Ilustracija (©Shutterstock, Starsport)
Ilustracija (©Shutterstock, Starsport)

"Srpski“ šampionat Mađarske: Ferencvaroš potrošio 4.750.000 evra, Ujpešt izazivač

Vreme čitanja: 5min | pet. 30.07.21. | 12:53

Čak 17 naših fudbalera sa devet klubova boriće se za titulu u novom, 123. prvenstvu

Malo koji fudbalski šampionat u Evropi ima tako dugu tradiciju kao prvenstvo Mađarske. Ovog petka počinje 123. sezona, a do sada smo videli samo 14 različitih prvaka. Sada titulu brani Ferencvaroš, a čak 17 srpskih fudbalera koji igraju u devet različitih klubova će pokušati da ga skinu sa trona.

Sezonu zvanično otvaraju Pakš i Mezekevešd, okršajem koji počinje od 18.15 časova, a potom od 20.30 na teren izlaze i igrači novog prvoligaša Đirmota i MTK iz Budimpešte. Već na premijeri imaćemo priliku da gledamo dva naša igrača, bivšeg napadača Voždovca Stefana Dražića i nekadašnjeg desnog beka Spartaka iz Subotice, Danijela Farkaša. Obojica nastupaju za Mezekevešd. Posle toga će dvojica da igraju i za MTK, Srđan Dimitrov i Filip Antonijević.

Izabrane vesti

18.15: (2,20) Pakš (3,30) Mezekevešd (3,10)

Ferencvaroš je prošle sezone izuzetno dominantno stigao do svoje 32. titule. Imao je čak 20 bodova više od drugoplasirane Puškaš Akademije. Tokom leta je dodatno pojačao sastav, a na tri igrača je potrošio ukupno 4.750.000 evra.

Iz Rijeke je kupio 24-godišnjeg vezistu Stjepana Lončara za 2.500.000 evra, norveški vezista Kristofer Zakarijasen je plaćen Rozenborgu 1.500.000 evra, a napadač Rajan Mae je iz AEL Limasola stigao za 750.000 evra. Prelazni rok Ferencvaroša zaključio je u četvrtak 24-godišnji levi bek Marijan Čabraja, koji je došao iz zagrebačkog Dinama na jednogodišnju pozajmicu.

Stjepan Lončar, najskuplje pojačanje ovog leta u Mađarskoj (©Reuters)Stjepan Lončar, najskuplje pojačanje ovog leta u Mađarskoj (©Reuters)

Pojačanja su već počela da daju rezultate, prvak Mađarske je bez problema stigao do 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Najpre je eliminisao Prištinu ukupnim rezultatom 6:1, a zatim i Žalgiris sa zbirnih 5:1. Obezbedio je tako grupnu fazu Lige konferencije, ali teško da će se zadovoljiti time. Naredni rival biće mu praška Slavija.

Prošlogodišnji vicešampion Puškaš Akademija neće tako lako ove sezone da ponovi uspeh. Veliki broj igrača je napustio tim tokom leta, uglavnom oni iskusniji. Kamen Hadžijev je pojačao Beroe, Liridon Latifi Vlazniju, Tomas Majsner je otišao u Hansu, a Josipu Kneževiću je istekao ugovor.

Pokušao je klub iz Felčuta da nadomesti njihovo iskustvo angažovanjem Patrisija Stronatija, Tamaša Markeka, Libora Kozaka i Jakova Puljića. Samo je za Stronatija morao da uplati obeštećenje, Banjik Ostrava je na 26-godišnjem štoperu zaradila 950.000 evra.

20.30: (3,15) Đirmot (3,25) MTK Budimpešta (2,20)

Puškaš Akademija je loše otvorila evropsku sezonu. Eliminisala je iz kvalifikacija za Ligu konferencije posle velike borbe Inter Turku, ukupnim rezultatom 3:1, ali potom doživeo debakl u dvomeču sa letonskim RFS-om. U Rigi je izgubio sa 3:0, a zatim i u Mađarskoj sa još 2:0.

Puškaš Akademija ima drugi najmlađi tim u ligi, sa prosečnom starošću od 24,6 godina. Mlađa je samo ekipa MTK Budimpešte, sa prosekom od 24,5 godina.

MTK, inače drugi najtrofejniji klub sa 23 titule, završio je prošlo prvenstvo na slaboj sedmoj poziciji. Tokom leta ipak nije mnogo menjao tim, sada je ekipa za jednu sezonu iskusnija, pojačana bivšim vezistom Boltona Džejmsom Virom i levim krilom Georgom Grozavom. Prošle sezone je Grozav igrao za Diosđer, a na 29 mečeva je postigao osam golova. Videćemo da li će to da bude dovoljno da se barem umeša u borbu za svoju 24. titulu.

17.45: (1,35) Ferencvaroš (4,50) Kišvarda (8,50)

Ujpešt, koji je do sada bio prvak 20 puta, osvojio je prošle godine Kup Mađarske. U dramatičnom finalu, u kojem su viđena čak tri crvena kartona, savladao je u produžecima Fehervar sa 1:0. Zato je sada u javnosti viđen kao najveći rival favorizovanom Ferencvarošu.

Za Ujpešt igra čak petorica srpskih fudbalera. Golman je Filip Pajović, u odbrani su bekovi Nemanja Antonov i Branko Pauljević, a na sredini terena igraju Miroslav Bjeloš i Nikola Mitrović. Ujpešt je lepo krenuo u kvalifikacijama za Ligu konferencije, u drugom kolu je eliminisao lihtenštajnski Vaduz sa dve pobede, ukupnim reultatom 5:2. Naredni rival biće mu još jedan tim koji se takmiči u prvenstvu Švajcarske, Bazel.

Fehervar je posle izgubljenog finala u Kupu Mađarske potpuno potonuo. Bendeguz Bola je tokom leta otišao u Vulverhempton za 2.000.000 evra, a nije angažovan novi desni bek. Umesto njega stigao je štoper Kopenhagena Mihael Liftner za 300.000 evra, dok je za 700.000 evra od Honveda kupljen ofanzivni vezista Norbert Šendrej.

Balaš Džudžak (©Reuters)Balaš Džudžak (©Reuters)

Verovali su u Mađarskoj da će Fehervar da bude konkurentan u Evropi i da ima realne šanse da se domogne grupne faze Lige konferencije, ali eliminisan je već na prvom stepeniku. Šokirao ga je jermenski Ararat, ukupnim rezultatom 3:1. Posle tog debakla u četvrtak uveče je ostavku podneo sportski direktor Zoltan Kovač, što je dodatno uzdrmalo tim pred početak sezone.

Najveću pažnju u Mađarskoj ipak ne izaziva niko od igrača iz timova koji se bore za vrh, već povratnik u elitu. U Debrecin se vratio da pomogne matičnom klubu legenda mađarske reprezentacije Balaš Džudžak. Ovaj 34-godišnji vezista je stigao prošlog leta u drugu ligu kao slobodan igrač, pošto mu je istekao ugovor sa Al Ainom, a uspeo je u prvom cilju i Debrecin je opet u prvoj ligi. Fudbaler kojeg je svojevremeno Dinamo iz Moskve kupio od Anžija za 19.000.000 evra, poručio je na promociji da se vratio u Debrecin kako bi se izborio za novi poziv selektora Mađarske. Za nacionalni tim je Džudžak odigrao 108 utakmica i postigao 21 gol.

--------------

Samo Mađara više nego Srba

Ako gledamo inostrane fudbalere, ubedljivo je najviše Srba u prvenstvu Mađarske. Ukupno 17, odnosno 12,3 odsto stranih igrača. Sledi zatim Ukrajina sa 10 fudbalera, pa Brazil i Bosna i Hercegovina sa po devet. Od naših igraju: Nenad Lukić (Honved), Emil Rockov (Fehervar), Nemanja Antonov (Ujpešt), Lazar Ćirković (Kišvarda), Srđan Dimitrov (MTK Budimpešta), Dušan Pantelić (Honved), Filip Antonijević (MTK Budimpešta), Danijel Farkaš (Mezekevešd), Branko Pauljević (Ujpešt), Stefan Dražić (Mezekevešd), Filip Pajović (Ujpešt), Lazar Zličić (Kišvarda), Slobodan Simović (Kišvarda), Aleksandar Tanasin (Zalaegerseg), Nikola Mitrović (Ujpešt), Miroslav Bjeloš (Ujpešt), Marko Nikolić (Debrecin).

---------------

MAĐARSKA 1 – 1. KOLO

Petak

18.15: (2,20) Pakš (3,30) Mezekevešd (3,10)

20.30: (3,15) Đirmot (3,25) MTK Budimpešta (2,20)

Subota

17.45: (1,35) Ferencvaroš (4,50) Kišvarda (8,50)

20.00: (2,25) Honved (3,25) Debrecin (3,05)

Nedelja

17.45: (3,60) Zalaegerseg (3,45) Fehervar (1,95)

20.00: (2,95) Ujpešt (3,25) Puškaš Akademija (2,30)

***Kvote su podložne promenama

*****Tabela mađarskog šampionata na kraju sezone 2020/21


tagovi

Mađarska 1FerencvarošUjpešt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara