Mićo Sredojević (©AFP)
Mićo Sredojević (©AFP)

Sredojevićeva Zambija za mirniju luku, Obamejan, Kanga i Gabonci satima zatvoreni na aerodromu

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.11.20. | 11:39

Na programu su mečevi četvrtog kola kvalifikacija za Afrički kup nacija

Alžir je neprikosnoven u Grupi H kvalifikacija za Afrički kup nacija i borba za drugu poziciju svodi se na tri tima. Zimbabve, Zambiju i Bocvanu. U sklopu akcije spasavanja šansi za plasman na reprezentativu kontinentalnu smotru, fudbalski savez Zambije, u februaru ove godine postavio je u afričkim okvirima legendarnog Milutina Mića Sredojevića na kormilo A selekcije. Srpski stručnjak je pre četiri dana debitovao u takmičarskim utakmicama pobedom protiv Bocvane i tako napravio prvi od nekoliko bitnih koraka koji dele njegovu selekciju od Afričkog kupa nacija. Priliku za novi iskorak, Čipolopolo imaće ovog poslepodneva (17.00), kada će protivnik ponovo biti Bocvana, ovog puta na gostujućem terenu.

Posle dve runde Zambija je bila zakucana za dno tabele, sa sedam primljenih i jednim postignutim golom, ali nedavno odigrani meč sa Bocvanom sve je promenio i sada se polako naziru obrisi puta ka najvećem reprezentativnom tamičenju afričkog kontinenta. Ukoliko trijumfuju, gosti gotovo izvesno preskaču Zimbabve posle četiri kola Grupe H, jer teško je očekivati da selekcija sa Juga Afrike može da skine skalp Alžiru. U svakom slučaju pobeda je neophodna kako bi nivo samopouzdanja nastavio da raste i kako bi se mirne glave čekao kraj marta 2021. godine, kada će Zambija igrati sa Alžirom, pa verovatno sa Zimbabveom odlučivati ko će na najveću afričku pozornicu.

Izabrane vesti

Kao ni u prvom odmeravanju snaga sa Bocvanom, ekipi selektora Sredojevića ponovo neće moći da pomogne raspucani napadač RB Salcburga Patson Daka zbog povrede tetive, ali se njegov saigrač iz austrijskog tima Enok Mvepu nada još jednom golu protiv Zebri. U prvom meču, vezista Salcburga je golom u finišu prvog dela najavio preokret.

Tradicija je “debelo” na strani šampiona Afrike iz 2012. godine koji nikada nije izgubio od Bocvane. Pobeđivao je selekciju sa juga kontinenta sedam puta uz tri remija. Ako večeras dođe i osma pobeda, o Mići Sredojeviću još će se glasnije pričati kao o čoveku koji je za samo dve takmičarske utakmice oživeo usnulu selekciju koja je kroz istoriju tri puta igrala finale Afričkog kupa nacija.

U istom terminu (17.00) Gabon gostuje Gambiji, koja očigledno ne bira sredstva da izmori rivala i oteža mu posao na Stadionu nezavisnosti u Bakauu. Naime, Pjer-Emerik Obamejan je na svom Tviter nalogu podelio informaciju da su ih vlasti satima držale na aerodromu pod paravanom testiranja na kovid-19. Zvezda Arsenala je poručila da Pantere neće demoralisati nesportski tretman, da ljudi moraju da znaju šta se dešava, odnosno da Afrika, ukoliko želi da raste, ovakve stvari moraju da se izbegnu.

Obamejan ne blista u Arsenalu ove sezone, ali pre nekoliko dana je golom pomogao svojoj selekciji da upiše drugi vezani trijumf, odnosno sedmi bod u Grupi D. Slavu mu je na neki način ukrao saigrač Denis Buanga, jer je krini fudbaler Sent Etjena završio meč sa golom i asistencijom. Uz pomenutu dvojicu, napadački trio ponovo bi trebalo da kompletira fudbaler Crvene zvezde Gelor Kanga, a ukoliko Gabon zabeleži novi trijumf, praktično će rešiti pitanje plasmana na kontinentalnu smotru.


tagovi

Afrički kup nacijaGabonZambija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara