Ilustracija (©AFP, ©YouTube)
Ilustracija (©AFP, ©YouTube)

Švajcarska reprezentacija po oprobanom receptu: Tri Srbina, četiri Albanca, Bosanac, Kamerunac, Brazilac...

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.06.23. | 13:13

Selekcija koju trenira Patrik Ramen ima priliku ove nedelje od 18 časova da se kolo pre kraja grupne faze Evropskog prvenstva za mlade plasira u četvrtfinale, ukoliko savlada Italiju

Fudbalsku reprezentaciju Švajcarske smo u 20. veku retko gledali na velikim takmičenjima, dok je u 21. veku postalo praktično nezamislivo da ne učestvuju na Evropskom prvenstvu ili Mundijalu. Toliki napredak u velikoj meri su im došli fudbaleri čiji su roditelji iz nekih drugih zemalja dolazili u Švajcarsku, poput Gohana Inlera, Rikarda Rodrigeza, Granita Džake ili Đerdana Šaćirija. Po proverenom receptu FS Švajcarske je nastavio i sada, utrkuje se za svakog igrača koji ima dvojni pasoš, pa je na Evropskom prvenstvu za mlade, koje se trenutno igra u Gruziji i Rumuniji, selektor ekipe do 21 godine Patrik Ramen računa samo na devetoricu fudbalera koji su etnički čisti Švajcarci. Uz njih, tu su trojica igrača koji imaju pravo nastupa za A selekciju Srbije, ali i Albanci, Kamerunci, Nigerijac, pa i jedan Bosanac.

Ovaj miks se na premijeri na Evropskom prvenstvu pokazao dobro. Švajcarci su u 1. kolu posle preokreta savladali Norvešku sa 2:1, pa će ove nedelje od 18 časova igrati u Klužu protiv Italije za prolaz u četvrtfinale. Ako trijumfuju, kolo pre kraja će obezbediti mesto među osam najboljih selekcija.

Izabrane vesti

Trijumf nad Norveškom Ramenovom timu su golovima doneli Dan Ndoje, napadač Bazela čiji je otac Senegalac, i Kastriot Imeri, vezista Jang Bojsa albanskog porekla.

Na tom meču su igrala sva tri igrača koji imaju srpske pasoše. Napadač nemačkog bundesligaša Darmštata Filip Stojilković je igrao do 60. minuta, a starter je bio i kapiten Leonida Stergiju, štoper Sankt Galena kojem je otac Grk, a majka Srpkinja. Ofanzivac Bazela na pozajmici iz milanskog Intera Darian Maleš je u igru ušao u 91. minutu.

18.00: (4,20) Švajcarska (3,50) Italija (1,87)

Niko od njih trojice još uvek nije odigrao nijedan meč za A selekciju Švajcarske, tako da još uvek mogu da zaigraju za Orlove. U martu ove godine se u medijima provlačila priča da bi Maleš zaista i mogao da krene uskoro putem Lazara Samardžića, koji je u mlađim kategorijama nastupao za Nemačku. Stojilković, koji je ove sezone ušao sa Darmštatom u Bundesligu, mogao bi takođe uskoro da privuče malo više pažnju oba saveza ako nastavi sa dobrim partijama i u elitnom rangu.

Jedini od sadašnjih mladih reprezentativaca kojem FS Srbije objektivno ne može da se nada je Stergiju, jer talentovani defanzivac ne krije da mu je Grčka bliža od naše zemlje.

Za mladu reprezentaciju Švajcarske na Evropskom prvenstvu nastupa i Bećir Omeragić, defanzivac Ciriha čiji su roditelji iz Bosne i Hercegovine. Ovaj 21-godišnji štoper rođen u Ženevi je već odigrao četiri meča za A selekciju Sajdžija, tako da nema više pravo nastupa za BiH.

U Ramenovom timu samo su devetorici oba roditelja Švajcarci, ali golman Marvin Keler je rođen u Londonu. Ipak, iako ima pravo na to, on barem do sada nije uzeo britanski pasoš.

Pored Srba, u mladoj selekciji Sajdžija od “stranaca” najviše ima Albanaca. Osim pomenutog Imerija, albansko poreklo vuku vezista Lucerna Ardon Jašari, čiji roditelji su iz Makedonije došli u Švajcarsku, golman Lugana Amir Saipi i vezista Ciriha Bledijan Krasnići.

U Rumuniji za Sajdžije igraju i “Kamerunac” Orijel Amenda, “Nigerijac” Simon Zom, “Brazilac” Džulijan fon Mos...

Pred sam početak Evropskog prvenstva otpalo je sa spiska još nekoliko igrača sa dvojnim pasošima, koji su već nastupali za mladu reprezentaciju Švajcarske. Zanimljiv je slučaj veznog fudbalera Lozane Alvina Sančeza, kojem su roditelji poreklom sa Zelenortskih Ostrva, a on je rođen u Francuskoj. Ipak, najveći deo života je proveo u Švajcarskoj, tu je odrastao, pa je prihvatio da igra za tu reprezentaciju.

Slična je i priča Nikija Boleka iz Lucerna, 23-godišnjeg veziste koji se rodio u Kamerunu, u Ebolovi. On je bio veoma mlad kada su se njegovi roditelji preselili u Evropu, prošao je omladinsku školu Siona, oprobao se u Fjorentini, a prošlog leta se vratio u Švajcarsku. Igrao je za sve mlađe kategorije Sajdžija iako ima kamerunski pasoš, ali ovog puta se nije izborio za mesto u Ramenovoj selekciji.

Pored Sančeza i Boleka, u poslednjem momentu su sa spiska ispali i Albijan Hajdari iz Lugana, koji je poreklom Albanac, kao i Bazelov Bredli Fink, koji ima pravo da igra i za reprezentaciju Engleske.

------------------------------------------------------

SASTAV MLADE REPREZENTACIJE ŠVAJCARSKE

Golmani:

Marvin Keler (Jang Bojs) – Švajcarac rođen u Londonu

Amir Saipi (Lugano) – poreklom Albanac

Nikolas Ameter (Vil) – poreklom Amerikanac

Odbrana:

Levin Blum (Jang Bojs) – Švajcarac

Nikola Viloz (Servet) – Švajcarac

Leonida Stergiju (Sankt Galen) – otac Grk, majka Srpkinja

Serž Miler (Šafhauzen) – Švajcarac

Jan Kronig (Arau) – Švajcarac

Bećir Omeragić (Cirih) – oba roditelja iz Bosne i Hercegovine

Orel Amenda (Jang Bojs) – oba roditelja iz Kameruna

Marko Burh (Lucern) – Švajcarac

Sredina:

Ardon Jašari (Lucern) – roditelji Albanci iz Makedonije

Simon Zom (Parma) – poreklom Nigerijac

Kastriot Imeri (Jang Bojs) – poreklom Albanac

Mateo Di Đusto (Vintertur) – Švajcarac

Gabrijel Bare (Tun) – Švajcarac

Darian Maleš (Bazel) – poreklom Srbin

Bledijan Krasnići (Cirih) - poreklom Albanac

Fabijan Rider (Jang Bojs) - Švajcarac

Napad:

Den Ndoje (Bazel) – otac Senegalac, majka Švajcarkinja

Džulijan fon Mos (Sankt Galen) – otac Brazilac, majka Švajcarkinja

Filip Stojilković (Darmštat) – poreklom Srbin

Zeki Amduni (Bazel) – poreklom Turčin

------------------------------------------------------

U21 EVROPSKO PRVENSTVO – 2. KOLO

GRUPA A

Subota

Gruzija - Belgija 2:2 (0:2)

/Tsitaišvili 52, Guliašvili 87 - De Kujper 15, Ramazani 38/

Portugalija - Holandija 1:1 (1:0)

/Almeida 20 - Brobi 78/

GRUPA B

Subota

Rumunija - Ukrajina 0:1 (0:0)

/Dikan 89ag/

Španija - Hrvatska 1:0 (1:0)

/Ruiz 1/

GRUPA C

Nedelja

18.00: (5,60) Češka (3,70) Nemačka (1,65)

18.00: (1,35) Engleska (5,00) Izrael (9,00)

GRUPA D

Nedelja

18.00: (4,20) Švajcarska (3,50) Italija (1,87)

20.45: (6,50) Norveška (4,30) Francuska (1,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

U21 ŠvajcarskaEvropsko prvenstvo za mladeEvropsko prvenstvo za mlade - U21reprezentacija ŠvajcarskeFudbalski savez ŠvajcarskeDarian MalešFilip StojilkovicLeonidas Stergijumlada reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara