Stojković častio, Partizan opet izgubio! Luka Stojanović u 90. za potvrdu Čukinog drugog mesta

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.10.19. | 17:20

Parni valjak bezopasan, anemičan, Brđani kaznili sve propuste rivala

Kakve oscilacije Partizana! U nedelju veče jedna od efikasnijih utakmica sezone, niz smislenih napada i četiri lopte u mreži Spartaka, a samo tri dana kasnije mučenje protiv Čukaričkog i poraz posle kog bi morao da zazvoni alarm u Humskoj 1 - 1:2.

Da sve bude bolnije po crno-bele, presudio im je bivši đak, Luka Stojanović, za koga na crno-beloj strani Topčiderskog brda nije bilo sluha ni kad je kao dečak odlazio u Sporting, niti kad se kao formiran igrač na superligaškim terenima učinkom nudio za povratak. Kakav je igrač i koliko znači Brđanima pokazao je u 90. minutu kad je istrčao kontru i na pas Nikole Ćirkovića kaznio veliki propust Vladimira Stojkovića. Gol za veliku i zasluženu radost domaćina, a za treći poraz Parnog valjka u poslednja četiri prvenstvena meča, s tim što ovaj ide na dušu neodlučnom kapitenu, koji je praktično "častio" rivala i omogućio mu da poentira.

Izabrane vesti

Crno-beli su igrali slabo, jalovo, nedorečeno čak su morali dobro da se pomuče ne bi li makar jedan gol dali, ali realno izdanjem i odnosom prema lopti bolje od poraza nisu ni zaslužili. Ruku na srce, posle fenomenalnog pogotka Đorđa Ivanovića do kraja utakmice su preko istog igrača, čiji je ulazak uneo promenu ritma, imali šansu da osvoje tri boda, međutim, opet se ispostavila tačnim premisa da u zgusnutom kalendaru takmičenja ovaj tim teško može da veže dve kvalitetne utakmice. Kamoli da na njima pobeđuje rutinski.

U većem delu sezone igrao je Partizan po sistemu toplo-hladno, da bi pretposlednjeg oktobarskog dana mlakom partijom propustio šansu da zagreje srca malobrojnih Grobara na Banovom brdu. Organizacija napada, koja je uglavnom znala da donese dobro timu, naročito na međunarodnoj sceni, ovog popodneva je zatajila, zbog čega nije ni bilo upotrebljivih lopti Umaru Sadiku. U anemičnom crno-belom timu odskočio je jedino Bibras Natho, ali njegove prepoznatljive lopte iz dubine ostale su neiskorišćene uglavnom zbog statičnosti ofanzivnih fudbalera, pa su akcije gostiju ličile na pasivne rukometne napade u kojima je Izraelac preuzimao ulogu srednjeg beka. Jedino što mu se niko na krilu nije otvarao...

Zato je jedini smislen potez Parni valjak izveo u uvodnom delu meča kad je na pas Sejdube Sume probio Umar Sadik, pucao po zemlji, ali pored stative. Prethodno je Strahinja Pavlović posle prekida Zorana Tošića umalo sproveo loptu u mrežu, a jedini put je Đorđe Petrović bio primoran da interveniše posle udarca Bambija Tošića u dalji ugao. Premalo za očekivanja navijača...

Natho je dirigovao igrom Partizana i u drugom delu, delio lopte kao košarkaški plejmejker, preuzimao odgovornost, nudio se, kreirao i samo je čekao odgovarajućeg saradnika. Kad je Savo Milošević duplom izmenom pomerio "šesticu" na mesto glavnog organizatora umesto indisponiranog Sume, a šansu dobio Đorđe Ivanović, gosti su ubacili u brzinu više. Pomeranje linija tima za koji korak napred ubrzo je dalo rezultat, pošto je silno motivisani Ivanović u 69. minutu odapeo strelu i sa 20-25 metara pogodio dalji ugao, za jedan od lepših golova crno-belih ove jeseni.

Ispostavilo se, nedovoljno ni za remi, jer je prepoznatljivost Čukaričkog pod komandnom palicom Aleksandra Veselinovića ponovo došla do izražaja. Nekadašnji šef stručnog štaba Spartaka i Vojvodine hvatao je nominalnog favorita u zamku igre u trouglovima, lako osvajao prostor predajom lopte iz prve, lansirajući bokove, nekad Endiajea, nekad Birmančevića, obojicu kao potencijalne pretnje odbrani Partizana. Domaćin je imao i periode igre kad je diktirao ritam i(li) sakrio loptu Partizanu, ali je gol postigao iz - prekida. Specijalitet Marka Docića - nabačenu loptu na prvu stativu, u vođstvo je pretvorio štoper Stefan Šapić, tako što je u 16. minutu prevario kompletnu odbranu gostiju i savladao Vladimira Stojkovića.

Prednost stečena u ranoj fazi meča omogućila je Veselinovićevoj ekipi da u komfornoj zoni čeka rivala, duplim blokom zatvori prilaze svom kaznenom prostoru (u čemu je prednjačio Šapić potpuno izbacivši iz ritma Sadika) i preti iz kontri. Čak je početkom nastavka Ibrahima Endijae imao dve šanse posle prekida, da bi Slobodan Tedić na pas zapaženog Birmančevića u istoj fazi meča umalo udario pečat na trijumf domaćina. Ovako, Vladimir Stojković je paradom sprečio Čuku da povede 2:0, ubrizgao ostatku ekipe inijekciju samopouzdanja, međutim, ona je imala samo kratkotrajno dejstvo, jer je isti igrač u završnici omogućio domaćinu da osvajača Kupa Srbije gurne u još veće probleme. A sebe učvrsti na drugom mestu superligaške tabele.

Foto: Starsport

SUPERLIGA - 14. KOLO

Sreda
Radnički Niš - Radnik 0:2 (0:1)
/Georgijev 45+3, Makarić 83/

Čukarički - Partizan 2:1 (1:0)
/Šapić 16, Stojanović 89 - Ivanović 70/

18.00: (1,80) Javor (3,35) Proleter (4,40)
18.00: (1,20) Crvena zvezda (6,75) TSC (14,0)
18.00: (1,65) Voždovac (3,80) Rad (5,50)
18.00: (2,20) Mladost (3,35) Napredak (3,35)
18.00: (1,60) Spartak (3,80) Mačva (6,00)
18.00: (1,22) Vojvodina (6,50) Inđija (13,0)

*** kvote su podložne promenama

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara