Derbi (©Starsport)
Derbi (©Starsport)

Šurbatović: Partizan i Zvezda duguju Savezu po milion evra, nije bilo tendera za Superligu

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.09.20. | 09:21

Večiti rivali dobili od Saveza gotovo istu sumu

Bukti rat između Partizana i Fudbalskog saveza Srbije. Ogorčeni zbog, kako smatraju, orkestrirano lošeg suđenja na njihovim utakmicama, crno-beli su frontalno krenuli u okršaj sa Kućom fudbala.

Iz FSS-a se trude da spuste loptu, zarad mira u kući i respektujući veličinu Partizana, a generalni sekretar Jovan Šurbatović još jednom je objasnio da Savez pomaže na sve načine domaćim klubovima, a da najveći deo te pomoći ide na dve strane Topčiderskog brda.

Izabrane vesti

Šurbatović je u intervjuu za Blic otkrio da su večiti rivali i dalje dužni novac FSS-u.

U ovom trenutku Crvena zvezda i Partizan duguju gotovo istovetne sume – po milion evra. Rad duguje 73.000 evra. I to je sve. U prethodne četiri godine savez je Partizanu na osnovu zajmova, doprinosa za učešće igrača u reprezentaciji i donacija za poboljšanje infrastrkture uplatio 4.417.653,64 evra, a Crvenoj zvezdi 3.913.338,85 evra. To su tačne sume“, rekao je Šurbatović za Blic.

On je objavio i koliko su večiti rivali zaradili od nastupa njihovih igrača poslednjih godina u reprezentaciji.

Interes klubova da imaju igrače u reprezentativnim selekcijama je višestruk. Ne samo zbog promocije i povećanja njihove vrednosti, već i direktno finansijski. Tako je Partizan po osnivu nastupa igrača na Svetskom prvenstvu i Ligi nacija prihodovao 406.867 evra, a Crvena zvezda 392.079 evra“.

Jovan ŠurbatovićJovan Šurbatović

Objasnio je Šurbatović i „problematiku“ oko takse na transfere, koja takođe bode oči čelnicima Partizana.

U vreme FSJ postojala je takva taksa i iznosila je čak pet odsto, ali su tada i transferi bili manji. Odluka o ponovnom uvođenju takse solidarnosti od dva odsto doneta je 1. avgusta 2016. U grupi klubova koji su je predložili bio je i Partizan. Skupština FSS u kojoj su bili prisutni predstavnici Crvene zvezde, Partizana i ostalih klubova jednoglasno je donela odluku 13. juna 2019. godine da se taksa poveća na tri odsto. Novac koji FSS na taj način prihoduje usmeren je i koristi se za razvoj srpskog fudbala. Kako profesionalnog, tako i amaterskog... Ova taksa nije naš izum, primenjuju je i drugi savezi, u Engleskoj na primer za klubove Premijer lige i Čempionšipa ta ista taksa iznosi četiri odsto“.

Iako se tokom prolećnog dela prošle sezone vodila polemika oko načina popunjavanja dve vodeće lige, govorilo se da će se raspisati tender za dobijanje mesta u Superligi i Prvoj ligi Srbije, Šurbatović kaže da Novi Pazar nije „kupio“ mesto među 20 najboljih klubova u zemlji.

Nije bilo nikakvog tendera, odluka je doneta u skladu sa članom 32 Propozicija takmičenja za prvenstvo Superlige Srbije za sezonu 2019/20 koji kaže: „Ukoliko se pre početka takmičenja ukaže slobodno mesto u Superligi zbog odustajanja kluba, odluku o popunjavanju slobodnog mesta u Superligi donosi posebnom odlukom Izvršni odbor FS Srbije, vodeći računa o interesima razvoja fudbalskog sporta u Srbiji“. A, što se tiče uvođenja tzv. španskog modela, on je najavljen za sezonu 2021/22“, poručio je Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.



tagovi

Jovan ŠurbatovićfssFK PartizanFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara