Dušan Vlahović i Alesandro Bonđorno (©Reuters)
Dušan Vlahović i Alesandro Bonđorno (©Reuters)

Subota u Seriji A: Juve bez glavnih napadača u gradskom derbiju, Torino bez najboljeg defanzivca

Vreme čitanja: 6min | sub. 07.10.23. | 09:13

Nastavlja se 8. kolo italijanskog šampionata

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Juventus dočekuje u dvostrukom šoku derbi sa Torinom (18.00). Sa jedne strane potvrđen pozitivan nalaz Pola Pogbe na doping, a s druga Maks Alegri je ostao bez dvojice najboljih fudbalera, najzaslužnijih za osvojenih 14 bodova u prethodnih sedam kola, Dušana Vlahovića i Federika Kjeze. Srbin i Italijan su potpisali 10 od 12 golova Stare dame, što kao autori, što kao asistenti.

Izabrane vesti

Vlahović ne može da igra zbog problema sa leđima, dok Kjeza oseća bol. Specijalistički pregledi nisu otkrili nikakvu povredu kod Italijana, ali je Alegri odlučio da ne rizikuje imajući u vidu da je zbog povrede Kjeza odsustvovao s terena godinu dana.

Podsetimo, Juve osim dvojice napadača ne može da računa ni na bekove Aleksa Sandra i Matiju De Šilja. Takođe, Bremer će biti u startnoj postavi iako je protiv Atalatne izašao s terena pre kraja meča. U Kontinasi kažu da se radilo samo o grčevima, tako da je Brazilac sprema za derbi.

18.00: (1,95) Juventus (3,50) Torino (4,40)

Alegri je na treninzima probao i odbranu sa četiri defanzivca, to jest sa Danilom u ulozi desnog beka dok su se Vea i Kambijazo smenjivali na levom boku. Ipak verovatnije je da će Alegri optirati za formulu 3-5-1-1, sa Miretijem ili Jildizom iza leđa Kena ili Milika.

Ako Juve “plače” zbog odsustva ključnih fudbalera ni Torino se ne smeje s obziroma na to da Ivan Jurić neće imati na raspolaganju komandatna odbrane Alesandra Bonđorna, a pod znakom pitanja je i njegova zamena Saba Sazonov. Vrlo je moguće da vidimo u odbrambenoj trojci Granata Tamezea pored Šursa i Rodrigeza.

U dresu Juventusa će igrati od prvog minuta (barem prema najavama) Filip Kostić koji bi trebalo da se razmaše na levom krilu u odsustvu Kjeze dok će u timu Torina osima Milinkovića-Savića na golu i Ivan Ilić biti na sredini terena. Nemanja Radonjić je na poslednja tri meča bio među najslabijim akterima u redovima Torina i trebalo bi da počne meč na klupi. Srpski fudbaler ima veoma ružno sećanje na prošlogodišnji derbi kada je ušao u igru u drugom poluvremenu i posle desetak minuta je izveden jer Jurić nije bio zadovoljna njegovim zalaganjem i poštovanjem dogovorenog.

Što se tiče statistike, ona je totalno na strani Juventusa. Na posledjih 18 derbija, Torino je samo četiri puta uspeo da izbegne poraz igrajući nerešeno. Torino je poslednji put pobedio Juventus kao gost u prošlom veku, 1995. godine. Od tada 12 pobeda Juvea i pet remija.

Zajednička osobina torinskih klubova je da teško primaju golove. I Juve i Torino su na četiri od sedam prvenstvenih mečeva sačuvali mrežu. Samo su Atalanta i Inter više puta izašli sa okršaja u Seriji A bez primljenog gola.

Koliko je Juve manje opasan bez Vlahovića pokazuje činjenica da sa Dušanom na terenu Juve ima parametar “očekivani golovi” (xG) na 1,94, a bez srpskog asa je 0,93 po utakmici. Od aktivnih igrača u Seriji A Duvan Zapata je sa Čolitom Simeoneom igrač koji je najviše golova dao Juventusu, šest.

20.45: (4,10) Đenova (3,50) Milan (2,00)

Milan je apsolutni favorit na Marasiju, između ostalog i zato što je na poslednjih pet gostovanja četiri puta odneo sva tri boda, a jednom je remizirao. Međutim, Đenova Alberta Đilardina je čudan tim, protiv Lacija, Napolija i Rome su osvojili sedam bodova (dve pobede i remi), a sa Fjorentinom, Torinom, Lećeom i Udinezeom su osvojili samo jedan bod. Dakle, protiv velikih timova, barem dosadad, Grifone je pružao najbolje partije i stavljao na muke daleko jače protivnike.

Dobra vest za Đenovu je da je svaki put kada je posle sedam kola sakupila osam ili više bodova uspela da sačuva prvoligaški status na kraju prvenstva. Ali i Milan ima čemu da se nade, 18 bodova u prvih sedam kola su najbolji start posle onih 2003. i 2021. godine, kada su zaradili 19. U oba slučaja na kraju je došao skudeto.

Dva tima su slična po odličnom učinku svojih napadača. Centarfori domaćina Albert Gudmundson i Mateo Retegi su dali po tri gola, dok su Žiru i Leao uz četiri odnosno tri gola uknjižili i po tri asistencije. Već ti podaci govore koliko su pomenuti fudbaleri bitni za Đenovu odnosno Milan.

Problem za Đilardina je što neće moći da računa na Retegija (problem sa levim kolenom), baš kao ni na iskusne veziste Strotmana i Badelja. Umesto italijanskog reprezentativca bi trabalo da vidimo u napadu Mesijasa, bivšeg igrača Milan mada još uvek ima šansi i Puškaš da se nađe među starterima. Dobra vest za Đenovu je povratak u tim Zabelija mada će zbog predostrožnosti biti na klupi.

Milan ima seriju igrača koji su ostali kod kuće zbog povreda, od Kalulua, Krunića i Loftus Čika. Podsetimo Benaser i Kaldara će se vratiti na teren tek u 2024. godini. Postoji realna šansa da Luka Jović bude među starterima protiv Đenove. Žiru je u padu forme, samo jedan gol je postigao iz igre (ostala tri s bele tačke). Faktor su naravno i godine, sa 37 leta Francuz više nije sposoban da odigra baš svaki meč u ovom ritmu.

15.00: (1,40) Inter (4,70) Bolonja (8,00)

Inter i Bolonja ne dele plen posle dvoboja više od šest godina. Poslednji rem se verifikovao u septembru 2017. godine. Od kada je Inzagi seo na klupu Intera na San Siru je oba puta dobio Bolonju ali je i oba puta izgubio na Dal’Ari, štaviše, skudeto 2022. godine je izgubio u prestonici Emilije-Romanje.

Ovo je peti put da Inter počne ovako dobro prvenstvo od kada se daju tri boda za pobedu, međutim istorija kaže da kad Nerazuri osvoje ovoliko bodova posle sedam kola, na kraju ne stignu dalje od drugog mesta.

Kuriozitet ja da je Bolonja doživela isti broj poraza u pvenstvu kao Inter od kada je Tijago Mota preuzeo klub iz Emilije. Samo su Napoli i Milan manje puta napustili teren pognute glave u istom periodu, pet odnosno devet puta.

Popodnevni duel će biti i sudar dve najbolje odbrane u Seriji A. Bolonja nije primila gol na poslednja četiri meča, a Inter je inkasirao samo tri gola na prethodnih sedam mečeva, istini za volju, sva tri na San Siru ( jedan od Milana i dva od Sasuola).

Lautaro Martinez ima veliku šansu da uđe u odabrani klub legendi Intera koji su u prvih osam kola postigli dvocifreni broj golova, Đuzepe Meaca 1935. godine i Anđelilo 1958. Meaca je ubeležio 11 pogodaka, a Anđelilo čak 16. Na drugoj starni se probudio Rikardo Orsolini sa het-trikom protiv Empolija prošle nedelje. Orsolini je postigao pobedonosni gol za svoj tim na poslednjem okršaju sa Interom na Dal’Ari. Sa Motom na klupi Orsolini je dao 14 golova

Inter sigurno ne može da računa na Arnautovića, ako sve bude išlo kako treba, Marko će se vratiti polovinom novembra, dok su Fratezi i Sensi roviti, pitanje je da li će Inzagi rizikovati da ih baci u vatru, u svakom slučaju Davide će biti na klupi. Nije isključeno da Inzagi pruži šansu od prvog minuta De Fraju umesto Ačerbija u odbrani i Sančezu u napadu pošto je Tiram dobio snažan udarac u list protiv Benfike.

Bolonja je doputovala u Milano bez četvorice defanzivaca, Sumaora, Lukumija, Poša i Kristiansena.

-------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------

SERIJA A – 8. KOLO

Petak

Empoli - Udineze 0:0

Leče - Sasuolo 1:1 (0:1)

/Krstović 48 - Berardi 22pen/

Subota

15.00: (1,40) Inter (4,70) Bolonja (8,00)

18.00: (1,95) Juventus (3,50) Torino (4,40)

20.45: (4,10) Đenova (3,50) Milan (2,00)

Nedelja

12.30: (1,75) Monca (3,70) Salernitana (5,40)

15.00: (2,40) Frozinone (3,40) Verona (3,20)

15.00: (2,85) Lacio (3,35) Atalanta (2,65)

18.00: (4,50) Kaljari (3,45) Roma (1,85)

20.45: (1,63) Napoli (4,10) Fjorentina (5,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AJuventusTorinoDušan VlahovićFilip KostićNemanja RadonjićIvan IlićVanja Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara