(©MN Press/Starsport)
(©MN Press/Starsport)

Superligaški minusi: Lintini autogolovi, ko to beše Andrade, krah Novog Pazara, promenada u Nišu

Vreme čitanja: 7min | čet. 01.06.23. | 16:09

I najlošija sezona u karijeri Nenada Lalatovića

Baraž je ostao da se odigra do kraja sezone Mozzart Bet Superlige, ali za 14 klubova elite takmičenje je završeno. Mladost GAT i Kolubara će igrati naredne sezone u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije, stižu IMT i Železničar kao debitanti u najjaču diviziju, a posle doigravanja će biti poznato ko će biti još dva učesnika šampionata.

Duga sezona je za nama, mnogi su već i zaboravili kada je počela, ali zanimljivo je vratiti film i videti kakvih je sve bilo „lupinga“ u domaćem fudbalu od jula do danas. Kakvih promašaja, loših procena, klasičnih „samoubistava iz zasede“ pojedinih trenera, klubova... Pa, da malo vratimo film.

Izabrane vesti

NAJLOŠIJA SEZONA LALATOVIĆA

Teško da je iko mogao da zamisli da ćemo u skorije vreme videti Nenada Lalatovića kako ispada iz Mozzart Bet Superlige. Ono što je uspeo lani sa kragujevačkim Radničkim, nije uspeo ove vodeći Mladost GAT.

Generalno gledano, bila je ovo najlošija sezona u karijeri temperamentnog stručnjaka. Na klupi banjalučkog Borca se kratko zadržao, eliminacija iz Evrope od Toršavna sa Farskih Ostrva stvorila je negativnu atmosferu i Lalatović je otišao iz kluba još krajem avgusta. Desetak dana kasnije preuzeo je Radnički iz Niša, na 14 utakmica je osvojio 13 bodova, a onda potpuno iznenada rešio da ode u Mladost GAT. I tamo nije uspeo u misiji spasavanja Novosađana.

Možda je sad već Lalatoviću za brigu što je u poslednje dve godine, od odlaska iz Vojvodine, vodio pet timova, a nigde nije ostao duže od šest meseci. Da vidimo gde će ga put dalje odvesti...

LINTINI AUTOGOLOVI

Bez dileme najveći kiks među trenerima u završenoj sezoni napravio je Aleksandar Linta. Cenjeni stručnjak koji je prošle godine vodio Voždovac rešio je da tokom letnjeg prelaznog roka pređe u Radnik. I to dan pred početak priprema Zmajeva.

Činilo se i na prvi pogled da to nije baš najbolji spoj, zbog načina kako igra Radnik i fudbalske filozofije novog trenera. Saradnja je trajala samo dva kola! Bez ijednog osvojenog boda Linta je napustio Surdulicu, a nepunih mesec dana kasnije prihvatio je ponudu da vodi Mladost GAT.

Novog superligaša Linta je vodio na osam mečeva i osvojio svega četiri boda. S obzirom na to da jedan trener može da u sezoni vodi samo dva kluba u Mozzart Bet Superligi Srbije, za njega se sezona završila 19. septembra, kada se rastao sa Gatovcima. Na deset mečeva sa dva kluba osvojio je četiri boda.

KO TO BEŠE ANDRADE?

Partizan je sam po sebi promašaj sezone, počev od promene tri trenera, pa do neverovatnog izbora igrača. Ali, među njima se ističe Patrik Andrade.

Vezista sa Zelenortskih Ostrva je u Humsku stigao sa reputacijom fudbalera koji je izabran u idealni tim Lige konferencije prošle sezone. Jes bilo malo čudno da nakon toga ode iz azerbejdžanske Gabale kao slobodan igrač, ali verovali su u Partizanu da su uboli premiju. Igrao je Andrade dobro na pripremama, lepo se predstavio publici na premijeri u Ivanjici, a onda je počeo da tone.

Davali su sve od sebe Stolica i Petrić da ga održe na „površini“, pričalo se da Afrikanac ima problem sa adaptacijom na novu sredinu, grad... Na koncu, Andrade je nestao sa radara sredinom jesenje polusezone, povredio se, pa je dobio novu priliku početkom proleća, sastavio tri nastupa i to je bilo sve. Poslednji meč – 19. februara. Bilo je, navodno, još povreda, ali i kada je bio zdrav teren više nije viđao.

Danas da prosečnog navijača Partizana uhvatite na prepad i da ga pitate ko su igrači sa Zelenortskih Ostrva u klubu, pitanje je da li bi se setio dalje od Rikarda. Na 26 utakmica dva gola i tri asistencije za Andradea – premalo.

SLOM NIŠLIJA

Jeste se survao Partizan, ali to kakvu je Radnički iz Niša imao sezonu, to je za nevericu. Počeo je nastupom u Evropi, sjajnom utakmicom na Čairu protiv crno-belih (3:3), a završava je borbom za goli život u baražu.

Promenila su se u Nišu četvorica trenera: Sivić, Mrkić, Lalatović i Šarac. A, dres Radničkog su tokom sezone nosila 42 igrača, po poslednjem popisu. Seća li se uopšte neko da su tu bili na početku sezone Gruzini Tolordava i Papunašvili, štoper Mlađović, pa mladi Stefan Mitrović, koji je prešao u Zvezdu, Nikola Štulić, koji je otišao u Šarlroa ili Lazar Jovanović, koji je otišao, takođe usred sezone, u Izrael?

Sve što je Radnički mogao da uradi da naškodi sebi – uradio je. A, kada kola krenu nizbrdo, teško ih je zaustaviti. Zato mora kroz baraž da gleda kako da sačuva superligaški status, pa na leto da krene u novo renoviranje ekipe. A, neslavno se proveo i u prvoj utakmici doigravanja u Inđiji (1:3), te će drhtati pred revanš na Čairu.

PAZAROVO „SAMOUBISTVO IZ ZASEDE“

Da je neko pričao u Novom Pazaru da će tim, koji je najčešće na ivici borbe za opstanak, biti ove sezone u jednom momentu na prvom mestu tabele Mozzart Bet Superlige, verovatno bi mu se ceo grad smejao.

Plavo-beli su, međutim, napravili pravo čudo. Iako su počeli prvenstvo sa tri poraza, uspeli su da potom vežu sedam pobeda i da dignu ceo grad na noge. Čaršija je dočekivala igrače sa gostovanja u ranim jutarnjim časovima, euforija je tresla grad na obali Jošanice. Trener Vladimir Gaćinović postao je čovek koji ništa više u tom mestu nije mogao da plati.

A, onda se desilo – nešto. Iz čista mira Gaćinović je rešio da ode. Objasnio je svoju odluku ličnim, porodičnim razlozima. Posle svega jasno je da se nešto tu dogodilo što nije smelo, jer nije mnogo vode prošlo Jošanicom kada je Gaćinović preuzeo Dečić u Crnoj Gori. Kasnije i Železničar iz Pančeva.

Novi Pazar je sebi odsekao granu na kojoj je sedeo i počeo je slobodan pad. Novi udarac sebi u stomak je bio sukob navijača sa golmanom Filipom Kljajićem, najbolje ocenjenim igračem tima do tada, posle čega je on napustio klub. A, plavo-beli su nastavili da padaju i na kraju su u plej-ofu osvojili tek jedan bod, na kraju na Marakani (2:2). Sve za nauk jednom klubu šta ne sme da uradi tokom sezone, ako neko ima raspoložen da nauči.

NE IDE MLADOST BEZ ISKUSTVA

Kada je minulog leta „pukla“ vest da je fudbaler Mladosti iz Lučana Đorđe Gordić prodat Siti grupi za 2.500.000 evra, odjeknulo je kao bomba, jer takvim transferom ni mnogo moćniji od kluba iz Dragačeva ne mogu da se pohvale.

Navelo je to čelnike Mladosti na ideju da u novu sezonu krenu sa ozbiljno podmlađenim timom, koji bi kao podršku imao samo nekoliko starijih igrača, kao što su Bojović, Milošević, Radivojević. U vatru su, pored Gordića, gurnuti Jojić, Samčović, Žunić, Vesnić... Ispostavilo se – previše odjednom. Lučanci su se našli u problemu sa rezultatima, jesen su završili na 13. mestu i shvatili da koncepcija mora da se promeni na proleće.

Stiglo je dosta iskusnih igrača: Tomić, Varjačić, Adamović, Marčić, Silađi i opet uz dosta muke, sa promenama dvojice trenera (Žunić i Kosanović, a na kraju došao Sivić), uspela je Mladost da „preživi“. Potpuni kuriozitet, da se posle ubedljivo najvećeg transfera u istoriji, nađe u nikad većim problemima.

Ono u čemu su Lučanci istrajali je forsiranje mladog Nikole Jojića, kojem je ovo bila prva seniorska sezona u karijeri, a završio je sa osam golova i deset asistencija.

MIĆIN IZBLEDEO

Uvek se od igrača koji su za solidan novac otišli u inostranstvo, a u punoj snazi se vraćaju u Srbiju, očekuje mnogo. Tako je i Petar Mićin dočekan letos u Napretku kao igrač koji će napraviti na terenu razliku u korist Čarapana. Recimo da se očekivalo da će biti sve ono što je uradio Nikola Čumić u Vojvodini. Ali, Mićin – nije.

Nekadašnji fudbaler Čukaričkog, koji je sa Banovog brda otišao u Seriju A, u Udineze, za polusezonu u Kruševcu nije uspeo ni da postigne gol, niti da asistira drugom za pogodak u Mozzart Bet Superligi (jedan je dao u Kupu)! I pored toga, Mićin se zimus preselio u Radnički iz Niša, gde se očekivlao da će ga Lalatović preporoditi, jer je kod njega igrao na Banovom brdu najbolji fudbal u karijeri.

Bio je Mićin bolji u Nišu nego u Kruševcu za – gol. Jednom se upisao u strelce u prvenstvu, u porazu od Mladosti iz Lučana. Bez dileme, od njega se očekivalo mnogo, mnogo više.

U LAZAREVCU VELIKO – ZAŠTO?

Na koncu, sezona će se pamtiti i po tome što je jedan klub faktički izbačen iz lige pod optužbom da je odigrao dve sporne utakmice. Kolubara je osumnjičena da namerno nije zapinjala protiv Mladosti GAT i Spartaka, oduzeto joj je deset bodova, taman toliko da ne može da se izbori ni za baraž.

Ispalo je da su se Lazarevčani, po presudi FSS, zaigrali i sami sebi iskopali rupu u momentima kada im opstanak u ligi nije bio ugrožen. Borila se Kolubara za plej-of, koji joj je zamalo izmakao, a onda u plej-autu nije imala motiva da se bori. Bodovi joj, maltene, nisu bili ni potrebni. Neko je napravio pogrešnu računicu za utakmice do kraja sezone i zato će zeleno-crni posle dve sezone u eliti ići u niži rang.



tagovi

Petar MićinNenad LalatovićVladimir GaćinovićAleksandar LintaPatrik AndradeMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara