Ilija Stolica ©astrencin.sk
Ilija Stolica ©astrencin.sk

Stolica lider u Slovačkoj: I svojoj deci kad govorim o sportu, kažem da postoje pobede i škola - ne i porazi

Vreme čitanja: 6min | čet. 28.09.23. | 08:15

"Svaki period je doneo nešto posebno, bez obzira na to kako se na kraju završavalo. Čovek mora da radi, veruje u sebe i radi na sebi. Kada stanete sa ličnim razvojem, onda sve gubi smisao", poručuje strateg Trenčina, prvoplasiranog tima slovačkog prvenstva

U sportu je najteže održati ravnotežu između uspeha i teških trenutaka. Ako uspete da ostanete prisebni onda kada vam sve polazi od ruke, a sa druge strane ne doživite psihološki krah onda kada ništa ne ide kako ste planirali, u dobroj ste prilici da sebi obezbedite dug ostanak sceni.

Ilija Stolica je za kratak vremenski period, kroz prizmu javnosti, prešao put od jednog od najtalentovanijih fudbalskih stručnjaka u našoj zemlji do nekoga ko je gotovo proglašen trenerskim promašajem, ali ga to nije sputalo da nastavi dalje. Očigledno je bio svestan da će mu se za posvećenost prema poslu kad-tad vratiti i kroz prave rezultate.

Izabrane vesti

Nakon kraha koji je doživeo u Partizanu čekao je devet meseci za pravu priliku, koja mu se krajem maja ove godine konačno ukazala u slovačkom Trenčinu. Njemu kao treneru je bio neophodan novi projekat, a slovačkom klubu istinski reset nakon prilično razočaravajuće sezone, u kojoj je teškom mukom izbegnut baraž za opstanak u elitnom takmičenju. Ipak, verovatno nijedna od dve strane nije mogla da zamisli da će se kockice ovako brzo poklopiti.

Trenčin se nakon osam odigranih kola nalazi na liderskoj poziciji predstavlja i najprijatnije iznenađenje slovačkog prvenstva, a najveće zasluge za to pripisuju se upravo srpskom treneru.

"Moramo naravno da budemo zadovoljni kako smo počeli prvenstvo, ali pre svega načinom igre i kvalitetom koji pokazujemo na samom terenu. Sa druge strane, svestan sam da se još uvek radi o početku sezone. Došli smo sa idejom da ostanemo ove bar dve godine, u pitanju je veoma interesantan projekat. Klub je imao svoje faze uspeha pre nekih sedam-osam godina, proteklih godina su bili u krizi. Predstojećeg vikenda otvaramo novi stadion, biće to važna utakmica za nas. Drago nam je što smo rezultatima i načinom igre uspeli da privučemo publiku, važan trenutak dočekujemo kao ekipa koja je prva na tabeli. Jasno nam je da je ovo iznenađenje za širu javnost, s obzirom da je Trenčin prošle sezone za jedan bod izbegao baraž za opstanak. Imamo budžet koji je sedmi-osmi u ligi, pa ako se gleda iz tog ugla, rezultat i uspeh čitavog kluba još su veći", kaže Ilija Stolica na početku razgovora za Mozzart Sport.

Adaptacija na slovački fudbal je bila izuzetno brza. Kad je Stolica dolazio u klub govorilo se o tome da da će se raditi na razvoju igrača, što i sada jeste prioritet, ali verovatno niko nije mogao da pretpostavi da će Trenčin nakon osam odigranih kola imati čak šest pobeda i čvrsto držati čelo tabele.

"Ono što mene negde raduje jeste odnos sa ljudima u klubu. Gazda (Čen la Lin, prim.aut.) je čovek fudbala, bivši prvotimac Ajaksa, neko ko razume proces fudbalskog razvoja. Suštinski je najvažnija vizija, rezultat dođe pre ili kasnije. Klub je u proteklom periodu finansijski bio orjentisan na izgradnju stadiona, izgrađena je i fudbalska akademija. Infrastruktura je bila u prvom planu. U pitanju je razvojni klub sa mladim reprezentativcima iz različitih zemalja. Ne postoji nikakav pritisak, niti nešto što je definisano kao veliki cilj. Fokusirani smo na to da idemo od utakmice do utakmice".

Ilija Stolica ©astrencin.skIlija Stolica ©astrencin.sk

Klupsko rukovodstvo i stručni štab čvrsto stoje na svojim nogama, ali se među navijačima Trenčina sasvim sigurno već priča o ponavljanju šampionskih sezona iz 2015. i 2016. godine.

"To su normalne stvari. Fudbal postoji zbog toga da ljudima, koji naravno imaju razne poteškoće u privatnom životu, odvuče pažnju u pozitivnom smeru. Sad kada je ekipa u pozitivnom naboju, nikada neću biti taj koji će oduzeti navijačima mogućnost da se vesele i maštaju. Kao što ste rekli, mi iz ugla struke i kluba moramo da budemo čvrsto na zemlji, da prođemo zajedno još jedan pripremni period, dva prelazna roka, i obezbedimo stabilnost. Svesni smo da u ovom trenutku nemamo dovoljno igrača u rotaciji, da je neophodno da povećamo konkurenciju u svim linijama tima. Budžetski deo nas možda limitira, ali kada se izbor igrača i skauting ostavi ljudima iz stuke, bez uticaja sporednih faktora, onda se dolazi do pravih rešenja i pojačanja".

Posle onog sjajnog perioda na Voždovcu, usledili su manje uspešni rezultati na klupama Vojvodine, Olimpije i Partizana. Bilo je tu i osporavanja i negativnih komentara od strane javnosti, ali se Stolica ne obazire na prošlost, već je svestan da samo kroz lični razvoj i rezultate može da promeni kompletnu sliku.

"Ja stvarno i onda kada razgovaram sa igračima kažem da je svaka karijera prepuna uspona i padova. I kad svojoj deci govorim o sportu, kažem da postoje pobede i škola. Ne postoje porazi. Svaki period je doneo nešto posebno, bez obzira na to kako se na kraju završavalo. Čovek mora da radi, veruje u sebe i radi na sebi. Kada stanete sa ličnim razvojem, onda sve gubi smisao. Uticaj medija i različiti utisci ne smeju negativno da utiču na nekog ko se bavi javnim poslom. Čovek mora da se gradi i radi na onome za šta da su mu kvaliteti. Usponi i padovi su sastavni deo karijere svakog čoveka, bez obzira kojim se poslom bavio, a tako nas koji smo u sportu".

Da li iz ovog ugla žalite za nečim iz perioda dok ste bili u Humskoj?

"Ne, to su jednostavno stvari koji su daleko iza nas. Čovek mora da gleda unapred. Pokupi sa sobom stvari iz prošlosti, proba da analizira ono što je bilo do njega. Morate da prihvatite stvari onakve kakve jesu, bez obzira na to koliku ste imali želju da nešto ostvarite".

©Star Sport©Star Sport

Dugogodišnji vladar Slovan iz Bratislave je loše započeo sezonu. Sve je krenulo još od kvalifikacija za Ligu šampiona, pa Lige Evrope, a potom se prenelo i na domaći šampionat. Trenutna kriza u najtofejnijem klubu u Slovačkoj omogućila Trenčinu, ali i klubovima kao što su Podbrezova, Banjka Bistrica i Žilina da se umešaju u borbu za sam vrh tabele, što je možda i najava izuzetno uzbudljive bitke za titulu.

"Ne poznajem dovoljno situaciju u Slovanu da bih mogao da kažem nešto više više. Slovan je klub sa velikim budžetom, desetak puta većim od našeg, imaju ogroman fond kvalitetnih igrača. Kada nemate rezultate dolazi do kriza, samo je pitanje da li one dolaze spolja ili iznutra. Mi u Trenčinu se stvarno bavimo samo sami sabom, podizanjem kvaliteta, idnividualnim radom i napretkom čitave ekipe i kluba".

Lazar Stojsavljević i Njegoš Kupusović su vrlo važni faktori ekipe. Prvi je komadant odbrane, drugi jedan od najboljih strelaca lige. Tu je i mladi Strahinja Kerkez, što je sasvim sigurno u određenoj meri olakšalo posao Iliji Stolici po dolasku u klub.

"Svaki igrač u našem timu pripada istoj grupi i ima potpuno isti tretman. Naravno da olakšava stvari kada u timu imate igrače sa kojima možete da razgovarate na srpskom jeziku, ali je od toga daleko važnije da su pre svega u pitanju ludi sa fenomenalnim ljudskim karakteristikama. Bez obzira na kvalitet igre koji prikazuju, moraju da znaju da su oni ti koji reprezentuju svoju zemlju bez obzira na kom mestu se nalaze"

O kvalitetu igrača u Srbiji i Slovačkoj može da se diskutuje, ali ono što je neuporedivo jesu uslovi za igru, koji su u tamošnjem šampionatu na prilično visokom nivou.

"U Srbiji je već postalo deprimirajuće komentarisati terene, jer se trenerima odmah odmah prebacuje da na taj način traže opravdanje za neke rezultate. Ali nije teren uvek isti za sve ekipe. On omogućava igračima pokažu kvalitet koji poseduju i prezentuju ga publici koja je došla da ih gleda. Osnovi uslov je da imate kvalitetan teren. Ove u Slovačkoj svi imaju jako dobre i kvalitetne terene. Sa te strane obezbeđen je onaj najmanji mogući uslov da bi ste bili u situaciji da igrate na kvalitetan način".

Za kraj, kada bi se sad povukla crta, postavlja se pitanje šta su ambicije, a šta realni dometi Trenčina do kraja sezone?

"Svaku konferenciju za štampu nas pitaju baš to. Čvrsto stojim pri stavu da u fudbalu mora da se ide od utakmice do utakmice. To su naše ambicije i planovi, a šta će na kraju biti videćemo", zaključio je Stolica.


tagovi

TrenčinIlija StolicaSlovačkaSlovačka 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara