SUBOTA U SERIJI A: Juve – Roma u senci Turonea 40 godina kasnije, Napoli na udaru kovida

Vreme čitanja: 8min | sub. 06.02.21. | 10:11

Atalanta bez desnog krila

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Najvažnija utakmica subotnjeg programa se igra u Torinu, gde prvi put u poslednjih deset godina Roma dolazi na megdan Juventusu, gledajući Staru damu s visine na tabeli Serije A. Prošlo je gotovo devet godina od poslednjeg poraza Napolija protiv Đenove u Seriji A, ali je Grifone od povratka Balardinija na klupu osvojio više bodova od Azura. Atalanta je na poslednja dva meča na svom stadionu osvojila samo jedan bod i protiv Torina neće imati desno krilo, pošto su Hatebor i Mehle van stroja.

Izabrane vesti

Sasuolo je ostvario samo jednu pobedu u 2021. godini, tačno pre mesec dana protiv Đenove, od tada igrači Roberta De Zerbija su zabeležili tri poraza i dva remija i protiv Specije žele da promene tendenciju. 

JUVENTUS - ROMA (18:00)

Ove godine se navršava 40 godina od meča koji je učinio Juventus i Romu smrtnim neprijateljima. Poništeni gol Turonea zbog navodnog ofsajda postao je simbol jedne epohe i jedan od krunskih dokaza zagovornika teorije da Stara dama “krade” skudete. Gol Turonea je postao dodatno oružje u rukama tifozerija nekoliko timova koji su gubili šampoionske titule u trkama sa Juventusom: Fjorentina, Inter, Napoli. U kolektivnoj memoriji navijača Rome izgubljeni skudeto 1981. godine je bolniji od izgubljenog šampionskog naslova 1986. godine i neobjašnjivog poraza od Lećea, već u Seriji B, 2-3.

Juventus nikada nije izgubio dva vezana meča u Torinu od Rome i budući da je prošli šampionat završen pobedom Đalorosih na Alijanc stadionu u Seriji A, eventualni večerašnji trijumf uveo bi Paula Fonseku u red besmrtnih. Postao bi prvi trener koji je Romi doneo dva uzastopna trijumfa u Torinu, a dva tima se nadigravaju gotovo sto godina. 

Andrea Pirlo je pronašao dobitnu formacijsku postavku, uključujući i validne alternative: reč je o formaciji koja se, zahvaljujući karakteristikama Kvadrada, Danila i Aleksa Sandra, lako pretvara iz 4-4-2 u 3-5-2 i 3-4-3. Ipak, ključni fudbaler koji dozvoljava Pirlu tu vrstu fleksibilnosti je Kvadrado

U timu Juventusa neće biti Bentankura zbog kartona dok će se Dibala i Remzi, najverovatnije, vratiti na teren protiv Intera u polufinalu Kupa Italije. Takođe, Matijs De Liht još nije u staroj formi posle preležanog kovida-19 i trebaće mu vremena da uđe u ritam igranja utakmica svaka tri-četiri dana. Zbog toga će u startnoj postavi biti iskusni dvojac Bonuči - Kjelini. Na sredini terena u odsustvu Bentankura i Remzija, Rabio je ostao jedini vezni fudbaler da popuni liniju sa Mekenijem i Arturom. 

Kristijano Ronaldo je juče napunio 36 godina i još uvek mu se nije dogodilo da ne postigne gol na četiri meča u nizu u Seriji A. Na prethodne tri utakmice se nije upisao u listu strelaca, mada je golgeterski post prekinuo u Kupu Italije. Na drugoj strani Morata je u Seriji A najviše mečeva odigrao protiv Rome (pet), ali nije uspeo nijednom da savlada golmane Đalorosih.

(©Reuters)(©Reuters)

Roma dolazi prilično oslabljena u Torino. Osim Lorenca Pelegrinija koji ne igra zbog pet žutih kartona, na terenu neće biti ni Smolinga koji se povredio protiv Verone, a Džeko će, po kazni, biti na klupi za rezerve. U par reči, Roma će biti bez svoje startne “kičme” na terenu.

Za razliku od Juventusa čija će kompletna odbrana biti sastvljena od igrača sa 30 ili više godina, Roma će imati odbrambeni red čiji je prosek godina ispod 23 godine, odnosno Bonuči i Kjelini imaju više godina nego Mančini, Kumbula i Ibanjez zajedno. 

Umesto Pelegrinija će igrati Brajan Kristante koji će nositi i kapitensku traku budući da je Edin Džeko degradiran i više nije kapiten Rome. Imajući u vidu odsustvo Pelegrinija i Pedra (povreda), Fonseka se odlučio da prekomponuje formaciju Đalorosih iz 3-4-2-1 u 3-5-2. 

U napadu će biti potvrđen, treću utakmicu zaredom, Borha Majoral koji je postigao čak šest golova na pet utakmica koje je počeo od prvog minuta u dresu Rome. Pored njega će igrati Mhitarjan koji je već nanizao devet golova i osam asistencija u ovom šampionatu, plus 26 kreiranih prilika za gol.

Izveštači iz Trigorije prepričavaju da je Džeko sasvim mirno, u zen stilu, prihvatio odluku kluba da mu oduzmu kapitensku traku kao i nameru Fonseke da ga ostavi na klupi protiv Juventusa. Takođe se navodi da je Džeko i bez kapitenske trake lider ekipe za svoje saigrače, tako da neće biti iznenađenje ako mu kapinteska traka bude vraćena do kraja sezone. 

JUVENTUS (4-4-2): Sčešnji - Kvadrado, Bonuči, Kjelini, Danilo - Mekeni, Artur, Rabio, Kjeza - Morata, Kristijano Ronaldo.

ROMA (3-5-2): Pau Lopez - Mančini, Ibanjez, Kumbula - Karsdorp, Viljar, Kristante, Veretu, Spinacola - Borha Majoral, Mhitarjan.

ĐENOVA - NAPOLI (20:45)

Napoli je noćna mora Đenove, ne samo zbog debakla u prvom delu prvenstva od 6-0, već zato što Grifone već 17 utakmica ne zna za pobedu protiv tima iz Napulja u Seriji A - 12 poraza i pet remija. Međutim, od dolaska Balardinija na klupu, Đenova je tim koji je primo najmanje golova u Seriji A: četiri na sedam mečeva. Uz to, Perin nije kapitulirao više od 360 minuta u prvenstvu, a Đenova je u 2021. godini, samo u januaru osvojila više bodova nego u poslednja četiri meseca 2020. godine. 

Preporod Đenove se bazira na trojici igrača: Perinu, Radovanoviću i Destru. Takođe, Enriko Preciozi je obezbedio nekoliko veoma iskusnih igrača Balardiniju u kompoziciji sa nekoliko mladih talentovanih fudbalera. Na jednoj strani su iskusni Mazijelo, Radovanović, Krišito, Strotman, Badelj, Pandev a na drugoj nove snage Čibora, Skamaka, Šomurodov, Zajc, Luka Pelegrini

Matija Destro bi prvi put posle četiri godine mogao da dostigne dvocifreni broj golova, tako bi postao i tek 15 igrač u istoriji Serije A koji je sa četiri različita tima (Sijena, Roma, Bolonja i Đenova) zatresao mrežu više od deset puta u jednom šampionatu.

Napoli je ostao u roku od 24 sata bez dvojice igrača Gulama i Kulibalija zbog pozitivnih rezultata testova na kovid-19. Fabijan Ruiz je postao negativan na koronavirus, ali nije doputovao u Đenovu, Rino Gatuzo će pokušati da ga stavi u pogon protiv Atalante u Kupu Italije i protiv Juventusa u Seriji A sledećeg vikenda.

Đenaro Gatuzo (©Reuters)Đenaro Gatuzo (©Reuters)

Van stroja je i MertensOsimhen, i pored najbolje volje, još nije u stanju da odigra celu utakmicu tako da će, prema najavam iz Kastel Volturna, Petanja predvoditi napad. Takođe se najavljuje da će Insinje dobiti mali predah imajući u vidu dva izuzetno teška meča u sredu u Bergamu i zatim sledeće subote na stadionu Maradona protiv Stare dame. 

Izbor Gatuza da ostavi Insinjea na klupi se može objasniti činjenicom da je kapiten Napolija dao gol Đenovi samo na premijernoj utakmici, a zatim je odigrao 15 bez pogođene mreže. Za razliku od Insinjea, Lozano redovno otkucava golgeterski karton kad vidi Đenovu: tri meča, tri gola. 

Nikola Maksimović će ponovo biti u startnoj postavi Napolija budući da je Kulibali pozitivan na kovid-19. 

ĐENOVA (3-5-2): Perin - Mazijelo, Radovanović, Krišito - Zapakosta, Zajc, Badelj, Strotman, Čibora - Destro, Skamaka.

NAPOLI (4-3-3): Ospina - Di Lorenzo, Manolas, Maksimović, Mario Rui - Elmas, Deme, Zjelinski - Politano, Petanja, Lozano.

ATALANTA - TORINO (15:00)

Đan Pjero Gasperini želi što pre da izbriše iz glave prošlonedeljni poraz od Lacija. Atalanta je posle vatrometnog početka nove godine, četiri pobede uz 15 postignutih golova, u poslednja četiri meča u Seriji A ostvarila samo jednu pobedu, istina vrednu i spektakularnu protiv Milan, uz dva remija i poraz. 

Strateg Atalante je juče priznao da je za njegov tim važnija utakmica sa Napolijem za četiri dana u Kupu Italije, ali i da ima na umu kako su se završili okršaji sa Udinezeom i Đenovom na kojima su ispustili važne bodove u trci za Ligu šampiona. Zbog toga se veruje da će Gasperini napraviti rotaciju i da su moguća iznenanđenja u sastavu Boginje. Gazeta najavljuje čak i promenu formacijske postavke iz klasičnog 3-4-1-2 u 4-2-3-1 sa Iličićem, Mirančukom i Malinovskim iza leđa Murijela. 

Protiv Torina, Gasperini će morati da smisli nešto dobro i korisno za desni bok srednjeg reda budući da su Hatebor i njegova alternativa Mehle povređeni. Dobre vesti su povratak Romera koji je preskočio meč sa Lacijom, dok Pašalić šalje signale da se vraća brže nego što se očekivalo u formu. 

Josip Iličić (©Reuters)Josip Iličić (©Reuters)

Na stranu pitanje desnog boka, na svim ostalim mestima u timu Gasperini ima široku lepezu rešenja i moći će da dobro rasporedi snage. Ne treba zaboraviti da je Atalanta u ovoj godini već odigrala deset utakmica u Seriji A i Kupu Italije i do kraja februara će odigrati još šest mečeva. 

Torino se grčevito bori za opstanak i svaki bod za tim Davidea Nikole je zlata vredan. U timu Granata će debitovati novo pojačanje Mandragora koji će zauzeti mesto režisera igre između Lukića i Rinkona

Torino je na poslednjih osam utakmica u Seriji A izgubio samo jednom, protiv Milana, ali je, isto tako, samo jednom odneo kući ceo plen, protiv Parme, uz čak šest remija. Imajući u vidu odnos snaga dva tima, Nikola ne bi imao ništa protiv da i u Bergamu iščupaju bod. 

ATALANTA (3-4-2-1): Golini - Toloi, Romero, Palomino - Ruđeri (Šutalo), De Ron, Frojler (Pesina), Gosens - Iličić, Malinovski(Mirančuk) - Murijel.

TORINO (3-5-2): Sirigu - Ico, Enkulu, Bremer - Singo, Lukić, Mandragora, Rinkon, Ansaldi - Zaza, Beloti.

SASUOLO - SPECIJA (15:00)

Sasuolo je svaki put izašao kao pobednik kada je na svom putu sreo Speciju, bilo da se radilo o mečevima u Seriji A, Kupu Italije ili Seriji B. Takođe, tim Roberta De Zerbija po pravilu igra dobro i pobednički proitv ligurijskih timova: u ovoj sezoni uzeli su meru i Đenovi i Sampdoriji. Takođe centarfor Sasuola Ćićo Kaputo je nemilosredan među novim prvoligašima: na devet mečeva protiv novajlija postigao je isto toliko golova. 

Sasuolo neće moći da računa na Lopeza (kartoni), Kirikeša, Romanju i Burabiju (povrede), ali se zato vraća u tim kapiten Berardi. Slučajno ili ne, nepobitno je da je Sasuolo poslednju pobedu, protiv Đenove, zabeležio kada su četiri tenora igrali zajedno (Berardi, Đuričić, Boga i Kaputo), tačno pre mesec dana. Postoji mogućnost da De Zerbi odluči da ostavi, iz predostrožnosti Berardija na klupi i da ga ubaci u igru tek u drugom poluvremenu kako bi mu omogućio postepeni povratak u punu formu. 

SASUOLO (4-2-3-1): Konsilji - Muldur, Marlon, Ferari, Rožerio - Obijang, Lokateli - Berardi(Traore), Đuričić, Boga - Kaputo .

SPECIJA (4-3-3): Provedel - Vinjali, Erlić, Šabo, Bastoni - Estevez, Riči, Mađore - Agudelo, Galabinov, Đazi.

SERIJA A – 21. KOLO

Petak

Fiorentina - Inter 0:2 (0:1)

/Barela 31, Perišić 52/

Subota

15.00: (1,47) Atalanta (4,40) Torino (6,75)

15.00: (1,90) Sasuolo (3,60) Specija (4,00)

18.00: (1,80) Juventus (3,60) Roma (4,60)

20.45: (4,70) Đenova (3,60) Napoli (1,78)

Nedelja

12.30: (2,85) Benevento (3,30) Sampdorija (2,50)

15.00: (1,25) Milan (6,50) Krotone (10,0)

15.00: (2,55) Udineze (3,10) Verona (2,90)

18.00: (3,05) Parma (3,25) Bolonja (2,40)

20.45: (1,40) Lacio (4,50) Kaljari (8,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

SpecijaJuventusRomaEdin DžekoAtalantaTorinoĐenovaIvan RadovanovićNapoliNikola Maksimović

Obaveštavaj me

Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara