Milutin Sredojević (©Reuters)
Milutin Sredojević (©Reuters)

Sredojević ekspresno našao novi posao, naravno u Africi

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.10.23. | 14:56

Trofejni stručnjak će u sredu biti promovisan kao novi selektor reprezentacije Libije

Svega nekoliko nedelja pošto je smenjen sa funkcije selektora Ugande, posle neuspeha u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija, srpski fudbalski strateg Milutin Mića Sredojević je pronašao novi angažman. On se dogovorio sa Fudbalskim savezom Libije oko preuzimanja njihove A reprezentacije, dogovorili su se oko detalja ugovora i zvanično će biti promovisan u sredu.

Kako prenosi nekoliko različitih izvora, Sredojević će potpisati dvogodišnji ugovor sa Libijom. To će 54-godišnjem strategu biti četvrta različita afrička selekcija koju će voditi, prethodno je dva puta bio selektor Ugande (od 2013. do 2017. godine, pa od 2021. do sada), dok je po jedan mandat odradio u Ruandi i Zambiji.

Izabrane vesti

Nekadašnji trener subotičkog Spartaka i Hajduka iz Kule u Afriku se preselio još 2001. godine i od tada nije napuštao taj kontinent. Pored pomenutih reprezentacija vodio je i brojne klubove, Vilu (Uganda), Sent Džordž (Etiopija), Jang Afrikans (Tanzanija), Al Hilal Omdurman (Sudan), Orlando Pajrats (Južna Afrika) i Zamalek (Egipat).

Nije Sredojević osvojio mali broj trofeja na Crnom kontinentu. Bio je tri puta prvak Ugande, pet puta šampion Etiopije, popeo se na krov Sudana, a ima i pehar u Kupu Egipta.

Zadatak mu je da sa Libijom proba da se plasira na Svetsko prvenstvo 2026. godine u Severnoj Americi, mada to deluje kao nemoguća misija. Nikada Libijci nisu učestvovali na Mundijalu, a poslednjih godina nisu uspevali čak ni da se nađu na kontinentalnom šampionatu. Propustili su poslednjih šest Kupova afričkih nacija, a u minulim kvalifikacijama su bili poslednji u grupi sa Tunisom, Ekvatorijalnom Gvinejom i Bocvanom.

Libija nema veliki broj svetski poznatih fudbalera, ubedljivo najveća zvezda joj je vezista Brage Ali Al Musrati. Bitni igrači su i napadači Hamdu Elhuni (Esperans Tunis), Anis Saltu (FUS Rabat) i vezista Muaid Elafi (Vidad Kazablanka), a mlada nada Libije je 19-godišnji ofanzivac Fahd Al Mesmari, koji nastupa za Sutjesku. Bivši fudbaler Al Ahlija iz Bengazija je ove sezone zabeležio devet nastupa za Nikšićane, bez učinka u vidu golova ili asistencija.


tagovi

AfrikaMilutin SredojevićLibijakvalifikacije za svetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara