©FSS
©FSS

Surova i bolna realnost: Srbija nije mogla da pobedi ekipu na granici profesionalizma

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.03.24. | 11:02

Juniori Luksemburga, mahom fudbaleri iz trećeligaških klubova, ukazali na stanje mlađih kategorija u našoj zemlji

Koliko god puta nas razočarali, reprezentaqtivni fudbaleri su neobjašnjivo dobijali novu šansu i iznova su euforijom ispraćani na svaki megdan. Sličan tretman, na nižem nivou, imaju i mlađe selekcije koje su u prošlosti umele čak i da nas obraduju odličjima na velikim takičenjima, međutim ukus zadovoljstva kada su u pitanju Orlići ostaje sve dublje u magli rezultata ispod očekivanja.

Već naviknuta na kalkulacije, čak i posle debakla od Engleske (1:9) fudbalska javnost u Srbiji je relativno brzo fokus sa činjenica preusmerila na scenarije po kojima bi mlada reprezentacija ipak mogla da stigne do karte za Evropsko prvenstvo. Pobede nad Severnom Irskom i Luksemburgom između kojih je usledila još jedna packa od Engleza ostavile su nadu da tinja sve do jučerašnjeg naglog buđenja.

Izabrane vesti

Samo bod iz Luksemburga (1:1) bio je nedovoljan da uz objektivan povod budu nastavljene računice povoljne po Orliće, a umesto analize generacije koja je otpisana mnogo pre aktuelnih kvalifikacija, sliku o poziciji u kojoj se nalaze naše mlađe reprezentativne kategorije mogao bi da da odgovor na pitanje - ko su igrači koji su otkinuli bod mladoj selekciji Srbije?

Odgovor, očekivano, donosi otrežnjenje već na prvi pogled - juče su na megdan igračima među kojima su bile investicije Bolonje i Milana od po 4.500.000 evra izašli fudbaleri od kojih samo četvorica igraju fudbal na prvoligaškom nivou, i to u Luksemburgu.

Uz kapitena Migela Gonsalveša, člana Didelanža koji je golom iz slobodnog udarca potpisao remi, iskustvo u prvoligaškom društvu u aktuelnoj sezoni imali su priliku da steknu još golman Noa Šedvajler, član Kjerenga, Ivan Englaro iz Didelanža i Tim Flik, ofanzivac Fole Eš.

Seniorski fudbal, ali u drugoligaškom ili čak trećeligaškom društvu, okusili su Fabio Lohel, član odbrane drugog tima Meca u petom rangu francuskog fudbala, Franc Siner, koji se dokazuje u austrijskoj trećoj ligi, dok su na margini profesionalnog fudbala i Johan Tores i Rajan Berberi. Tores, član drugog tima Štutgarta koji je ove sezone iskustvo sticao u četvrtom rangu nemačkog fudbala, dok Berberi nosi dres rezervi Standarda u Drugoj ligi Belgije.

Jednako daleko od ozbiljnih (i profesionalnih) fudbalskih izazova su i Masimo Agostineli, omladinac Nirberga, Abdulaj Embalo, adut juniora Entelje u Drugoj omladinskoj ligi Italije i Džejms Rodrigez, omladinac Venecije. Jasno je da ekstra kvalitet nisu doneli ni igrači sa klupe, te su šansu od rezervista dobili Džejson Videira, omladinac Hanovera, Flavio Hodža, junior Borusije Menhengladbah i još dva člana luksemburškog prvoligaškog društva Leni Koreija, igrač Rasing Uniona, i Sedrik Baverlin, igrač UNA Strasena.

Gledajući timove i uloge igrača Luksemburga, kontaargument (samo u potrazi za opravdanjem) mogao bi da bude činjenica da ni Drulovićevi izabranici nisu prve perjanice u svojim timovima, ali su ipak neuporedivi potencijal igrača koji su u rezervne i mlade timove mahom nemačkih i italijanskih klubova stigli sa zadatkom da se dokazuju, sa igračima koji su u rezvojne timove članova liga petica prešli uz sedmocifrena obeštećenja.

Fudbalske biografije režisera noćne more Orlića slika su pozicije u kojoj se nalazi selekcija igrača za čije su potpise noge lomili klubovi poput Milana, Atalante, Verone i Bolonje, ali i pokazatelj da mlađe kategorije vape za koracima koji bi reprezentativne selekcije vratili na željeni kolosek i lišili nas novih razočaranja i poniženja.


FUDBALERI MLADE REPREZENTACIJE LUKSEMBURGA I KLUBOVI ZA KOJE IGRAJU

Startna postava

Noa Šajdvajler, Kjereng (Prva liga Luksemburga)

Fabio Lohel, Mec B (Peta liga Francuske)

Franc Siner, Viktorija Beč (Treća liga Austrije)

Masimo Agostineli, omladinci Nirberga (Omladinska liga Nemačke)

Johan tores, Štutgart B (Četvrta liga Nemačke)

Ivan Elgaro, Didelanž (Prva liga Luksemburga)

Migel Gonsalveš, Didelanž (Prva liga Luksemburga)

Rajan Berberi, Standard B (Druga liga Belgije)

Tim Flik, Fola Eš (Prva liga Luksemburga)

Abdulaj Embalo, omladinci Entelje (Druga omladinska liga Italije)

Džejms Rodrigez, omladinci Venecije (Omladinska liga Italije)

Rezerve

Džejson Videira, omladinci Hanovera (Omladinska liga Nemačke)

Leni Koreija, Rasing Union (Prva liga Luksemburga)

Flavio Hodža, omladinci Borusije Menhengladbah (Omladinska liga Nemačke)

Sedrik Baverlin, INA Strasen (Prva liga Luksemburga)


tagovi

mlada reprezentacija Srbijekvalifikacije za ep u21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara