Aleksandar Stanojević (©Starsport)
Aleksandar Stanojević (©Starsport)

Stanojević bi da uživa: Kako da odmorim šest igrača, a igramo istorijsku utakmicu!? Strahovaću posle Fajenorda

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.03.22. | 13:36

Partizanov šef struke svestan da je titula prioritetan cilj ove sezone, ali ne želi da kalkuliše u osmini finala Lige konferencije

Pun gas, pa šta bude. Neko bi na njegovom mestu čuvao energiju za prvenstveni duel sa Napretkom, pod obrazloženjem da je osvajanje šampionskog naslova prioritetni cilj, Aleksandar Stanojević želi da razvije maksimalnu brzinu i približni Parni valjak četvrtfinalu Lige konferencije.

To što je preko puta Fajenorda, u delu javnosti shvaćen kao veliki favorit, pre deluje kao inspiracija Partizanu da uradi ono što nije 32 godine. Dođe do osam najboljih u UEFA takmičenju. I tada su mu na crti stajali Holanđani (Groningen), kao što će biti u četvrtak veče.

Izabrane vesti

Nadaju se u Humskom identičnom epilogu.

Fajenord je izuzetan klub, bogate tradicije, sjajno igra, a ja ne znam šta sve može da se desi. Jasno, nama je titula prioritet, ali smo došli u situaciju da pišemo istoriju i ne možemo da kalkulišemo. Šta da uradim, da ne stavim šestoricu igrača, igram kalkulantski? Ne mogu to. Niti da razmišljam šta će biti sutra. Jesam pre dva meseca govorio da je titula najvažnija, ali ne mogu da ostavim šestoricu van tima. Posle toga ćemo videti da li smo sposobni da igramo mečeve svaka tri dana“, emotivno će Stanojević u obraćanju koje je kasnije sadržalo i odgovor kritičarima.

Obično pred velike evropske utakmice, kad protivnik od stila i renomea dolazi u Beograd, treneri ne mogu da spavaju od treme, međutim deluje kako će Stanojević u noći između srede i četvrtka zaspati snom pravednika.

Nema potrebe govoriti o motivaciji u Partizanu. Momcima ne moram ništa da kažem pred sutrašnji duel. Najbolje da nećemo da budemo inspirisani pred krcatim tribinama našeg stadiona, protiv Fajenorda. Sad, ako nas oni stisnu, šta da kažemo, da nismo motivisani? Ne! Kakva crna motivacija. Možda ćete posle utakmice reći kako smo razmišljali o Napretku i Surdulici, međutim, dođite da vidite kakvi su nam treninzi, šta radimo na pripremama, koji je to nivo motivacije. Sve će vam biti jasno kako funkcionišemo. Zato se svi nadamo, maštamo, želimo...

A već za vikend, povratak u srpsku realnost. Dva boda prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu u jurnjavi za prvim mestom u prvenstvu stvaraju nemir kod dela navijača kako će se evropski duel odraziti na nastavak trke sa večitim rivalom.

Naravno da imam strah, ali nemam kud. Šta da radim kad smo to pitanje sami sebi nametnuli. Prirodno je da strahuješ, ne znaš koliko ćeš se potrošiti, ali sam generalno prezadovoljan formom. Osim lošeg derbija, ostale mečeve smo odigrali izvanredno. Nemamo nikakvih problema, na visokom smo nivou, u dalekoj fazi evropskog takmičenja, ponosni dokle smo dogurali. U prilici smo da prisustvujemo spektaklu. Uživamo. Želimo da se pokažemo u najboljem svetlu. Daćemo sve od sebe da napravimo još jedan korak ka istoriji“.

(3,30) Partizan (3,25) Fajenord (2,40)

Naspram srpskog predstanika biće sastav koji je lako osvojio prvo mesto u grupnoj fazi, u konkurenciji Slavije iz Praga, Makabija iz Haife i Union Berlina, ali u poslednje vreme posrće na terenima Eredivizije. Usput, ne može da računa na nejefikasnijeg igrača ove sezone, suspendovanog Gusa Tila.

Ne očekujem defanzivno orijentisanog rivala. Fajenord beleži više od 20 udaraca na gol rivala po meču, veran je stilu gde god da igra, opasan je po pokovima i u centrali, videćemo ko će koga sputati. Til jeste dobar igrač, nije se pokazao u moskovskom Spartaku, sad igra u životnoj formi, ali Holanđani i bez njega u kadru imaju dosta rešenja. Ne igra ni nama najvažniji igrač, Rikardo... Protiv AZ-a je trebalo Fajenord da pobedi, iako je izgubio 1:2, malo lošiji je bio u poslednjem kolu sa Groningenom (1:1), skautirali smo njihovih desetak utakmica, siguran sam da će meč biti dinamičan, sa dosta trke, a zaključak je da više volimo da se nadmećemo sa ekipama koje nisu toliko ofanzivne. Primera radi, kao što je bio Soči“.

Utisak je da holandski otvoren stil odgovara crno-belima. Makar je tako bilo kroz istoriju. Uvek su to bile goleade, a u jednoj je zablistao Milko Đurovski, kasnije procvetao u zemlji Lala, zbog antologijskog gola u rušenju Groningena.

Taj pogodak je mimo svake fudbalske logike, bocnuti loptu felšom, to se ne zaboravlja“, smeje se Aleksandar Stanojević.

Možda nekog novog majstora izrodi još jedan duel Partizana sa Holanđanima.

O ZVEZDI I PIKSIJU DRUGI PUT

Otvoren front na relaciji Marakana - Terazije, između Crvene zvezde i Dragana Stojkovića Piksija, koga su u taboru aktuelnog prvaka države nazvali „neformalnim predsednikom FSS“ i čovekom koji, navodno, pomaže Partizanu, ne tangira previše ljude u Humskoj.

Ne bežim do komentara, ali ću ono što mislim reći drugi put. Želio bih da dam značaj fudbalskoj priči, činjenici da imamo dva predstavnika u evropskom prpoleću, igramo fantastične utakmice. Dajte da to afirmišemo“, rekao je Stanojević.

TEŠKO DO POJAČANJA IZ ŠAHTJORA

Odluka FIFA da dozvoli raskide ugovora fudbalera na području pogođenom ratnim sukobom Rusije i Ukrajine razbuktala je maštu dela Grobara da bi eventualno pojačanje u završnici sezone mogli da dobiju sa Istoka Evrope. Po mogućstvu da Igor Duljaj, kao nekadašnji as Šahtjora, potegne veze sa Rudarima.

Pričao sam sa Dukijem o tome, ali ne možemo da razmišljamo na taj način. To su više adrese za Italiju, Španiju i Englesku. Teško možemo da pariramo njihovim klubovima“.


tagovi

Aleksandar StanojevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara