Zlatan Ibrahimović (©Reuters)
Zlatan Ibrahimović (©Reuters)

Subota u Seriji A - Gasperini: Zašto je Milanu svirano 12 penala, a nama samo dva?

Vreme čitanja: 7min | sub. 23.01.21. | 11:41

Derbi na San Siru, Rosonerima stižu komšije iz Bergama. Inter u Udinama, Roma dočekuje Speciju. Fonseki se ljulja klupa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Vatrena subota nas čeka na italijanskim stadionima. Na San Siru Milan želi da overi zimsku titulu prvaka, sa novim pojačanjima (Meite, Tomori, Mandžukić), a Atalanta da izbriše dve vezana remija u poslednjih sedam dana i da ostane zakačena za voz Lige šampiona. Atmosferu je dodatno zagrejao trener Boginje Đan Pjero Gasperini koji je ukazao na paradoks da je Milan imao 12 penala u svoju korist, a njegov tim samo dva iako igra ofanzivniji fudbal od Rosonera. Antonio Konte očekuje od svojih napadača, Lukakua i Lautara Martineza, da prekinu golgeterski post koji traje već tri kola u Seriji A. U Firenci ćemo imati mali srpski derbi između Milenkovića i Vlahovića na jednoj strani i Vulića i Golemića na drugoj. Fjorentini treba pobeda da uplovi u mirnije vode, Krotoneu da pobegne sa dna tabele.

Izabrane vesti

Na poslednjih 10 odmeravanja snaga dva tima Rosoneri su ostvarili samo jednu pobedu uz šest remije i jedan poraz. Na San Siru Milan ne zna za pobedu protiv Boginje od januara 2014. Godine, a negativna okolnost je i da je tim Stefana Piolija, u ovoj sezoni, izgubio samo na San Siru (Juventus i Lil).

Osim mogućnosti da zatvore prvi deo sezone na prvom mestu, entuzijazam u Milanelu su podigli dolasci trojice pojačanja. Posle Meitea koji je već debitovao u dresu Milana, večeras bi mogli da istrče na teren u drugom poluvremenu i Mandžukić i Tomori, budući da će biti na klupi.

U tim Rosonera se vraćaju Ernandez i Leao, a pozitivan odgovor je stigao i od Kjaera koji se oporavio od povrede koja ga je primorala da napusti meč sa Kaljarijem. Reč je o veoma važnom povratku budući da Romanjoli ne može da igra zbog kartona. Pored kapitena Milana, Pioli neće moći da računa ni na Salemakersa zbog kartona dok su zbog povreda ili Kovida-19 van stroja Gabija, Benaser i Čalhanoglu.

Trener Atalante Đan Pjero Gasperini je javno rekao ono o čemu čitava Italija, kojoj na srcu nisu crveno-crne boje, bruji od sviranog penala Milanu na poslednjem prvenstvenom meču protiv Kaljarija. Piolijevim izabranicima je dosuđeno čak 12 penala u njihovu korist, dok je, primera radi Atalanta imala samo dva.

"Da li je razlika između Milana i Atalante u broju sviranih penala? Pitam samo zašto je nama sviran tako mali broj jedanaesteraca? Da li mi nismo dovoljno dobri? Zašto je Milan imao 12 penala? Pošteno da vam kažem ne znam”, polemički je postavio retorička pitanja trener Boginje.

Za razliku od Milana koji ima par startera van pogona, Atalanta dolazi sa najjačim sastavom i sa par prvotimaca koji su bili delimično pošteđeni na meču u Udinama. U prvi tim bi trebalo da se vrate od prvog minuta, Gosens, Frojler i napadački tandem Iličić-Zapata.

MILAN (4-2-3-1): Donaruma - Kalabrija, Kalulu, Kjaer, Ernandez - Tonali, Kesi - Castiljeho, Brahim Diaz, Leao - Ibrahimović.

ATALANTA (3-4-1-2): Golini - Toloi, Romero, Đimsiti - Hatebor, De Ron, Frojler, Gosens - Pesina; Iličić, Zapata.

UDINEZE - INTER (18.00)

Naređenje predsednika Kine Si Đinpinga kineskim tajkunima da prestanu sa investiranjem novca u sektore koji nisu strateški za političke ciljeve Pekinga preti da sruši snove navijača Intere o osvajanju skudeta. Posle curenja informacija da klub kasni sa isplatama mesečnih primanja fudbalerima i stručnom štabu, kao grom iz vedra neba je odjeknula vest da bi Real Madrid mogao da preuzme Hakimija ako Inter ne bude platio prvu ratu za transfer Marokanca. Nerazuri su iskoristili mogućnost da odlože plaćanje prve rate do 30. marta, ali španski klub sada traži garancije koje Inter ne želi da pruži jer tvrdi da nije obavezan po ugovoru.

Antonio Konte pokušava da zaštiti tim od svih spoljnih uticaja i da drži koncentraciju fudbalera samo na njihov posao i utakmice koje ih očekuju. Kormilar Nerazura je bio jasan: prioritet ima osvajanje skudeta i zato će večeras u Udinama istrčati isti tim koji je pobedio briljantno Juventus. Tek posle će se misliti na meč četvrt finala sa Milanom u Kupu Italije.

Udineze je u poslednjih par godina bio redovna Interova mušterija. Nerazuri su pobedili na devet od 11 poslednjih mečeva. U poslednjih sedam odmeravanja snaga u Udinama, Inter sam jednom nije uspeo da svoji sva tri boda.

Inter je najefikasniji tim Serije A i ako postigne tri ili više golova oboriće svoj rekord iz sezone 1951/1952 kada su zatresli mrežu 48 pota na 19 mečeva. Međutim, u poslednja tri kola napadači Intera nisu uspeli nijednom da se upišu u listu strelaca. Posao Lautara Martineza, Lukakua i Sančeza su odrađivali Barela, De Fraj, Škrinjar, Vidal i Hakimi.

Trener Friulanaca Luka Goti je spasao svoju klupu remijem protiv Atalante i večeras ne rizikuje da dobije, u slučaju poraza, otkaz. Naravno, svaki rezultat Udinezea koji nije poraz bi učvrstio poziciju Gotija pred presudne mečeve sa Specijom i Veronom u borbi za opstanak.

UDINESE (3-5-1-1): Muso - Bekao, Bonifaci, Samir - Larsen, De Paul, Arslan, Mandragora, Zegelar - Pereira; Lazanja.

INTER (3-5-2): Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Vidal, Jang - Lukaku, Lautaro Martinez.

ROMA - SPECIJA (15.00)

Iznad glave Paula Fonseke lebdi duh Rudija Garsije. Pre pet godina za francuskog trenera je Specija bila kobna i mogla bi danas da bude i za portugalskog stručnjaka. Atmosfera u Trigoriji je zapaljiva. Odnosi između kapitena Rome Edina Džeka i trenera Fonseke su definitivno kompromitovani. Niko u Rimu ne veruje u Fonsekino opravdanje da Džeko nije u timu za današnji meč jer je povređen. Naprotiv, čitav grad bruji da su dvojica imali žestoku raspravu u koju su bili uključeni i drugi igrači Đalorosih.

Vlasnici Rome, Dan i Rajan Fridkin su već kontaktirali Maksa Alegrija i Mauricija Sarija, a nije isključeno da su pričali i sa drugim trenerima, pre svih sa Valterom Macarijem koji bi bio spreman već sutra da stigne u Trigoriju.

Opšte je uverenje da će Fonseka u slučaju da izgubi danas protiv Specije ili sledeće nedelje protiv Verone dobiti otkaz. Međutim, čak i da “preživi” sledeća dva meča, za Paula će biti gotovo nemoguće da izgladi odnose sa Džekom, najplaćenijim fudbalerom u istoriji Rome čiji ugovor ističe tek za godinu i po dana.

Da stvar bude još komplikovanija, osima Džeka u timu Đalorosih protiv Specije neće biti ni najboljeg igrača u ovoj sezoni, Mhitarjana, a ni Pedra. Za razliku od Bošnjaka, Jermenin i Španac su zaista povređeni. U odbrani neće biti Mančinija zbog kartona.

Trener Specije Vinčenco Italiano želi da napravi još jedan podvig. Specija je u poslednja tri kola Serije A osvojila sedam bodova. Podebila je Napoli i Samp, a remizirala je sa Torinom igrajući veći deo meča sa desetoricom fudbalera. Od standardnih prvotimaca neće biti samo centarfora Enzole i Vinjatija koji je “pocrveneo” protiv Torina. 

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez - Ibanjez, Smoling, Kumbula - Karsdorp, Viljar, Veretu, Spinacola - Karles Perez, Pelegrini - Borha Majoral.

SPEZIA (4-3-3): Provedel - Bastoni (Del’Orko), Terci, Šabo, Markica - Estevez, Agume, Pobega - Đazi, Pikoli, Farias (Verde).

FJORENTINA - KROTONE (20.45)

Čezare Prandeli nije zabrinut zbog svoje klupe u Fjorentini posle debakla protiv Napolija na stadionu Maradona prošle nedelje. U tim Ljubičastih se vraća Frank Riberi, rešen da postigne svoj prvi gol u ovoj sezoni. Iskusni Francuz će biti partner Dušanu Vlahoviću u napadu, a Prandeli se vraća na postavku 3-5-2 sa Pulgarom u ulozi režisera igre.

Fjorentina ima pozitivan učinak sa Krotoneom, dve pobede, remi i poraz. Na strani Toskanaca je i veoma loš učinak tima iz Kalabrije na gostovanjima u ovoj sezoni. Tim Đovanija Strope je uspeo da osvoji samo dva boda daleko od Šide. Na terenu u stadiona u Firenci bi trebalo da vidimo svu četvoricu srpskih fudbalera od prvog minuta. Vlahović i Milenković imaju zadatak da povedu Fjorentinu u mirnu, komfort zonu sredine tabele Serije A, dok Golemić i Vulić žele da pomognu svom klubu da se odvoji od mesta “fenjeraša” i da bar jedan dan provedu izvan zone ispadanja.

Fjorentina ima sve igrače na raspolaganju, dok Krotone ne može da računa na par važnih igrača: Čigarinija, Molinu, Kuoma i Rivijera.

FIORENTINA (3-5-2): Draongovski - Milenković, Pecela, Igor - Kaseres, Amrabat, Pulgar, Kastrovili, Biragi - Riberi - Vlahović.

KROTONE (3-5-2): Kordaz - Điđi, Golemić, Magaljan- Pereira, Eduardo, Zanelato, Vulić, Reca - Mesia, Simi.

SERIJA A – 19. KOLO

Petak

Benevento - Torino 2:2 (1:0)

/Viola 31pen, Lapadula 49 - Zaza 51, 90+3/

Subota

15.00: (1,58) Roma (4,00) Specija (6,00)

18.00: (2,70) Milan (3,25) Atalanta (2,65)

18.00: (5,20) Udineze (3,70) Inter (1,72)

20.45: (1,77) Fjorentina (3,50) Krotone (4,90)

Nedelja

12.30: (1,48) Juventus (4,40) Bolonja (7,25)

15.00: (2,30) Đenova (3,30) Kaljari (3,15)

15.00: (4,60) Verona (3,60) Napoli (1,80)

18.00: (1,70) Lacio (3,60) Sasuolo (4,90)

20.45: (2,85) Parma (3,20) Sampdorija (2,55)

***kvote su podložne promenama

PišeŽeljko PANTELIĆ


tagovi

RomaSpecijaMilanAtalantaSerija AItalijaFjorentinaKrotoneUdinezeInter

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara