(Reuters)
(Reuters)

Švajcarska i Rumunija idu na EURO! Izrael ubio poslednju nada Erlinga Halanda i Norveške

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.11.23. | 23:19

O prvom mestu i drugom šeširu će odlučiti u međusobnom okršaju

Dobili smo još dva učesnika Evropskog prvenstva u Nemačkoj narednog leta. Švajcarska i Rumunija su večeras odradili posao u odlučujućim mečevima i rezervisali prve dve pozicije u grupi. O prvom mestu i plasmanu u drugi šešir će odlučiti u međusobnom duelu za tri dana u Rumuniji gde će domaćinu biti dovoljan i remi. 

Švajcarska je u poludomaćem, a polugostujućem ambijentu u Bernu odigrala samo 1:1 protiv tzv. Kosova što joj je bilo dovoljno za prolaz. Gostima su falila trojica najboljih fudbalera Zegrova, Rašica i Murići ali su uz ogromnu podršku sa tribina uspeli da golom u 82. minutu izbegnu poraz i ponadaju se da totalnim preokretom u finišu mogu da zadrže nadu o plasmanu na Euro.

Izabrane vesti

Švajcarska je pružila partiju ispod svakog nivoa, Granit Džaka je nestao sa terena umesto da bude lider, ali je uspela da ostvari neophodan rezultat. Imala je loptu u svom posedu skoro 70 odsto, 14:0 u kornerima, 19:7 u šutevima ali je samo jedna lopta završila iza leđa golmana gostiju. Ruben Vargas je na početku drugog poluvremena doveo Švajcarsku u vođstvo da bi Hiseni u 82. minutu poravnao posle greške Akanđija i zakomplikovao život domaćima. Ipak, iskustvo i kvalitet Švajcaraca su bili dovoljni da ne dozvole totalni fijasko i da obezbede vizu za EP.

Tamo će i Rumunija koja je takođe u direktnom duelu savladala Izrael u Budimpešti 2:1 i bod protiv Švajcaraca za tri dana će joj biti dovoljan za prvo mesto i drugi šešir na žrebu. Izraelci imaju još šansu kroz baraž a njihov plasman tamo znači da su Erling Haland i Norveška izgubili sve šanse da se i preko plej-ofa zahvaljujući rezultatima iz Lige nacija plasiraju na evropsku smotru fudbala.

Iako je Izrael poveo već u drugom minutu posle prekida i gola glavom Erana Zahavija na centaršut naturalizovanog Portugalca Migela Vitora, Rumuni su uspeli da preokrenu. Puškaš je u 10. minutu poravnao rezultat, pošto je nakon udarca Denisa Draguša sa preko 20 metara i pogođene prečke natrčao na odbijenu loptu i poslao je u mrežu. Veliku pobedu Rumunima doneo je Janis Hadži sjajnim šutem u bliži ugao Zvezdinog golmana Omrija Glazera posle sat vremena igre. Ostali su Rumuni u finišu sa igračem manje ali su uspeli da sačuvaju prednost i plasman na Evropsko prvenstvo.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPA I

Izrael - Rumunija 1:2 (1:1)

/Zahavi 2 - Puškaš 10, Hadži 63

Švajcarska - tzv. Kosovo 1:1 (0:0)

/Vargas 47 - Hiseni 82/



tagovi

reprezentacija Švajcarskereprezentacija Rumunije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara