Natho vara Mićovića sa bele tačke (© MN Press)
Natho vara Mićovića sa bele tačke (© MN Press)

Stanojević je pogodio sa Nathom

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.04.22. | 11:00

Ili, kako se Partizanu nije ponovio „slučaj Banjak“

Koliko je Bibars Natho siguran kad puca penale, toliko je Aleksandar Stanojević precizan kad priča o Izraelcu. I - u pravu je šef stručnog štaba Partizana taman koliko iskusni vezista kad (ne samo) izvodi kaznene udarce, nego i rešava „male“ utakmice. Zato ga na velikoj nije bilo.

Iznuđen i realizovan jedanaesterac, slobodan udarac kao zamajac za dupliranje prednosti i pas do Rikarda Gomeša za overu trijumfa pozicionirali su „šesticu“ crno-belih kao glavnog aktera gradskog derbija sa Čukaričkim u kome je Parni valjak našao šifru za rivala koji ga je pre deset dana usporio (3:1). Odmah posle meča, dok su fudbaleri još koračali ka svlačionici, a navijači hitali ka Areni da bi gledali košarkaše (ispostavilo se da nije bilo razloga za žurbu) bilo je Grobara koji su euforično komentarisali izdanje bivšeg asa moskovskog CSKA i preispitivali odluke šefa stručnog štaba:

Izabrane vesti

Natho, legendo! Natho, majstore! Stanoje, što ti Natho nije počeo derbi?“

Neko bi rekao da su konstatacije tačne. Posle Almamija Moreire i Lamina Dijare, Čerkez je stranac najdužeg staža na Topčiderskom brdu. U stanju je da pravi razliku u susretima Superlige i(li) Kupa Srbije. Primera radi, nedavno je protiv TSC-a dopisao dve asistencije, izmislio vođstvo na meču sa Loznicom, pojavio se „gladan“ naspram Čukaričkog i opravdao odluku stručnog štaba da ne počne derbi.

Ko pomno prati karijeru Aleksandra Stanojevića zna da tim uvek koncipira na ciklusu od tri utakmice. Ispostavilo se da je Natho bio starter na obe sa Brđanima, posle Crvene zvezde, najzahtevnijim protivnikom u prvenstvu, veoma dobro igrao u završnom kolu Superlige (realizacija zatajila, a ne Bibars), bio produktivan na drugoj rundi plej-ofa (učestvovao u akcijama za sva tri pogotka), što je argument na koji struka uvek može da se osloni. Sezona nije samo večiti derbi (iako je u stala u tih 90 minuta) i njegovo umeće korisnije je na duelima nižeg intenziteta.

Koliko god delovalo apstraktno, Bibars Natho nije bio potreban Partizanu minule subote na stadionu „Rajko Mitić“ od prvog sudijskog zvižduka. Razlog je u saznanju da protiv istog protivnika, na istom terenu, nije uspeo da se nametne samo dva meseca ranije, zbog čega je zamenjen i to u situaciji kad su crno-beli s njim u ulozi startera, gubili 0:2, a pritom ofanzivno bili limitirani tek na jednu šansu, uz podsećanje da ju je Kvinsiju Menigu stvorio Rikardo Gomeš, a ne treći stranac.

Fudbalski je sigurno želeo da igra. Meni je najvažnije da sam ga i tih pet minuta video izuzetno motivisanog. Videli ste kako je ušao, trudio se, maksimalno ponašao, on je veliki profesionalac. Nekad imate taktičke stvari koje... To što Natho nije počeo utakmicu se pokazala kao dobra. Bili smo bolji, odigrali dobar derbi. Ne znači da je on sam razlog“, obrazložio je Stanojević.

Natho slavi sa Rikardom (© MN Press)Natho slavi sa Rikardom (© MN Press)

U Humskoj njegovu odluku tumače i sledećom pretpostavkom: da je Natho krenuo u derbiju smanjio bi se broj kvalitetnih ofanzivnih opcija na klupi i Stanojević je procenio da je bolje imati Bibarsa i Lazara Markovića kao džokere ako rezultat ne bude povoljan. Drugi je padež što su dobili manje minuta od očekivanih, što korespondira i sa rovitim starterima, oprezu da se sačuva izmena za slučaj da neko mora prisilno van terena. Samo tri dana kasnije na programu je bio duel sa ekipom koja je jesenas nadigrala crno-bele u Humskoj i nedavno sačuvala početni rezultat i da se Bibars potrošio na Marakani teško bi u kratkom vremenskom periodu mogao da izdrži napore.

Otuda Nathu samo pet minuta protiv Zvezde. Bez reči pogovora, bez pogleda zamerke, bez gesta koji bi doveo u sumnju profesionalizam i bez ponavljanja „slučaja Maki Banjak“, kad je kamerunski štoper odbio da uđe posle prvog poluvremena lanjskog finala kupa umesto povređenog Svetozara Markovića. I zato je „pojeo“ Čuku. Ne zato što se inatio i(li) hteo da pokaže kako je trebalo da igra prethodni meč, nego zbog činjenice da je i sam svestan kako su „mali“ mečevi njegovo polje delovanja. Izašao je na teren lansiran kao iz katapulta i „pokidao“.

Ne pamtim stranca da je tako posvećen timu, svakog trenutka je tu za ekipu. U Surdulici je igrao povređen, svaka mu čast“, hvalio je Stanojević pristup jednog od iskusnijih fudbalera.

Navijači će podsetiti da je dao gol Crvenoj zvezdi u polufinalu kupa leta 2020, da je savladao Milana Borjana i u prvom ovosezonskom derbiju, međutim, pogledi publike i trenera često nisu identični. Čak je jesenas Stanojević imao primedbe na Natha zbog toga što nije taktički odradio šta mu je predočeno, samim tim nema garancija da bi sa njim u prvih 11 rezultat bio bolji na početku plej-ofa. 

Još jedan podatak pokazuje da je Aleksandar Stanojević dosledan. Samo triput je držao Bibarsa Natha sve vreme na terenu ove sezone, što se savršeno uklapa u najave s početka da će mu se uloga promeniti, a minutaža krajcovati. Izraelcu niko ne spori znanje, ali ga koči krštenica i zato će isti scenario biti na snazi ako posle leta bude u Beogradu i(li) ako aktuelni trener ostane.


tagovi

Bibars NathoAleksandar StanojevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara