©MN Press
©MN Press

Srbija tumara hodnicima tame: Razlilo se mastilo ispred Vanjinog gola i nema ko da ga očisti (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.09.23. | 22:42

Naš tim sa ogromnim problemima u odbrani i neprepoznatljiv u napadu poražen od Mađarske (1:2)

Srbija na nizbrdici. Čak bi moglo da se konstatuje i na stranputici. Ovo ne da nije staza koja vodi ka Nemačkoj, nego podseća na tumaranje pre selektorskog mandata Dragana Stojkovića. Dve godine smo gledali hrabru, odvažnu i napadački nastrojenu reprezentaciju, ali utisak formiran na osnovu junskog i s početka septembarskog ciklusa ne obećava. Naš tim kao da se vremenskom mašinom vratio u period pred kraj boravka Ljubiše Tumbakovića na klupi, za šta je platio skupu cenu. Poražen je od Mađarske u derbiju petog kola kvalifikacione Grupe G za plasman na Prvenstvo Evrope i došao u situaciju da na polovini puta ka završnom turniru strepi - 1:2.

Nije problem samo u rezultatu, nego u načinu kako smo dozvolili da ispustimo kontrolu nad grupom. U Bugarskoj smo se provukli i to je trebalo da bude alarm za buđenje, da se detaljno poradi na napretku svih linija tima, a desilo se suprotno. Niti je napad postao ubojiti povratkom glavnih protagnosta, niti odbrana čvršća u poređenju sa gostovanjima u Podgorici i Razgradu. Sve suprotno. Između njih, vezni red neprepoznatljiv, bledunjav i skroman sa izuzetkom Sergeja Milinković Savića, jedinog kome se stvarno igrao fudbal, a lopta ga slušala. Sve ono što je moglo da se vidi u Beču kad smo preokrenuli na individualni kvalitet Dejana Joveljivića i stadionu Ludogoreca kad nas je poraza spasao Darko Lazović ocrtalo se na terenu Marakane kako upozorenje pred gostovanje Litvaniji, a još više pred oktobarski „prozor“, kad idemo u Budimpeštu i čekamo Crnogorce od kojih imamo samo dva boda više.

Izabrane vesti

Pre ili kasnije ovo je moralo da se desi. Ignorisali smo probleme, zamaskirane dobrim rezultatima protiv Litvanije i Crne Gore i prihvatljivim remijem u Razgradu, ali se od početka kvalifikacija osećalo da smo u minus fazi. Kao da nas je sastav skoro balkanske grupe uljuljkao, a sistem „lako ćemo“ zavarao. Na terenu bledilo. Ekipa beskrvna, selektor zbunjen što model igre ne funkcioniše, a javnost razočarana. To je slika fudbalske Srbije danas.

Orlovi su je sami takvom kreirali. Kad su se pojavili sastavi i videlo da krećemo sa šestoricom izuzetno ofanzivnih igrača, delovalo je da će to biti juriš od prve sekunde ka golu Mađara, a ispostavilo se da smo se u napadu oslonili samo na kreaciju Sergeja Milinkovića Savića. Na kraju krajeva, tako smo i poveli, jer je novi fudbaler Al Hilala pametno reagovao na proigravanje iznenađujućeg startera na štoperskom mestu Miloša Veljkovića (umesto standardnog Nikole Milenkovića), i servirao zicer Dušanu Vlahoviću. Sad da mu vežete oči as Juventusa bi 100 takvih situacija pretvorio u mat. Ovu je umalo proćerdao, šutirao je nedefinisano, samo što je imao sreću da lopta zakači Atilu Šalajia, te smo u trenucima kad su gosti imali više od igre poveli.

I - stali. Umesto da nam vođstvo raširi krila, mališanima na stadionu „Rajko Mitić“ (meč usled kazne pratila samo deca do 14 godina) su se pričinjavale sekvence iz mečeva sa Slovenijom i Norveškom tokom Lige nacija. Neubedljivo, sporo, sa manjkom smslenih akcija, a viškom soliranja i želje za samoisitcanjem - a čak ni to nije prolazilo - došli smo u situaciju da za celo prvo poluvreme ne spremimo šansu najboljem strelcu selekcije, Aleksandru Mitroviću. Ni Vlahoviću, posle te situacija iz desetog minuta. Da li su se špicevi slabo otvarali i nudili, da li je izostao pas Dušana Tadića koji „seče“ odbranu, prodori Filipa Kostića ili Nemanje Radonjića pitanja su za stručni štab. Na prvi pogled deluje da smo igrali pre-spo-ro! E, sad: Vili Orban je dovoljno iskusan da zna kako da se postavi naspam Mitrovića, Adam Lang skoro neutralisao Vlahovića, Šalaji zatvorio stranu Radonjiću (samo jedan kvalitetan prodor za 45 minuta) i tu se krije deo odgovora zašto je otrica našeg napada otupljena.

Druga bi mogla da se tiče psihe. Nije prvi put da Orlovi kod kuće primaju gol i(li) dva. Bilo je takvih slučajeva u mundijalskim kvalifikacijama protiv Republike Irske i Portugala, ali smo se vraćali. Sad je govor tela momaka u crvenim dresovima sugerisao da za takav obrt nisu spremni. Verovatno ima i do načina na koji smo matirani. Da su to bile neke majstorske akcije sastava Marka Rosija, pa da se stisne ruka Mađarima. Pre deluje kao opšta konfuzija u našoj odbrani, kombinacija lošeg postavljanja i nedovoljno dobre komunikacije. Bila nam je potrebna čitava večnost da „očistimo“ fleke u kaznenom prostoru i kad to nismo uradili prostor ispred Vanje Milinković Savića u samo dva minuta izgledao je kao da se po njemu rasulo mastilo. Nedopustivo i nepopravljivo. Gudelj, Pavlović, Vanja, Sergej, Veljković... Nema ko nije delimično odgovoran za preokret u rasponu od samo dva minuta.

Taman i da nije bilo pogodaka Borisa Varge i Vilija Orbana morao bi da menja Dragan Stojković. Početkom drugog poluvremena poslao je na teren novi par bekova/krila, a Andrija Živkvović i Filip Mladenović počeli da koriste ono što u prvom delu nismo imali. Centaršut. Tako su sjajne šanse imali Miloš Veljković i Dušan Vlahović, kome je izvanredni Denes Dibuš nešto ranije odbranio možda najbolju šansu na celoj utakmici.

Piksi se hvatao za glavu, Mitrović širio ruke, Vlahović posle dobrog, a ipak nerealizovanog šuta gledao u nebo iznad Marakane. Jedan SMS je stigao, ali se ostatak pošte zagubio u torbi koja je, izgleda, ostala negde u pesku Dohe...

Mađari su našu zbunjenost znali da koriste. Tačno su osetili da smo ranjivi i napali, a kad smo mi krenuli napred stali iza lopte i odbranili se. Da, imaju Dominika Soboslaja, koji fizički i fudbalsku izgleda moćno, ali imaju i ono što im je Marko Rosi doneo kad je dolazio iz Italije. Homogenost grupe. Tim. Ono što Srbiji fali. Nadamo se, trenuto...

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 4. KOLO

SRBIJA - MAĐARSKA 1:2 (1:2)

/Salaj 10ag, Varga 34, Orban 36/

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Hose Luis Munera (Španija)

SRBIJA (3-5-2): VMS - Veljković, Gudelj, Pavlović - Radonjić (od 46. Živković), SMS, Maksimović (od 64. Milenković), Tadić (od 87. Ilić), Kostić (od 46. Mladenović) - Mitrović, Vlahović (od 87. Jović)

MAĐARSKA (3-4-2-1): Dibuš - Lang, Salaj, Orban - Nego, Nađ (od 77. Kata), Stajls, Kerkez (od 70. G. Salaj) - Soboslaj, Šalaj (od 90+4. Čobot) - Varga (od 77. Adam)


GRUPA G

Litvanija - Crna Gora 2:2 (0:0)

/Paulauskas 71, Černih 90+4 - Krstović 78, Savić 89/

Srbija - Mađarska 1:2 (1:2)

/Salaj 10ag, Varga 34, Orban 36/



tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijekvalifikacije za Evropsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara