©MN Press
©MN Press

Šta su Piksijeve alternativne opcije za Kamerun

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.11.22. | 08:36

Ako ne budu mogli Kostić, Vlahović, Mitrović...

Zabrinjavajuće su zvučale reči selektora Dragana Stojkovića posle poraza od Brazila (0:2) da neki igrači nisu bili na optimalnom nivou zbog povreda i da će, ako se situacija ne popravi, morati da potraži druga rešenja za meč sa Kamerunom.

Naredna utakmica ima elemente Šekspirove drame, iznad nje stoji "Biti il’ ne biti", jer samo pobeda ostavlja Srbiji šanse za prolaz u drugi krug. A, to će biti vraški teško ako udarne igle tima ne budu mogle na teren.

Izabrane vesti

"Verujte mi, sve bi bilo drugačije da su spremni Mitrović, Vlahović i Kostić", konstatovao je Piksi posle Brazila.

Aleksandar Mitrović je bio starter, ali je i sa tribina bilo očigledno da to nije onaj "Mitrogol" na kojeg smo navikli. Ne toliko zbog toga što nije ušao u šansu za gol, jer mu to nisu ni saigrači omogućili, koliko zbog toga što se sve teže kretao kako je meč odmicao, delovao je da nema svežine, da ga stiže umor najviše zbog toga što dugo nije igrao ni za klub.

S druge strane, Dušan Vlahović je ostao na klupi do sredine drugog poluvremena, iako se činilo da je njegov problem sa povredom prošlost. Možda je tu bilo i taktičkih razloga, da Piksi krene sa jednim klasičnim špicem, Mitrovićem, dok je Dušan Tadić igrao nešto između „devetke“ i polušpica.

Kada je napad za Kamerun u pitanju, a Srbija mora da krene mnogo ofanzivnije nego protiv Brazila, očekuje se da dvojica špiceva od starta budu u prvoj postavi. S obzirom na povrede, otvara se prostor da dobije šansu Luka Jović, bilo pored Mitrovića, bilo pored Vlahovića. A, da se Tadić preseli na mesto iza njih dvojice. Utisak je da Orlovi otkako je Stojković selektor najbolje igre pružaju upravo u takvoj formaciji, sa dva klasična napadača i kada je Sergej Milinković-Savić povučen liniju iza i igra u tandemu sa Lukićem ili Gudeljom. To je najofanzivnija varijanta, a ujedno i ona koja je donosila najbolje rezultate do sada.

©MN Press©MN Press

Što se tiče levog boka, Piksi ima tri opcije na raspolaganju, ako Filip Kostić ne bude mogao na teren ni protiv Kameruna. Jedna je da igra Darko Lazović, koji i u Veroni igra na sličnoj poziciji, pokriva celu levu stranu i ubacuje se kroz sredinu u napad. Isto to bi mogao da radi i Nemanja Radonjić, koji je imao dva prodora i protiv Brazila, ali bez uspeha. Na koncu, Filip Mladenović je bio starter umesto Kostića u premijernom meču, ali mu nije išlo u ofanzivnim akcijama, osim jednog centaršuta, nije uspeo ništa da napravi u napadu.

Što se ostalih delova tima tiče, tu ne bi trebalo da bude promena. Pogotovo na golu i kod trojice štopera. Ispred njih Lukić i Milinković-Savić, desno Živković, koji bi takođe morao mnogo bolje da koristi prostor i prilike, kakvih je imao u prvom poluvremenu protiv žuto-plavih, ali je previše oklevao, nameštao se...

Dva dana su ostala da utakmice, svi pogledi u srpskom taboru su usmereni sad u lekarski tim, koliko će uspeti da osposobi nosioce igre Orlova za najvažniji meč na turniru.


tagovi

Dragan Stojković PiksiAleksandar MitrovićLuka JovićFilip Mladenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara