Švajcarci posle Kazemirovog gola (©Reuters)
Švajcarci posle Kazemirovog gola (©Reuters)

Švajcarska najčešće pada s peterca, samo treba doći do njega

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.11.22. | 11:24

Kako su Sajdžije primile poslednjih 12 golova

Napad Švajcarske se nije naročito proslavio u prva dva mundijalska kola. Protiv Kameruna (1:0) je bio bezopasan u prvom poluvremenu, a u drugom je „prodao“ rivalu dve identične akcije, od kojih je jedna rezultirala golom.

Protiv Brazila (0:1) bile su Sajdžije bezopasne, imale su tek dva-tri izleta na protivničku polovinu, ali bez efekta, odbrana pobednika grupe G je lako izašla s tim na kraj, jednako kao i sa pokušajima Srbije.

Izabrane vesti

Ali zato je odbrana Švajcarske bila odlična u ovih 180+ minuta prvenstva sveta. Defanziva crveno-belih nije dopustila Kamerunu ni da se ponada izjednačenju, dok je Brazil na sto muka uspeo da probije bedem ispred Zomerovog gola. A, kako je timu Murata Jakina dovoljan i remi protiv Srbije pa da prođe u osminu finala, tako dobra defanzivna igra rivala izaziva blagu glavobolju navijačima Orlova.

Samo što padovi koncentracije i propusti u zadnjoj liniji nisu strani ni naizgled granitnoj zadnjoj liniji Švajcarske. Analiza na poslednjih devet mečeva pokazala je da „Nati“, kako svom timu tepaju navijači, najčešće prima gol iz – peterca. Samo što je potrebno doći do njega...

Švajcarska je na poslednjih devet mečeva u Ligi nacija, pripremama za Mundijal i na samom prvenstvu primila 12 golova. I tek jedan od njih je, recimo, primljen udarcem van šesnaesterca, od Portugalije na prazan gol, kada je golman izleteo. Nije ih bilo mnogo primljenih glavom iz prekida, recimo jedan od Gane u porazu na pripremama. Ali da krenemo redom.

Češka – Švajcarska 2:1, Liga nacija

Prvi gol je pao iz – auta. Bačena lopta preletela je odbranu crveno-belih, a Kuhta je bio sam na drugoj stativi i lako je sproveo u mrežu. Drugi gol je bio odbitak, udarila je lopta u leđa Soua, a Kuhta je na petercu možda i malo dodirnuo, prevario Zomera i Češka je dobila utakmicu.

Portugalija – Švajcarska 4:0, Liga nacija

Loša reakcija golmana Kobela omogućila je Karvalju da sa peterca donese Portugalcima vođstvo. Na 2:0 povisio je Ronaldo šutem iz šesnaesterca, a bio je strelac i trećeg pogotka, koji je ponovo bio posle odbitka i sa peterca. Četvrti je dao Kanselo tako što je obišao istrčalog Kobela i pogodio udarcem van kaznenog prostora.

Švajcarska – Španija 0:1, Liga nacija

Majstorska akcija Španaca, centaršut na peterac, gde je Sarabija sa pet metara prosledio fudbal u mrežu.

Španija – Švajcarska 1:2, Liga nacija

Uzvratile su Sajdžije Špancima za poraz, što jasno govori da su tim koji nije mačji kašalj, već može da dobije i najjače. Ovog puta „Nati“ je napravio veliki kiks u defanzivi, Đordi Alba je ostao sam kao duh na levom boku, rutinski je ušao s loptom u šesnaesterac i postigao gol.

Švajcarska – Češka 2:1, Liga nacija

I Česima su Švajcarci naplatili dug u takmičenju. Samo što su i na toj utakmici primili gol tako što je centaršut stigao na šest-metara od gola gde je Šik zakucao u mrežu.


Gana – Švajcarska 2:0, prijateljska utakmica

Afrički tim je poveo 20 minuta pre kraja i to posle pravog karambola nakon kornera, da bi na koncu Salisu glavom iz blizine doveo Ganu do prednosti. Drugi gol je postignut samo četiri minuta kasnije, Semenjo je kontru završio i odbitak volejem sa peterca.

Švajcarska – Brazil 0:1, Svetsko prvenstvo

Maestralan gol je postigao Kazemiro, sjajno je uhvatio loptu na 12-13 metara od Zomerovog gola i doneo pobedu Brazilu i šansu Srbiji da trijumfom nad Švajcarskom ode u osminu finala.



tagovi

Katar2022reprezentacija Švajcarskefudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara