FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Sva fudbalska antipropaganda u jednom intervjuu: Završićete karijeru i od čega mislite da živite

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.03.24. | 11:32

Na prvi pogled samo jedan od uobičajenih intervjua, pretvorio se u slanje otrežnjujućih poruka poljskog reprezentativca

Brojnim istraživanjima u prethodnim godinama potvrđeno je da su vrhunski sportisti statistička greška, ali je relativno malo broj onih koji se iz prvog ugla usude da život prosečnog fudbalera ogole do kraja i tako razotkriju istinu. U intrigantnom intervju za poljske medije potpuno se otvorio bivši igrač Ludogoreca, a do prošlog leta bundesligaša Bohuma Jacek Goralski.

Sada 32-godišnji defanzivni vezista odlučio je da na kraju tekuće takmičarske godine završi karijeru u lokalnom trećeligašu u kom je i počeo karijeru, a sada je napravio kompletan osvrt i izneo nekoliko otrežnjujućih izjava na račun profesionalnog igranja. Na pitanje zašto bi deca trebalo da se bave fudbalom prilično je zatekao tamošnju javnost.

Izabrane vesti

"Ne, ne bi trebalo to da rade. Skoro svi oni moći će da igraju 10 do 15 godina i za to vreme moraće da zarade dovoljno novca za ceo život. To se u realnosti neće desiti. Izađite samo malo izvan 1000 najplaćeninijih igrača sveta i videće stotitne hiljada koji posle karijere jedva sastavljaju kraj s krajem", surovo je iskren član kluba iz Razgrada u periodu od 2017. do 2020. godine.


Sam Goralski prizanaje da je u prethodnim godinama dobro zarađivao u Ludogorecu i Bohumu i tako bio među dvadesetak najplaćenijih poljskih fudbalera, ali da se čak ni takav nije obezbedio ni blizu da može da bude finansijski miran do kraja života.

"Zarađivao sam više stotina hiljada evra na godišnjem nivou nekoliko godina i zbog svih poreza na dohodak i PDV otvoreno kažem da sam uštedeo samo za jedan stan i to je to. Kada sam imao 20 godina drugari koji su studirali u to vreme zavideli su mi jer sam tada imao dosta više novca od njih, a sada ja zavidim njima je imaju uređene živote, konstante prihode i zarađivaće do penzije. Ja tu udobnost neću imati, kao i skoro sve moje kolege", rekao je učesnik Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji.

Goralski je govorio o tome kako novac brzo "nestaje" po završetku karijere.

"Morate dramatično da smanjite svoje troškove kako biste više godina ostali mirni, ali budimo realni, koji čovek oko 35. godine života je spreman da odjednom toliko smanji standard života - skoro niko."


tagovi

BohumLudogorecFudbalska reprezentacija PoljskePoljska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara