Sa meča Čukarički – Radnički (©Starsport)
Sa meča Čukarički – Radnički (©Starsport)

Superliga među najmanje neizvesnim prvenstvima u Evropi

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.04.21. | 13:49

Parametar su utakmice sa najmanje tri gola razlike

Srpska Superliga spada među pet najmanje neizvesnih liga u Evropi.

Ne misli se pritom na neke nečasne radnje, pa da se rezultat unapred zna, već se gleda koliko su neizvesne utakmice koje se igraju u prvenstvu. Parametar koji je uzela u obzir Fudbalska opservatorija (CIES) jeste broj mečeva u kojima je jedan tim pobedio sa najmanje tri gola razlike.

Izabrane vesti

I takvih utakmica u Superligi je čak 20,4 odsto. Naravno, najveći deo odnose dva najveća kluba, Crvena zvezda i Partizan, ali statistika kaže da je svaka peta utakmica u srpskoj elitnoj diviziji okončana sa bar tri razlike.

Samo u poslednjem kolu, minulog vikenda, bile su četiri takve utakmice od deset: Mladost – Radnički (4:1), Čukarički – Spartak (5:1), Partizan – Metalac (3:0) i Napredak – Crvena zvezda (1:4).

Zanimljivo je da je na četvrtom mestu, tek nešto malo bolja od Superlige – nemačka Bundesliga. Tamo se 20,9 utakmica završava sa tri gola razlike. U poslednjem kolu nije bilo nijednog takvog meča, ali u rundi pre toga četiri.

Top 3 čine Vels sa bronzanom medaljom (22,3%), srebrna Austrija (23,5%), dok najmanje neizvesnosti ima u Moldaviji, gde čak 31,3 odsto, skoro svaka treća utakmica, na kraju bude završena sa bar tri gola prednosti za pobednika.

Zemlje u kojima se igra najneizvesniji fudbal u Evropi su Albanija (8,8%), Slovenija i Makedonija (po 9%), dok je od liga Petice najujednačenija konkurencija u Španiji (11,4%).

Kada je svet u pitanju, Srbija je tu na visokom devetom mestu, ispred nje su još Honduras, Katar, Emirati i Solomonska ostrva, koja imaju najmanje neizvesne ligaške utakmice na planeti – 37,3 odsto ih se okonča sa tri ili više golova razlike.

Najveća neizvesnost vlada u Kolumbiji, gde se samo četiri odsto mečeva završi sa bar tri gola prednosti.


tagovi

Superliga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara