Foto: Reuters
Foto: Reuters

Otkaz neminovan, Brusu uteha u 10.000.000 evra! Njukasl traži "žrtveno jagnje" za naslednika

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.10.21. | 13:03

Setite se samo kako je bilo u Mančester Sitiju...

Dolazak ambicioznih, finansijski moćnih vlasnika u posrnuli klub znači promene. Gomilu promena. A jedna od prvih koja usledi nakon promene vlasničke strukture je ona na klupi. Svestan je toga i Stiv Brus. Iako nije imao ništa slabije rezultate od svog prethodnika Rafe Beniteza i ispodprosečan tim Njukasla uspevao u dve uzastopne sezone da zadrži u sredini tabele, daleko od borbe za opstanak, 60-godišnji engleski stručnjak je u medijima već - bivši.

U prilog mu ne ide ni to što je aktuelnu sezonu započeo serijom zabrinjavajućih rezultata, bez pobede i sa samo tri remija u sedam utakmica, Njukasl se nalazi u zoni ispadanja i ako ovako nastavi mogao bi vrlo lako da se surva u Čempionšip, što je scenario kakav arapski vlasnici ni po koju cenu – a mogu da plate šta ili koliko god da treba – neće dozvoliti.

Izabrane vesti

Otud, samo je pitanje vremena kada će Brus dobiti zahvalnicu, gotovo izvesno već do nedelje i utakmice sa Totenhemom na Sent Džejms Parku, jer se prema saznanjima Dejli Mejla novi vlasnici boje kako bi njegovo prisustvo pokvarilo atmosferu na stadionu. Ako ni zbog čega drugog, Brusu otkaz neće teško pasti zbog novčane naknade koja ga čeka, jer kako navodi Dejli Mejl, nekadašnji štoper Mančester Junajteda će zbog prevremenog raskida ugovora dobiti 8.000.000 funti, odnosno blizu 9.500.000 evra.

Stiv Brus (Foto: Reuters)Stiv Brus (Foto: Reuters)

Na poziciji trenera će ga za vikend, odnosno sve dok se ne pronađe novi šef stručnog štaba, odmeniti aktuelni pomoćnik Grem Džons. U klubu smatraju da je ekipi pod hitno potrebna promena, neko da ih razdrma i što pre pomeri sa pretposlednje pozicije, pa će prioritet nove direktorke Amande Stejvli biti da što pre pronađe izvršnog i sportskog direktora kao i menadžera, jer će tek tada moći da smišljaju planove za januarski prelazni rok.

A to je ono što navijače najviše zanima. Ko će biti novi trener Njukasla? Lista je sve duža, mada se njeni favoriti naziru. Među njima su Lusijan Favr (odbio Kristal Palas u junu), te Brendan Rodžers, Stiven Džerard i Edi Hau, pošto je želja novih vlasnika da projekat započnu trenerom sa iskustvom rada na Ostrvu. Ko god on bio, istina je da ma koliko para imao na raspolaganju, neće moći da se smatra srećnikom. Pravi srećnik biće onaj ko od njega nasledi tim za dve-tri godine, što je scenario koji će se gotovo sigurno desiti.

Koliko je zapravo nezahvalna i neatraktivna uloga prvog trenera u klubu koji sa dna želi do vrha u što kraćem roku podsetio je novinar Dejli Mejla Ijan Lejdimen na primeru Mančester Sitija i Marka Hjuza. Samo mesec dana pre nego što je šeik Mansur stigao u plavi deo Mančestera, velški stručnjak je preuzeo kormilo ekipe. Dan nakon što su novi vlasnici preuzeli Građane, Lejdimen je poslao poruku jednom od Hjuzovih pomoćnika kako su uboli premiju.

"Da", odgovorio je on dodavši: "Sve što sada treba da uradimo je da osvojimo sve."

Sa kapitalom preko deset puta većim od Sitijevog, u Njukaslu očekuju isto. Sve. U što kraćem periodu. Pitanje je samo koliko će vremena na raspolaganju imati onaj ko od Brusa preuzme klupu Njukasla.

Hjuz je u Sitiju imao 16 meseci pre nego što je dobio otkaz i gledajući sa ove vremenske distance Velšanin se može smatrati prekretnicom Sitijevog uspeha. Čovek koji je uz dosta turbulencije pomogao Sitiju da stane na noge i prohoda. Rezultatski nije doneo klubu ništa, ali je Robertu Mančiniju u amanet ostavio Pabla Zabaletu, Vensana Kompanija, Gereta Berija, Karlosa Teveza i Najdžela de Jonga, sa kojima je Italijan dve i po godine kasnije doneo titulu Građanima.

Hjuz i Mančini (Foto: Reuters)Hjuz i Mančini (Foto: Reuters)

Čak su i legendarnom Karlu Ančelotiju bile potrebne dve sezone da u značajno slabijoj konkurenciji u Francuskoj osvoji prvu titulu za nove, katarske vlasnike u Pari Sen Žermenu. Iza njega ostali su Tijago Silva, Zlatan Ibrahimović, Marko Verati

Njukaslu je dakle potreban čovek poput Hjuza, da ih za početak pomeri sa mrtve tačke. Ruku na srce, sa ogromnom platom, istom takvom navijačkom bazom i gomilom novca za pojačanja, neće Svrakama biti teško da ga namame. Međutim, da je Njukasl primera radi Vest Hem ili Lester, sa aktuelnim igračkim kadrom vrlo lako bi imao podlogu da se u kratkom vremenskom periodu domogne mesta u vrhu. Ali šta će novi trener zateći na Sent Džejms Parku? Ništa. Niti jednog fudbalera kojeg biste mogli da zamislite u timu iz vrha tabele. Dvojicu pristojnih golmana u Martinu Dubravki i Karlu Darlou i nešto potencijala u Alanu Sen-Maksimanu i Džou Viloku. Zato ni ne čudi što se nalaze pri samom dnu tabele. Nisu tu bez razloga. I zato im je potreban trener koji će ih zadržati u Premijer ligi. Za početak.

Onda – ko će biti Njukaslovo žrtveno jagnje?



tagovi

Njukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara