Adli, Žiru, Pulišić i Kalabrija (Reuters)
Adli, Žiru, Pulišić i Kalabrija (Reuters)

Srbi presedeli Milanovu šetnju Toskanom: Pioli veruje deci i deca mu vraćaju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.01.24. | 14:28

Rosoneri rutinski savladali Empoli i prvi put od 29. oktobra upisali pobedu na gostovanju u Seriji A

Za Milan, jedna od onih utakmica gde su bodovi unapred upisani. Takva često umeju da budu varljive i nezgodne, ali Rosoneri su rutinski obavili posao u 19. kolu Serije A. Došli su na stadion Karlo Kastelani posle četiri prvenstvena gostovanja bez pobede i konačno probili led. Pao je najslabiji napada i najgori domaćin italijanske elite Empoli (0:3), a Stefano Pioli nije podizao Srbe sa klupe. Presedeli su Luka Jović i Jan Karlo Simić čitav meč.

Iako je slabašni toskanski tim stajao na putu, ništa Stefano Pioli nije želeo da prepusti slučaju te je izveo najjači raspoloživi sastav shodno zdravstvenoj situaciji u klubu. Napad su kao i najčešće ove sezone predvodili Olivije Žiru, Rafael Leao i Kristijan Pulišić i svaki član udarnog trijam dao je doprinos nekom od pogodaka. Portugalac je već u 11. minutu pripremio vodeći gol Rubenu Loftus-Čiku, Žiru je malo po isteku pola sata igre izveo savršen jedanaesterac, a Pulišić je u smiraj utakmice pripremio mlađanom rezervisti Čaki Traoreu drugi gol u dresu Milana.

Izabrane vesti

Pioli očigledno veruje Milanovoj deci. Povremeno je morao da ih baci u vatru jer nije bilo drugih rešenja, nekada bi jednostavno dao šansu tinejdžerima i gotovo svaki put ove sezone, mladi lavovi su ispoštovali trenera. Tako je bilo u prethodnom periodu sa Jan Karlom i mnogim debitantima poput Davidea Bartesagija, Alehandra Himeneza, Čake Traorea koji su i danas dobili šansu. Ne zaboravimo da je početkom decembra protiv Frozinonea italijanski stručnjak lansirao 15-godišnjeg Frančeska Kamardu, najmlađeg debitanta u istoriji Serije A.

Pozajmljeni bek Real Madrida Himenez je kao i nedavno u Kupu protiv Kaljarija pokazao Ernandezovske (Teo prim. aut.) driblerske sposobnosti, Traore je u drugom meču zaredom zatreso mrežu iako mu je utakmica protiv Kaljarija bila debitantska. Ostaje jedino pitanje, zašto pri vođstvu od 2:0 nije bilo prostora za Luku Jovića koji je u sjajnoj seriji pogodaka. Nešto slično uradio je Pioli i sredinom decembra kada nije podigao Luku sa klupe tokom čitavog meča protiv Monce. Ipak, nova recka je upisana, potera za drugoplasiranim Juventusom nastavljena, kao i beg od mnogih koji žele mesto u Ligi šampiona naredne sezone.


Utisak je da je Milan dobio utakmicu onda kada je malo pre isteka pola sata igre Jusef Maleh nespretno podigao ruku u svom šesnaestercu i dozvolio da ga lopta nakon improvizacije Loftus-Čika zakači po prstima. Posle gledanja snimka sudija La Pena je pokazao na belu tačku, a Žiru zatresao mrežu deseti put ove sezone, deveti u Seriji A u kojoj više pogodaka ima samo Lautaro Martinez (16). Četrnaestu sezonu zaredom, otkako je 2010. stigao iz Tura u Monpelje (za 2.000.000 evra) i zaigrao u Ligama petice, Žiru je postigao dvocifren broj pogodaka u svim takmičenjima. Majstor ostaje majstor bez obzira na godine.

Empoli ni pre, a ni posle Žiruovog gola nije bio opasnost. Prvi konkretniji udarac bio je onaj u režiji Baldancija iz 50. minuta. Bio je to prvi od dva udarca domaćina u okvir gola. Milan je sa druge strane, tri puta opasno pretio u nastavku preko Loftus-Čika, Pulišića i nakon polu-makazica Leaa koje su defanzivci blokirali.

Do danas, sedam puta zaredom Milan je primao bar jedan gol na Kastelaniju protiv Empiolija, ali Teo Ernandez, poznat po tome da neretko olako shvata defanzivne zadatke, još jednom je odigrao upečatljiv meč sa štoperske pozicije. Konsolidovao se Milan u Seriji A i da ne beše onog razočaravajućeg remija sa Salernitanom, od sredine decembra imao bi četiri vezane pobede.

SERIJA A – 19. KOLO

Petak

Bolonja - Đenova 1:1 (0:1)

/De Silvestri 90+5 - Gudmundson 20/

Subota

Inter - Verona 2:1 (1:0)

/Martinez 13, Fratezi 90+6 - Anri 74/

Frozinone - Monca 2:3 (0:2)

/Arui 56, Soule 75 penal - Mota 18, Karboni 45, Soule 55 autogol/

Leče - Kaljari 1:1 (1:0)

/Žendri 31 - Oristanio 68/

Sasuolo - Fjorentina 1:0 (1:0)

/Pinamonti 9/

Nedelja

Empoli - Milan 0:3 (0:2)

/Loftus-Čik 11, Žiru 31, Traore 88/

15.00: (2,70) Torino (3,20) Napoli (2,90)

15.00: (3,40) Udineze (3,35) Lacio (2,30)

18.00: (8,00) Salernitana (4,40) Juventus (1,43)

20.45: (2,45) Roma (3,40) Atalanta (3,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ac milanEmpoliSerija AOlivije ŽiruRuben Loftus Čik

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara