Gol Eriksena (© MN Press)
Gol Eriksena (© MN Press)

Srbija naletela na Dinamit: Orlovi prvi put nadigrani kod Piksija (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.03.22. | 19:49

Danci na Parken stadionu ubedljivi, naša reprezentacija uputila samo jedan udarac u okvir gola – 3:0

Prvi put u selektorskom mandatu Dragana Stojkovića Srbija je nadigrana. Bilo je trenutaka kad je gledala protivniku u leđa i(li) ostajala bez već viđenih bodova, ali ni Portugal, ni Republika Irska nisu se postavili naspram Orlova autoritatovno kao što je učinila Danska u Kopehagenu. Posledica je glatka pobeda selekcije Kaspera Hjulmanda i prvi poraz naše reprezentacije posle devet i po meseci – 3:0.

Na terenu Parken stadiona jasno su se ocrtali automatizmi u igri Skandinavaca, tehnička pismenost, kultura igre, praćena željom za slavljem, makar i kontrolnoj utakmici. Isto kao i umor našeg tima, u sajdejstvu sa individualnim propustima, te odustvo kreacije kao zaštitni znak Piksijevog tima otkako je nasledio Ljubišu Tumbakovića. Rezultatski brodolom je najteži još od „petarde“ u Kijevu za vreme Mladena Krstajića, međutim, valja znati da na kraju martovskog ciklusa stoji svetionik kako ne bi trebalo na Mundijalu, gde su Dinamiti otišli tako što su dobili prvih devet utakmica u kvalifikacijama.

Izabrane vesti

Neko od navijača će reći „bolje sad, nego u Kataru“, biće onih koji će posegnuti za frazom o „izvlačenju pouka“ ili „slabom danu“, na dnevnom redu će biti i floskule o uigravanju, međutim, za 90 minuta u glavnom gradu Danske mogao je naš državni tim da se uživo uveri šta ga čeka kad se u drugoj polovini novembra pojavi u Dohi. Ako se gleda isključivo semafor deluje da smo poniženi. Slika na terenu ponudila bi odgovor da smo možda sami pozvali domaćina da nas savlada. Individualnim propustima.

Prvi je napravio Saša Lukić, u nameri da vrati loptu Predragu Rajkoviću (branio umesto Vanje Milinkovića Savića u odnosu na proveru u Budimpešti), iz čega se izrodila šansa Kaspera Dolberga i korner na čijem koncu je Joakim Mele projektilom zapalio atmosferu na Parkenu i ilustrovao da je fudbal igra detalja. Da nije bilo greške veziste Torina, ne bi bilo ni kornera i ko zna dokle bi Srbije odolevala u Kopenhagenu.

Možda bi imala povoljniji rezultat da je bilo više koncentracije u odbrani i umešnosti u ofanzivnim akcijama, mada je utisak da je pala opet na sitnicama. Petljao je Filip Kostić na levom boku, u opasnoj zoni, Pjer Emil Hojberg mu je oteo loptu, taman i da vezista Totenhema nije podigao glavu znao je gde će utrčati Jasper Lindstrom, da bi fudbaler Ajntrahta pogodio za 2:0.

Malo kasnije sa ivice kaznenog prostora pucao je Kristijan Eriksen i drugim golom od povratka u državni tim (pre neki dan pogodio protiv Holandije) razveselio publiku koja ga je na početku dočekala ovacijama i transparentima, jer je prvi put zaigrao na Parkenu otkako se na istom mestu letos, tokom susreta sa Prvenstva Evrope sa Finskom, srušio na terenu usled srčanih problema.

Dancima svaka čast na smislu za kombinatoriku, pravljene trouglova, viškove, doteranost u ofanzivi i stabilnoist veznog reda. Nisu slučajno prva reprezentacija iz Evrope koja je izvadila vizu za Dohu. Neutralni posmatrači bi rekli da je pravo zadovoljstvo gledati takav tim. Dominantan. Prijstaje mu nadimak - Dinamit. Toliko da je Srbe ograničio samo na udarce van okvira gola sve do finiša kad je probao Filip Kostić.

Bilo je pokušaja Aleksandra Mitrovića u prvom, rezerviste Nemanje Radonjića u drugom (tad je Piksi u jednom trenutku prešao na formaciju sa dvojicom napadača, upario Mitrovića i Luku Jovića, da bi posle 20-ak minuta izveo člana Reala), nekoliko prodora Kostića, dijagonale Sergeja Milinkovića Savića... Utisak da je da osim Miloša Veljkovića u odbrani i Segreja na sredini nismo imali pojedinca sposobnog da napravi razliku. I ugrozi Kaspera Šmajhela.

Nedostajale su lopte Dušana Tadića u prostor, prodori Andrije Živkovića, centaruštevi Filipa Kostića. Znamo da mogu. Pokazali su. I dali nam za pravo da verujemo da će opet. Da je ovo na Parkenu samo incident koji potvrđuje pravilo da smo porasli. I da javnost očekuje više. S pravom.


PRIJATELJSKA UTAKMICA

DANSKA – SRBIJA 3:0

/Mele 15, Lindstrem 53, Eriksen 57/

Stadion: Parken

Gledalaca: 35.010

Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković – Milenković, Veljković (od 46. Nastasić), Pavlović (od 73. Mitrović) – Živković (od 46. Radonjić), Lukić (od 46. Jović, od 78. Račić), Gudelj, Kostić – Tadić, S. Milinković-Savić – A. Mitrović (od 62. Grujić)

DANSKA (4-2-3-1): Šmajhel - Kristensen, Andersen (od 67. Nilsen), Vestergor, Mele - Nergor, Hojbjerg (od 67. Jensen) - Skov Olsen (od 80. Makso), Eriksen (od 80. Biling), Lindstrem (od 56. Brun Larsen)- Dolberg (od 56. Kornelijus).



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija DanskePrijateljske utakmiceKristijan Eriksen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara