Zoran Filipović (Star sport)
Zoran Filipović (Star sport)

Srpski „špijun“ File za Portugalce: Piksi je zaveo disciplinu i popravio atmosferu koje nije bilo ranije

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.11.21. | 19:50

A pogotovo se to misli na ambijent oko nacionalnog tima

Mnogi srpski fudbaleri su karijere gradili u Portugaliji i tamošnjim klubovima, ali retki su ostali legende za sva vremena poput Ljubinka Dtulovića ili Zorana Filipovića. Popularni File je pet godina igrao za Benfiku i Boavistu i ostavio dubok trag.

Danas je zaposlen u Fudbalskom savezu Srbije kao jedan od skauta protivničkih timova i zadužen je da pribavi sve moguće detalje o rivalima Srbije. Zato nije ni čudo što je bio jedan od glavnih posmatrača portugalske reprezentacije koja sutra dočekuje Srbiju u Lisabonu. Svakako je poznat kao dobar poznavalac dešavanja u portugalskom fudbalu a sada bi to njegovo znanje i iskustvo mogli da budu od velike koristio srpskom nacionalnom timu.

Izabrane vesti

U razgovoru za portugalski O Žogo je priznao da je domaći tim favorit ali da Srbija može do iznenađenja. „Portugalija je na individualnom nivou jača sa svim tim igračima koji igraju u najjačim evropskim klubovima. Pa samo u mančesterskim klubovima imate petoricu portugalskih startera. Ali Srbija može da ih zaustavi“, kaže Zoran Filipović.

Na pitanje portugalskog novinara ko je najbolji srpski fudbaler, Filipović odgovara:

Tehnički gledano, Tadić je najbolji“.

Portugalci najviše strepe od Aleksandra Mitrovića pa su pitali Filipovića da ga uporedi sa sobom iz igračkih dana.

„Nismo slični, on je različit tip napadača. Moćniji je i fizički snažniji, ali nije brz i pokretljiv kao što sam ja bio. Jako je dobar u duel igri, agresivan je, šutira sa obe noge i radi veliki posao za ekipu. Kada je potpuno fizički spreman, skoro uvek postigne gol. Dobro je što je sada u toj formi i što trese mreže u Engleskoj i reprezentaciji. Postiže skoro uvek odlučujuće golove. Ipak, Srbija ne zavisi samo od Mitrovića već može da postigne gol na različite načine. Srbija vredi više od jednog igrača i igra timski fudbal“.

O selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju kaže:

„Bio sam pomoćni trener Slobodanu Santraču u reprezentaciji Jugoslavije na Mundijalu kada je Piksi bio kapiten. U to vreme je bio strašan igrač i vođa tima. Taj pristup je sada preneo na reprezentaciju i kao selektor. Možete to da vidite iz rezultata u dosadašnjim kvalifikacijama. Čak i ako ne pobedi u Lisabonu, Srbija može do plasmana u Katar kroz baraž“.

Nedelja, 20.45: (1.70) Portugalija (3.80) Srbija (5.70)

Koliko je Piksi promenio Srbiju?

„Promenio je ovu reprezentaciju i uveo novitete. Zaveo je disciplinu i istovremeno skinuo pritisak sa igrača. Uspeo je da vrati dobru atmosferu u reprezentaciju koje nije bilo poslednjih godina. Tu više mislim na atmofseru oko nacionalog tima nego u njemu samom“.  

Da li u Srbiji vlada optimizam pred utakmicu?

„Recimo da novinari i ljudi koji su fudbalski unutra znaju realan kvalitet portugalske reprezentacije. Ta vrednost Portugalije ja naterala ljude da shvate koliko težak posao nas čeka. Svi znamo da je Portugal favorit jer je jak, igra kod kuće i dovoljan mu je i remi. Ali Srbija igra ofanzivniji i rizičniji fudbal“.


tagovi

Zoran FilipovićDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara