©Reuters
©Reuters

Švajcarci pobegli sa giljotine: Belorusi za 90 sekundi ispustili dva gola prednosti, na kraju umalo ostali i bez boda (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.10.23. | 19:58

Češka Republika tek iz penala u 72. minutu slomila Farska Ostrva

Ne može se reći da su briljirali kaoko umeju, ali su bez većih problema Švajcarci krčili put kroz Grupu I ka Evropskom pvenstvu u Nemačkoj. Makar do večeras. Ipak, malo je falilo da im Belorusi zaprže čorbu ove nedelje u Sankt Galenu. Imala je selekcija Karlosa Ferera dva gola prednost, minuti su je delili od prve pobede nad Sajdžijama, ali nisu izdržali. Domaćin im je oteo pobedu iz ruku za svega 90 sekundi, a bio je blizu da ga ostavi i bez boda. Ipak, na kraju 3:3 (1:0) u vrlo uzbudljivom meču na Kibun parku.

Da su slavili, Švajcarci bi već večeras napravili prvi korak ka kontinentalnoj smotri koja će se naredne godine održati u Nemačkoj. Ovako, sa samo jednim osvojenim bodom iz okršaja sa Belorusijom, ostavili su borbu za prva dva mesta, koju će voditi prvenstveno sa Rumunijom i Izraelom, potpuno otvorenom. Belorusi bi s druge strane sa tri boda makar matematički ostali u igri za plasman na Euro, ali ih je večerašnji remi ostavio bez šansi da se nađu među najboljim selekcijama Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Malo ko je mogao da predvidi ovakvu dramu u Sankt Galenu, prvenstveno iz razloga što je Švajcarska dobila svaki od prethodna četiri okršaja sa Belorusijom bez primljenog gola! Večeras je pak Jan Zomer morao tri puta da vadi loptu iz mreže.

Švajcarci su u prvom poluvremenu dominirali i potpuno zasluženo došli do prednosti u 28. minutu, mada gol nije bio produkt timske akcije, već suvi kvalitet Đerdana Šaćirija. Kao u najboljim danima, nekadašnji fudbaler Liverpula je posle flipera prihvatio loptu na ivici šesnaesterca i neodbranjivo pogodio u dalji ugao.

U nekim ranijim kvalifikacionim ciklusima, Švajcarska bi posle vodećeg pogotka rutinski završila posao protiv objektivno slabijeg rivala, ali večeras je još jednom potvrđeno da ekipa Murata Jakina nije na nivou iz prethodnih kvalifikacija. Dva puta je ispuštala prednost protiv tzv. Republike Kosovo (2:2), a protiv Rumuna osvojila samo bod iako je sve do 89. minuta imala "plus dva". Isto to je na koži večeras osetila i Belorusija.

Ne preterano zainteresovani da ugroze protivnički gol u prvom poluvremenu, Belorusi su u nastavku zaigrali nešto hrabrije što im se isplatilo na po isteku sat vremena igre. Dmitri Antilevski je poslao loptu na peterac sa levog boka, a Maks Ebong utrčao ispred Jana Zomera i glavom poravnao rezultat (gol pogledajte OVDE). Osam minuta kasnije - preokret! Zavladala je tišina na Kibun parku pošto je Denis Poljakov posle kornera prisutne polio hladnom vodom (gol pogledajte OVDE).

U 84. minutu bilo je još neprijatnije. Kiril Pečenin je napamet ispucao loptu na protivničku polovinu, Fabijan Šer joj se nije nadao, ali jeste Dmitri Antilevski. Asistent kod prvog gola ju je spremno dočekao i u rutinskom završnicom podebljao prednost gostiju (gol pogledajte OVDE). Švajcarska je gledala u oči porazu, prvom u kvalifikacijama za veliki turnir posle pune četiri godine i neuspeha protiv Danske u oktobru 2019.

No, Belorusi nisu izdržali totalnu ofanzivu. Popularne Sajdžije su u svega 90 sekundi obrisale teško stečenu prednost rivala. Prvo je Manuel Akandži u 89. minutu posle centaršuta Šaćirija iz slobodnog udarca prepolovio zaostatak (gol pogledajte OVDE), da bi se minut i po kasnije Zeki Amduni odlično snašao pred golom rivala i poravnao rezultat (pogodak pogledajte OVDE), iskupivši se na taj način za veliki promašaj iz 63. minuta pri rezultatu 1:1.

Na kraju je domaćin mogao i do preokreta. Šaćiri je u sedmom minutu nadoknade "kiflom" sličnom onoj iz prvog poluvremena praktično već savladao Sergeja Ignatoviča, ali je sa gol-linije loptu počistio Zahar Volkov i sprečio preokret Švajcarske.

Sajdžije su lideri Grupe I sa 15 bodova iz sedam utakmica, dok je Belorusija u osam mečeva osvojila šest bodova.

U drugom meču odigranom u istom terminu, ali u Grupi E savladali Farska Ostrva u Plzenju - 1:0 (0:0). Posle 3:0 u Toršavnu, očekivalo se da Česi pred svojim navijačima slave još ubedljivije, ali su se umesto toga izabranici Jaroslava Šilhavija poigrali sa živcima prisutnih na Dosan areni.

Nisu Česima pomogla ni 23 udarca u prvom poluvremenu da slome otpor motivisanih gostiju, ispromašivao se pre svih Adam Hložek, koji je u finišu prvog dela zatresao i stativu iz slobodnog udraca... Farani su u nastavku još više suzbili redove, sveli domaćina na svega šest šuteva, ali su ipak morali da polože oružje pred favorizovanim rivalom. Česi su ih na to primorali iz - penala. Odmar Fero je ispružio ruku u padu i tako presekao povratan pas Ondreja Lingra. Tomas Souček je preuzeo odgovornost i matirao Matijasa Lamhaugea za bitna tri boda.

Česi su posle šest odigranih mečeva drugoplasirani sa 11 bodova, dok Farani imaju samo jedan bod iz sedam utakmica.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 8. KOLO

GRUPA E

Češka Republika - Farska Ostrva 1:0 (0:0)

/Souček 76pen/

20.45: (1,28) Poljska (5,90) Moldavija (13,0)

GRUPA I

Švajcarska - Belorusija 3:3 (1:0)

/Šaćiri 28, Akandži 89, Amduni 90 - Ebong 61, Poljakov 69, Antilevski 84/

20.45: (1,10) Rumunija (10,5) Andora (22,0)

Odloženo: tzv. Kosovo – Izrael



tagovi

kvalifikacije za Evropsko prvenstvokvalifikacije za EPEURO 2024Fudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Češkereprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara