Stanojević (©partizan.rs)
Stanojević (©partizan.rs)

Stanojević III: Makar Partizanu neće dati gol svako ko pređe centar

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.06.24. | 18:10

Šta može da se očekuje od novog-starog trenera crno-belih

Počeo je treći mandat Aleksandra Stanojevića na klupi Partizana. Nije baš toliko davno završio drugi da bi ga morali posebno predstavljati navijačima, ali od njegovog odlaska štošta se promenilo u svlačionici, načinu igre, pa i na tabeli.

Jer, sa Stanojevićem na klupi crno-beli su do poslednjeg kola bili u trci za titulu, dok su posle toga jednom završili kao četvrti, a potom jedva odbranili drugu poziciju. Promenila su se u međuvremenu četiri trenera za dve sezone: posle Stanojevića na klupu je seo Ilija Stolica, umesto kojeg je došao Gordan Petrić, nakon njega Igor Duljaj i na kraju Albert Nađ. Prilično sumorna slika u Humskoj...

Poručio je novi trener Partizana na zvaničnoj promociji da je bolji nego što je bio ranije. I da je sada spreman da se svim izazovima uhvati u koštac do kraja. A, kakvi ga sve izazovi čekaju?

REMONT ODBRANE KOJA NE POSTOJI

Kod Aleksandra Stanojevića prvi postulat je disciplina u igri. To je osnov, na koji dođe nadogradnja. U poslednjoj sezoni kada je vodio Partizan, ekipa je na 37 utakmica primila 13 golova! Sa kvartetom u poslednjoj liniji: Miljković (povratnik), Vujačić (koji je do Stanojevića bio rezervista), Saničanin (koji je posle odlaska Stanojevića postao rezervista), Urošević.

U sezoni pre toga, na 38 utakmica Partizan je primio 20 golova. Malo da premotamo film na vreme današnje: crno-beli su nedavno završenu sezonu okončali sa neverovatnih 48 primljenih golova. Više nego TSC i Čukarički.

Bukvalno, kako je ko prelazio centar, stvarao je zicere protiv Partizana. Ekipa koja nije uspela da postigne gol protiv crno-belih mogla je za sebe da kaže da je promašila sezonu. Kao što je Albert Nađ više puta rekao: da nije bilo „hobotnice“ Aleksandra Jovanovića na golu, Parni valjak ni ovog puta ne bi bio drugi.

I to je sigurno stavka koja će se prva promeniti dolaskom Stanojevića: biće ponovo veliki izazov za sve Superligaše da dobace do šesnaesterca Partizana, a kamoli da postignu gol. Četvorke usred Humske od Mladosti GAT ili TSC-a teško da će se ponoviti.

BODOVNA REPRIZA U TRCI ZA TITULU

U poslednjoj sezoni koju je završio na klupi Partizana, Stanojević je sa crno-belima osvojio 98 bodova. I bio drugi na kraju. Imao je skor od 31 pobede, pet remija i jednog poraza. Na pitanje na promociji koliko će biti sada dovoljno bodova za titulu, rekao je:

„Manje nego tada, barem je tako bilo u prethodne dve sezone“.

I to je tačno: Zvezda je sa Vladanom Milojevićem osvojila krunu sa 96 bodova, dok je godinu ranije, sa Milošem Milojevićem, bilo dovoljno 97.

Dakle, čekaće Stanojevića i ekipu jako težak zadatak da ponove rezultat iz sezone 2021/22 i da se nadaju da će to ovog puta biti dovoljno da podignu pehar.

Mali kuriozitet: Partizan je procentualno uspešniji sa Stanojevićem na klupi bio u drugom njegovom mandatu, kada nije osvojio nijedan pehar (2,42 boda u proseku po utakmici) nego u prvom kada je osvojio tri trofeja (2,37 bodova)!

EVROPA PO SVAKU CENU

Malo uvrnuti sistem takmičenja u Evropi doneo je situaciju da Partizan kao drugoplasirani u Mozzart Bet Superligi nema garantovanu Evropu do kraja jeseni, dok trećeplasirani TSC ima.

S druge strane, crno-beli su, makar na papiru, dobili šansu da se bore za Ligu šampiona. Već u ponedeljak će saznati da li će im protivnik biti Dinamo Kijev ili Fenerbahče sa Dušanom Tadićem na terenu i Žozeom Murinjom na klupi.

Kako god da tu bude, Stanojević mora da odvede Partizan do duboke evropske jeseni. I zbog novca od UEFA i zbog koeficijenta i zbog klupskog ugleda. Crno-beli su katastrofom završili misiju na međunarodnoj sceni prošlog leta, ovog puta to ne sme da im se ponovi. Da bi u tome uspeo, moraće Parni valjak bar jednog rivala, u bilo kojem takmičenju, da izbaci.

U dva mandata u Humskoj osetio je Stanojević obe strane medalje: i velike uspehe u Evropi i teške poraze. Tako da bi sa tim iskustvom trebalo da bude vođa puta Partizanu do neke od tri UEFA lige. Poslednji put stigao je do proleća u Ligi konfrencije. Njegova želja je da sada to bude Liga Evrope. Ako crno-beli ne preskoče prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu šampiona, moraće dve da preskoče do Lige Evrope.

PRELAZNI ROK

U prethodna dva prelazna roka Partizan je doveo 18 igrača. Slovom i brojem – osamnaest! I opet ima kratere u sastavu u maltene svim linijama...

Jedino je golman „zakucan“ na svom mestu, odbrana mora kompletna da se renovira, pozicija zadnjeg veznog takođe je kritična, jer nijedan iz trija Kanute-Ovusu-Kastiljo (dvojica već otišla) nije ubedio da je dovoljno kvalitetan, škripalo je i na krilnim pozicijama gde je Severina bio često letargičan, a Kalulu spada u retku vrstu napadača bezopasnih po gol. Što se tiče špiceva, tu su i Saldanja i Baždar viđeni za prodaju, dok je povratnik Đorđe Jovanović jedini, za sada, novajlija na crno-beloj strani Topčiderskog brda.

Po običaju, Partizan već kasni sa dovođenjem igrača. Pripreme su pred vratima, konkurencija je već dovela po nekoliko novih fudbalera, dok u Humskoj tek jedna promocija. I najavljene maksimalno dve do polaska u Sloveniju na pripreme.

Rekao je Stanojević na promociji da pristaje i na povratnike i na decu Partizana, sve samo da bude crno-beli sastav jači na svim pozicijama. Biće interesantno videti kakav će balans napraviti u ekipi, jer moraju da se zakrpe rupe u timu, moraju da se nađu dva mesta za bonuse, a sve to da bude utegnuto do starta sezone 20. jula. Kao što sam reče, vreme mu nije saveznik.

Ali, navijače Partizana može da hrabri ono što je novi-stari trener rekao juče na stadionu u Humskoj: ovog puta ide do kraja.


tagovi

Aleksandar StanojevićFK PartizanMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Ostale vesti


Najviše komentara