Šta ostaje od “farmerske lige” kada odu najbolji farmeri?

Vreme čitanja: 7min | pet. 11.08.23. | 11:06

Egzodus najvećih zvezda u francuskoj Ligi 1 pred početak nove sezone, zakazan za petak od 21.00, kada se sastaju Nica i Lil

Ostali članovi Liga petice, a pre svega Englezi, poslednjih godina se često javno rugaju francuskom prvenstvu. Među najružnijim terminima za Ligu 1 koji se ustalio među ljubiteljima fudbala je "farmerska liga". Zaista, možda šampionat Francuske jeste poslednjih godina po kvalitetu iza La Lige i Serije A, odnosno daleko slabiji od prebogate Premijer lige, ali i dalje su ljubitelji Lige 1 imali dobre razloge da s vremena na vreme prebace na kanal na kojem se prenose mečevi Pari Sen Žermena, Lila, Olimpika iz Marselja, simpatičnog Lansa... Gotovo svaka bolja ekipa je imala po nekoliko zvezda koje su privlačile gledaoce, ali ovog leta većina njih je otišla iz Francuske.

Najviše pažnje naravno privukao je odlazak Lionela Mesija iz PSŽ-a. Najveća zvezda koja je igrala ikada u Ligi 1 napustila je Pariz tokom leta i zapucala put Majamija. Samo zbog toga, francusko prvenstvo je u startu izgubilo deo gledalaca, ali kamo sreće da je on jedini farmer koji je okačio vile o zid.

Izabrane vesti

Aktuelnog šampiona je napustio letos i Serhio Ramos, a vredi pomenuti i da je Mauro Ikardi, nekada veoma popularan napadač iz brojnih razloga, sada i zvanično postao fudbaler Galatasaraja (prošle sezone bio tamo na pozajmici). Otišli su u Ćavi Simons (RB Lajpcig), El Šadail Bitšijabu i Žunior Dina Embimbe (Ajntraht Frankfurt), koji svakako nisu u rangu Mesija i Ramosa.

Hit prošlog prvenstva Lans, koji je zauzimanjem drugog mesta izborio plasman u grupnu fazu Lige šampiona, ostao je bez najveće zvezde. Lois Openda, strelac 21 pogotka prošle sezone (četvrti najefikasniji u ligi) preselio se u Lajpcig za 43.000.000 evra. Sjajni centralni vezista Seko Fofana takođe je napustio farmu, umesto da igra Ligu šampiona preselio se u Saudijsku Arabiju (Al Nasr). Žan Onana je otišao u Bešiktaš, a sa njima dvojicom u klupsku kasu se slilo nešto više od 72.000.000 evra. Sad samo treba za taj novac privoleti neku zvezdu na sever Francuske...

21.00: (2,65) Nica (3,35) Lil (2,85)

Teško, pogotovo kad se uzme u obzir da ni daleko trofejniji i bogatiji Olimpik iz Marselja to nije uspeo ovog leta. Ostao je bez najvoljenijeg i najpopularnijeg igrača među navijačima, Dmitrija Pajea, kao i bez Aleksisa Sančeza. Otišli su i Arkadijuš Milik (Juventus), Kolumbijac Luis Suarez (Almerija), Sead Kolašinac (Atalanta), Kevin Strutman (Đenova), te pozajmljeni Erik Bajli (Mančester Junajted)... A ko je došao? Veteran Pjer Emerik Obamejang, da odmeni Pajea, te dva pojačanja iz engleskih drugoligaša Šefilda i Votforda (Ilman Endiaje i Ismaila Sar). Od zvučnijih novajlija tu su samo Renan Lodl i Žofri Kondogbija, koji su došli iz madridskog Atletika, mada su i oni daleko od statusa velikih zvezda.

Po sličnom principu Monako je ostao bez sjajnog štopera Aksela Disasija (Čelsi), Ren bez tinejdžera Leslija Ugočukvua (Čelsi), Loika Badea (Sevilja) i Serhua Žirasija (Štutgart), a Lil su napustili sin Žorža Vee, Timoti Vea (Juventus) i vezeran Hoze Fonte (Braga).

Emigracioni talas nije zaobišao ni Lion, Olimpik je ostao bez nekih od svojih najvažnijih igrača poput Husema Auara (Roma), Muse Dembelea (Al Etifak), Romaina Favrea (Bornmut), Džeroma Boatenga ili Dženka Ozkadžara (Valensija). Barem je ostao u Lionu kapiten Aleksandre Lakazet. Sada će 32-godišnji napadač biti jedna od najvećih zvezda u ligi.

Aleksandre Lakazet (©AFP)Aleksandre Lakazet (©AFP)

Čak ni Pari Sen Žermen, koji je ubedljivo najbogatiji i najmoćniji klub poslednjih godina u Francuskoj, tokom leta nije uspeo da privuče u svoje redove nekoga od prvoklasnih fudbalera. Mesi mu je otišao, saga oko transfera Kilijana Embapea i dalje traje (i trajaće najmanje do 31. avgusta, što se može tumačiti i kao marketinški trik), dok je i Nejmar iskazao želju da ide. Najskuplji novajlija Parižana Manuel Ugarte, za kojeg je Sportingu iz Lisabona plaćeno vrtoglavih 60.000.000 evra, još uvek je mlad igrač (22 godine), nedokazan i mnogo dobrih partija mu je potrebno da bi izašao iz senki daleko poznatijih igrača.

Lukas Ernandez, ubedljivo najzvučnije pojačanje PSŽ-a ovog leta, došao je u Francusku više da oporavi karijeru. Veliko je pitanje da li bi prihvatio poziv “sa farme” da na Mundijalu u Kataru nije pokidao ukrštene ligamente zbog kojih je pauzirao čitavu sezonu. I pre toga je već počeo da gubi tu bitnu ulogu u Bajernu, tako da su Bavarci sigurno prezadovoljni što su uzeli 45.000.000 evra na 27-godišnjem defanzivcu.

Novi trener Parižana Luis Enrike dobio je i dva pojačanja po svom ukusu, iz Real Madrida je došao Marko Asensio, a iz Intera Milan Škrinjar, plus tu su Ugo Ekitike iz Remsa i Kang In Li iz Majorke. Verovatno dovoljno da se odbrani tron u Ligi 1, ali pitanje je koliko PSŽ može sa ovim pojačanjima u Ligi šampiona.

--------------------

KVOTE U MOZZARTU NA OSVAJANJE TITULE

Pari Sen Žermen – 1,25

Olimpik Marselj – 15,0

Lans – 20,0

Monako – 20,0

Lil – 20,0

Olimpik Lion – 25,0

Ren – 35,0

Nica – 50,0

Rems – 200

Strazbur – 200

--------------------

Domaća konkurencija svakako nije ništa jača nego prethodne sezone. Marselj možda iznenadi i umeša se u borbu za vrh (to najavljujemo gotovo svake godine, pa uvek bude daleko od titule), dok je Lans svoj novostečeni novac uglavnom trošio na manje poznate igrače. Najviše mu je odneo transfer Endija Dijufa iz četvrtog tima Superlige Švajcarske Bazela (14.000.000 evra), iz Majnca je doveo Anđela Fulginija (7.200.000), a iz kolumbijskog Miljonariosa Oskara Korteza (4.500.000). Za novajliju iz drugoligaša Pariza Morgana Đulavogija crveno-žuti su platili 4.000.000 evra. Mogli su vala da bace malo pogled i ka Srbiji, da usreće neku ekipu iz Mozzart Bet Superlige.

Monako nije mnogo menjao tim u odnosu na prošlu sezonu, Disasijev odlazak je nadomestio angažovanjem 24-godišnjeg štopera iz Gane Mohameda Salisua. Iskoristili su Kneževi to što je Sautempton ispao u Čempionšip, pa su mu platili prihvatljivih 15.000.000 evra (kada se oduzme od Disasijevog transfera dobri su 30.000.000). Ima Monako i novog golmana, za Filipa Kena je Salcburgu platio 10.000.000. To je sve od novajlija, barem pred prvo kolo.

Mohamed Salisu (©AFP)Mohamed Salisu (©AFP)

Ren je čerupao konkurenciju, iz Lorijana je doveo Enca Le Fea (20.000.000 evra), a iz Nanta Ludovika Blaza (15.000.000). Lil je podmladio ekipu sa 20-godišnjacima Hekonom Arnarom Haraldsonom (Kopenhagen), Tijagom Santosom (Estoril) i Ignjasiom Miramonom (Himnasija La Plata), na koje je potrošio 27.500.000 evra. Jedino zvučno pojačanje mu je Samjuel Umtiti, koji je kao slobodan igrač došao iz Barselone.

Lionova najveća pojačanja su došla ovog leta iz Engleske. Od Sautemptona je pozajmljen hrvatski defanzivac Duje Ćaleta Car, koji je ranije igrao za Marselj, dok je po isteku ugovora sa Arsenalom Olimpikovu opremu zadužio Ejnsli Mejtlend Najls. Skuplji od obojice ipak je bio iskusni desni bek Klub Briža Klinton Mata. Za reprezentativca Angole Lion je platio 5.000.000 evra.

-------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------

Nica nije dovela mnogo igrača, ali je i pored toga bila među najvećim trošadžijama ovog leta. Iz Lorijana je došao perspektivni napadač Terem Mofi za 22.500.000 evra i on bi mogao da bude sjajna investicija ako nastavi da rešeta kao prošle sezone. Prošao je 24-godišnji Nigerijac proletos probu, kao pozajmljen igrač je za Orlove postigao devet pogodaka na 20 utakmica, tako da je Lorijan mogao zadovoljno da broji novac. Tek nešto jeftiniji bio je krilni napadač Atalante Žeremije Boga (18.000.000), a Nica je dovela samo još Morgana Sansona na pozajmicu iz Aston Vile.

Tuluz se za osvajanje Kupa Francuske, odnosno učešće u Ligi Evrope častio tokom leta dovođenjem Ibrahima Sisokoa (NEC), Niklasa Šmita (Verder), Franka Magrija (Bastija), Kristijana Kaseresa (Njujork Red Buls) i golmana Aleksa Domingeza (Las Palmas).

Sve zbirno koštalo je 8.500.000 evra na obeštećenja. Više je uložio Nant na dovođenja Andija Delorta iz Nice (5.000.000) i Mostafe Mohameda iz Galatasaraja (5.750.000).

Uprkos primetnom padu kvaliteta Lige 1, ove sezone nećemo gledati ništa više srpskih fudbalera u njoj. Štaviše, posle odlaska Veljka Birmančevića iz Tuluza na pozajmicu u prašku Spartu, jedini igrač sa srpskim pasošem među francuskom elitom ostao je centarfor slabašnog Klermona Komen Andrić. Mladi golman Ognjen Lukić nije u prvom planu u Remsu, trenira sa rezervama i traži rešenje o pozajmici. Nije isključeno ni to da se vrati u Srbiju.

Komen Andrić (©AFP)Komen Andrić (©AFP)

Generalno, Francuska je postala zatvoreno tržište za Balkan. Od igrača sa ovih prostora gledaćemo samo još trojicu Hrvata (Ćaleta Car i Dejan Lovren u Lionu, odnosno Lovro Majer u Renu), te dvojicu Bosanaca (Sanjin Prcić u Strazburu i Belmin Dizdarević u Monpeljeu). Nema Crnogoraca, niti Makedonaca.

Fudbalski savez Francuske, kao jedan od najbolje organizovanih na svetu, na vreme je prepoznao osipanje kvaliteta. Zato je uoči ove sezone smanjio broj timova sa 20 na 18 (ispali Okser, Ajačio, Troa i Anže, a zamenili ih Avr i Mec), tako da će sada Liga 1 imati isti sistem takmičenja kao nemačka Bundesliga. Dakle, šampion će biti određen posle 34 kola, u drugi rang će se preseliti dva najlošija tima, dok će 16. na tabeli da igra plej-aut.

Što se tiče evropskih viza, najbolja tri tima će igrati grupnu fazu Lige šampiona, a četvrti će morati u kvalifikacije. Peto mesto (u zavisnosti od toga ko osvoji Kup Francuske) moglo bi da vodi u Ligu Evrope, a šesto u kvalifikacije za Ligu konferencije.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Belodore parfimerije od 25.000 rsd + 10.000 rsd

---------------------

FRANCUSKA LIGA 1 – 1. KOLO

Petak

21.00: (2,65) Nica (3,35) Lil (2,85)

Subota

17.00: (1,75) Olimpik Marselj (3,70) Rems (5,40)

21.00: (1,37) Pari Sen Žermen (5,60) Lorijan (8,50)

Nedelja

13.00: (4,00) Brest (3,50) Lans (2,05)

15.00: (3,45) Klermon (3,50) Monako (2,20)

15.00: (1,95) Monpelje (3,50) Avr (4,40)

15.00: (2,60) Nant (3,35) Tuluz (2,90)

17.05: (1,45) Ren (4,70) Mec (8,00)

20.45: (2,85) Strazbur (3,50) Olimpik Lion (2,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

NejmarKomnen AndrićNicaLilPari Sen ŽermenLiga 1Francuska Liga 1Kilijan EmbapeOlimpik LionMarseljLans

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara