Partizanovi legionari: Menig, Dijabate, Natho, Andrade i Rikardo Gomeš (©Starsport, MN Press)
Partizanovi legionari: Menig, Dijabate, Natho, Andrade i Rikardo Gomeš (©Starsport, MN Press)

Stranci, pokažite zašto ste u Partizanu

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.08.22. | 10:34

Sunovrat ili izbavljenje, tako bi mogla da glasi misija crno-belih na Kipru protiv AEK-a

Atmosfera nepoverenja. Čelnika u trenera, navijača u ekipu. Kad bi se posmatrala predigra gostovanja na Kipru čini se da Partizan nema šta da traži na međunarodnoj premijeri, jer se status Ilije Stolice razmatrao danima pred polazak za Larnaku, a Grobari s podsehom komentarisali reči bivšeg sportskog direktora, Ivice Ilijeva, kako je stvorio „najbolji tim u poslednjih nekoliko godina“.

Kako život često, sport brže, a fudbal najbrže nude šansu za iskupljenje tako crno-beli imaju priliku da poprave loš ambijent kreiran razočaravajućim rezultatima ovog leta i makar u kvalifikacijama za Ligu Evrope poprave krvnu sliku kluba, kad su se u Mozzart Bet Superligi sami postarali da kraj bude već na početku. Povoljan ishod dvomeča sa AEK-om garantovao bi jesen na internacionalnoj sceni i zato bi okolnosti u klubu i oko njega mogle da se promene nabolje već od večeras (18 časova, TV Arena Premijum 1, RTS 1). Parni valjak je na raskrsnici: jedan put ga vodi u sunovrat, drugi u izbavljenje. Samo od njega zavisi koji će odabrati.

Izabrane vesti

Jer dobio je najlakšeg protivnika od četiri moguća na žrebu (preostali su bili Midtjiland, Fenerbahče i kijevski Dinamo) i zato svaki izgovori – pogotovo oni vezani za vlagu i vrućinu, kao iz rubrike „Vremenska prognoza“ – ne bi smeli da se potežu. Ni kao opravdanje za eventualno produbljivanje, niti glorifikovanje u slučaju prevazilaženja krize.

18.00: (2,90) AEK Larnaka (3,10) Partizan (2,55)

Umeo je bivši šef stručnog štaba, Aleksandar Stanojević da kaže da se u ovakvim situacijama najviše vidi karakter momaka stasalih u „Zemunelu“ i da u njegovo vreme veliki broj igrača koji su u prvi tim stigli iz mlađih kategorija može da pomogne u mečevima „biti ili ne biti“. Naslednik Ilija Stolica opredelio se za nešto drugačiji stil, u projektovanih 11 aktuelnog trenera za prvi susret sa AEK-om su čak petorica stranaca, a meč na Rajskom ostrvu je prilika da pokažu zbog čega su dovedeni ili su još tu. Jer, u uvodu sezone igrom nisu, učinkom tek pomalo. Kako nije reč o talentima koje valja čekati, već o strancima od kojih se očekuje da prave razliku onda je logično očekivati da zapnu na ovom gostovanju. Pogotovo što svi do jednog igraju od centra ka napred i logično je da se „pitaju“ za golove.

Rikardo Gomeš ih je dao dva u prve četiri utakmice. Oba iz penala. Možda će se do kraja sezone približiti rekordu oborenom u prošloj (38), ali pogoci u prvenstvu – pogotovo ako nemaju „težinu“ – neuporedivi su sa značajem u UEFA takmičenjima. Zato momak sa Zelenortskih Ostrva mora da pronađe način kako da se vrati u formu iz prethodnog ciklusa kad je bio strelac baš na Kipru, u okršajima sa Spartom i Fajenordom. Ako je davao golove jačim ekipama od AEK-a logično je očekivati da matira i Kenana Pirića.

Njegov kolega iz ofanzovnog dela tima, Kvinsi Menig takođe ima istoriju pogotka na Rajskom Ostrvu. Lane protiv Anortozisa. Ima i dabl-dabl učinak iz prethodne sezone. A nema čime da se podiči u ovoj. Otuda je i na Holanđaninu da dokaže sebi i drugima kako je snalažljiv i napetim okolnostima, jer je period prilagođavanja prošao i više mu se ne može uzeti kao opravdanje ako ga nema u bitnim utakmicama. Zasijao je u Pragu i kad bi samo jednom pobegao odbrani „legije stranaca“ verovatno bi promenio utisak o sebi i renoviranom timu.

U njemu su dvojica momaka koja još ništa konkretno nisu uradila otkako su stigla. Razne platforme pokazuju da je Patrik Andrade jedan od najspremnijih ili fudbalera sa najvećom kilometražom u Partizanu, samo što fudbal nije atletika i da bi stekao simpatije Grobara doskorašnji član Karabaga bi morao da uradi nešto konkretno na protivničkoj polovini terena. U opsiju njegovog posla, nisu ni asistencije, ni golovi, ali ni bledunjava izdanja kakva je prikazivao dosad, pa je na Rikardovom zemljaku da nadvisi situaciju i pokaže zašto je sa predstavnikom Azerbejdžana prezimio u u Ligi konferencije.

Slično važi za Fusenija Dijabatea, angažovanog sa reputacijom najzvučnijeg pojačanja u aktuelnom prelaznom roku, s tim da fudbaler iz Malija još nije imao dovoljno prostora i(li) vremena da se iskaže i možda mu je prvi start u crno-belom dovoljno inspirativan da opravda reči čoveka koji ga je doveo (Ivice Ilieve i njegove slatkorečive izjave o „igraču od 30 sekundi“).

Naposletku ili na početku, jer je zamišljeno da akcije Partizana teku preko Bibarsa Natha, Izraelac bi sa reputacijom stranca sa najdužim stažom u sadašnjem timu (započeo četvrtu sezonu) morao da uradi više nego na prethodnim utakmicama. Što ne bi trebalo da mu budu teško, jer u poslednje dve nije uradio ništa. Parnom valjku je na Kipru potreban Čerkez kakav je bio u beogradskom duelu sa AZ Alkmarom. Pokazao je da može, zašto ne bi reprizirao?

Na kraju krajeva:

Težak je trenutak za sve, ali u teškim trenucima se vidi ko je spreman da igra za Partizan“, u jednoj rečenici Natho je sublimirao aktuelni trenutak.

JOŠ DAN DO POČETKA MOZZART PROGNOZZERA!

Često se minulih godina posezalo u Humskoj za krilaticom „utakmica sezone“. Bilo da je u pitanju poslednja prepreka pred ulazak u grupnu fazu UEFA takmičenja, šansa da se napreduje do proleća u Evropi, večiti derbiji ili mečevi finala Kupa Srbije kad je na talonu bio pehar za spas. Čini se da nikad ranije ista formulacija nije korišćena da se opiše stanje u klubu. Gostovanje AEK-u stvarno se može tretirati kao najbitniji meč u ciklusu, iako je tek prva sedmica avgusta. Za čelnike (ostanak na pozicijama), trenera (zadržavanje na klupi), pa i igrače (prisutnost na još jednom frontu). Jer, koji bi motiv imali upravo stranci – a oni su znatno više plaćeni od domaćih fudbalera, pa je i prirodno da više povuku – da igraju samo Mozzart Bet Superligu i prividno zavaravaju sebe da mogu da nađu ono izgubljeno već na startu prvenstva? Evropa je nešto sasvim drugačije. Pod uslovom da pruže najbolju verziju sebe.

LIGA EVROPE – KVALIFIKACIJE, 1. KOLO (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.00: (2,90) AEK Larnaka (3,10) Partizan (2,55)

19.00: (1,37) Fenerbahče (4,80) Slovačko (8,50)

19.00: (1,25) Malme (6,25) Dudelanž (11,0)

20.15: (2,45) Maribor (3,05) Helsinki (3,15)

20.45: (5,70) Linfild (4,00) Cirih (1,60)

21.00: (1,42) Olimpijakos (4,50) Slovan (8,00)

21.00: (2,30) Šamrok (3,20) Škupi (3,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rikardo GomešBibars NathoKvinsi MenigPatrik AndradeFuseni DijabateFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara