FOTO: AFP
FOTO: AFP

Subota u Seriji A: Grčevita borba za opstanak, Lacio hvata poslednji voz za Evropu

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.03.24. | 12:19

Dan na Čizmi obeležiće mečevi timova ugroženog prvoligaškog statusa, samo će rimski nebeskoplavi na teren od ekipa iz gornje polovine tabele

Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Dvadesetdeveto kolo Serije A se nastavlja utakmicama timova koji se bore za opstanak. U tom kontekstu za sve njih je poraz Empolija od Bolonje više nego dobra vest. Trener Frozinonea Euzebio Di Frančesko će dobiti otkaz ako ne osvoji bodove protiv Lacija večeras na stadionu Benito Stirpe. Kaljari Klaudija Ranijerija želi da iskoristi preusmerenu pažnju Monce na prodaju kluba koja je više nego izvesna u sledećih nekoliko nedelja dok u Udinama domaći tim želi da veže dve pobede u prvenstvu posle godinu dana a Torino da prekine seriju od četiri meča bez pobede. U Salernu Leće sa novim trenerom Lukom Gotijem traži bodove spasa protiv već otpisane Salernitane. 

Izabrane vesti

Teško je odrediti koji tim se nalazi u većoj krizi između Frozinonea i Lacija. Domaćin je prvi put u ovoj sezoni završio u zoni ispadanjana na kraju prethodnog kola dok su je gostima posle poraza od Udinezea ostao samo Kup Italije kao padobran da obezbede učešće u Ligi Evrope sledeće godine. 

Rimski klub je nanizao četiri poraza u prvenstvu a od1985 godine nije izgubio pet vezanih mečeva u Seriji A. Frozinone je u prethodnih sedam kola osvojilo samo dva boda, pet poraza i dva remija. Interesantno je da su Lacio i Frozinone poslednje pobede u Seriji A ostvarili protiv Kaljarija, Rimljani pre mesec dana a Čočari pre dva meseca. 

Lacio nije nijednom izgubio od Frozinonea u Seriji A. Na prethodnih pet mečeva, Nebeskoplavi su zabeležili četiri pobede i jedan remi i primili su samo jedan gol od Čočara. Međutim, na prethodna dva meča u Frozinoneu postignut je samo jedan gol (Kaisedo, za pobedu Lacija 0-1) dok je drugi meč završen 0-0. 

Euzebio Di Frančesko ozbiljno rizikuje da peti put zaredom dobije otkaz u toku sezone (Roma, Sampdorija, Kaljari, Verona, Frozinone) što bi imalo devastirajući efekat na njegovu dalju trenersku karijeru. Lacio je te brige već prebrinuo i od sledeće nedelje novi trener će biti Igor Tudor dok će Đovani Martušelo biti danas remorker između Sarijeve i Tudorove uprave u Formelu. 

Čiro Imobile i Luis Alberto su se našli na udaru dela navijača koji u njima vide krivce za prevremeni raskid saradnje Lacija i Mauricija Sarija. Imobile nije samo vređan na društvenim mrežama već i verbalno, direktno, pred školom koju pohađaju njegova deca. Slične neprijatnosti je imala i njegova supruga Džesika. I pored svega, Imobile će biti na terenu večeras od prvog minuta, ali je više nego izvesno da će na kraju sezone, posle osam provedenih godina, napustiti Formelo. 

Frozinone večeras ne može da računa na Kalaja, Bonifacija, Lusardija, Markicu i Haruija dok Lacio nema na raspolaganju prvog golmana Provedela (vraća se tek za mesec dana) , Patrika i Rovelu.

FROZINONE 4-3-3: Turati - Zortea, Okoli, Romanjoli, Valeri - Brašanini, Barenečea, Maciteli - Sule, Kedira, Đeli

LACIO 4-3-3: Mandas - Marušić, Kazale, Romanjoli, Pelegrini - Guenduzi, Kataldi, Luis Alberto - F. Anderson, Imobile, Zakanji


MONCA - KALJARI (15) 

Današnji meč, barem kada je u pitanju domaćin, igra se u senci pregovora za prodaju kluba, pošto je familija Berluskoni odlučila da proda Moncu, odnosno većinski paket. Fininvest ( krovna kompanija Berluskonijevih) pregovara sa Orienta Capital Partners o prodaji 60 odsto vlasništva nad Moncom za 100 miliona evra. Razgovori su poodmakli i pre kraja ovog prvenstva bi trebalo da dođe do primopredaje Monce a novi vlasnici i u sledećih par godina otkupili ostatak. U svakom slučaju familija Berluskoni bi trebalo da izađe iz celog posla sa 150 milione evra što bi pokrilo u dobroj meri novac koji je Silvio Berluskoni uložio u Moncu, oko 200 mioliona evra. 

Monca se nalazi u odličnoj formi. Tim Rafaela Paladina je izgubio samo jedan meč (protiv Rome)  u prethodnih sedam kola, osvojivši 14 bodova. I Kaljari se probudio u poslednja četiri kola, igrači Klaudija Ranijerija su vezali četiri meča bez poraza, dva remija i dve pobede  Inače, Monca i Kaljari su remizirali na čak osam od 13 mečeva u Seriji B i Seriji A, uz dve pobede Brijancola (obe na svom stadionu) i tri Sarda.

Monca neće moći da računa na D’Ambrozija i Vinjata zbog povreda dok je Kaljari došao prilično oslabljen u Lombardiju. Ranijeri je morao da ostavi na Sardiniji Luvumba, Petanju, Pavoletija, Mankozua, Gaetana i Minu, praktično trećinu startera. 

MONCA 4-2-3-1: Di Gregorio - Birindeli, Pablo Mari, Ico, Karboni - Pesina, Bondo (Galjardini) - Maldini, Kolpani, Mota Karvaljo - Đurić

KALJARI 4-2-3-1: Skufet - Zapa, Viecka, Dosena, Auđelo . Makumbo, Dejola - Nandez, Oristanio, Jankto - Lapadula 


UDINEZE - TORINO  (15.00) 

U Udinama se sreću dva tim sa najviše nerešenih ishoda u Seriji A. Udineze ima čak najviše remiziranih mečeva u sviih pet najjačih šampionata Evrope dok je Torino na drugom mestu sa 11. Torino je izgubio samo jedan meč od Udinezea na poslednjih šest dvoboja u Seriji A uknjiživši četiri pobede i jedan remi. Granate su dobile Frijulace na prethodnom susretu u Udinama i da bi pronašli dva vezana trijumfa morali bi da se vratimo u 1979. godinu. 

Udineze se vratio kući pevajući sa Olimpika prošlog ponedeljka nakon pobede nad Lacijom. Prošlo je tačno godinu dana od poslednje dve vezane pobede Frijulanaca u Seriji A. Međutim, neće biti lako imajući u vidi da je Udineze pobedio samo jednom pred svojim navijačima u tekućem prvenstvu (protiv Bolonje). Na poslednja tri nastupa protiv Salernitane, Kaljarija i Monce, Udineze nije otišao dalje od remija. 

Ako Udineze nije nemilosrdni domaćin, ni Torino nije strašno neugodan gost. Granate su u celoj sezoni ostvarili tri pobede na gostujućim terenima (Kaljari, Leće i Salernitana), ali su na prethodnih pet samo jednom izgubili (od Rome) ostvarivši tri remija i jednu pobedu. Inače Jurićev tim je posle dva poraza vezao dva remija i definitivno kompromitovao šanse da se bori za jedno mesto u evropskim kup takmičenjima. 

Domaćin ne može da računa na Pereza (kartoni) i povređenog Ebosea dok je Torino doputovao bez Ilića, Tamezea i Džidžija. Kao i protiv Napolija Granate će voditi pored aut-linije Paro pošto je Jurić suspendovan zbog crvenog kartona protiv Fjorentine. 

Duvan Zapata je zatresao šest puta mrežu Udinezea. U Seriji A dao je više golova samo Atalanti (sedam) i Sasuolo (deset). U timu Udinezea će biti kao zapeta puška Lorenco Luka budući da je prvi put pozvan u seniorsku reprezantaciju Italije. 

UDINEZE 3-5-1-1: Okoje - Žoao Fereira, Bijol, Đaneti - Pereira, Lovrić, Valas, Pajero, Kamara - Tuven - Luka 

TORINO 3-4-1-2: Milinković - Mazina, Bonđorno, Rodrigez - Belanova, Riči, Gineitis, Lazaro - Vlašić - Okereke, Zapata

SALERNITANA  - LEĆE (18.00)

Salernitana je jedini tim koji nije osetio slast pobede u Seriji A u 2024. godini, dok je Leće ostvario samo jedan trijumf proitv Fjorentnine pre mesec i po dana. Salernitana je ostvarila samo jednu pobedu na svom terenu u ovom šamppionatu (protiv Lacija) dok se Leće nije vratilo sa gostovanja nijednom sa tri boda. Štaviše, tim sa Salenta je na gostovanju protiv Frozinonena prekinuo seriju od šest uzastopnih poraza na kojima je postigao samo jedan gol. Ništa bolja nije ni Salernitana na svom Arekiju, pet proaza u nizu. 

Na rečima Salerntina i njen trener Fabio Liverani se ne predaju, međutim slaba je uteha što Granate još nisu matematički ispali iz Serije A. Čuda su moguća, ali se retko događaju a Salernitana je iskorisila svoj bonus pre dve godine kada se mimo svih očekivanja spasila sa 31 bodom. Ove  godine će trebati barem 35 da bi se spasao prvoligaški status. 

Luka Goti debituje na klupi Lećea pošto je Roberto D’Aversa dobio otkaz mnogo više zbog nedoličnog ponašanja na meču sa Veronom nego zbog serije loših rezultata. Leće, ako promeni kurs večeras u Salernu, ima i pored svega, dobre šanse da sačuva prvoligaški status. 

Salernitani nedostaju samo dva igrača, Kastanos (kartoni) i i Pjroci (povreda), dok Leće ima van stroja Bandu (kartoni) i Derrmakua i Kabu

SALERNITANA 3-4-1-2: Očoa - Zanoli, Manolas, Pirola, Bradarić - Kulibali, Mađore, Bašić - Kandreva - Vejsman, Čauna

LEĆE 4-3-3: Falkone - Džendri, Pongračić, Baskiroto, Galo - Blin, Ramadani, Rafija - Almkvist, Krstović, Sansone

-------------------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------------

SERIJA A – 29. KOLO

Petak

Empoli - Bolonja 0:1 (0:0)

/Fabijan 90+4/

Subota

15.00: (2,10) Monca (3,40) Kaljari (3,60)

15.00: (2,80) Udineze (2,95) Torino (2,80)

18.00: (3,00) Salernitana (3,25) Leče (2,60)

20.45: (3,45) Frozinone (3,50) Lacio (2,20)

Nedelja

12.30: (1,55) Juventus (4,00) Đenova (7,75)

15.00: (5,10) Verona (3,60) Milan (1,73)

18.00: (1,40) Roma (4,70) Sasuolo (8,00)

18.00: (1,90) Atalanta (3,60) Fjorentina (4,50)

20.45: (1,65) Inter (3,90) Napoli (6,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

LacioUdinezeSalernitanaTorinoMoncaKaljari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara