Aleksandar Katai (©Starsport)
Aleksandar Katai (©Starsport)

Sve je ovo normalno...

Vreme čitanja: 5min | pet. 07.10.22. | 11:13

Kada je posložena kako treba i sveža Crvena zvezda je „babaroga“ za timove poput Ferencvaroša

Pokušao je Miloš Milojević da stiša talas euforije, uzdignut posle mesec dana velike apatije u Ljutice Bogdana, prouzrokovane vrlo dobrim izdanjem i pobedom nad neprikosnovenim timom Mađarske, Ferencvarošom (4:1). Razumljivo, jer crveno-beli apsolutno ništa nisu uradili, osim što su preživeli prvu borbu za opstanak i ostali u igri za plasman u narednu rundu Liga Evrope. Lepo je bilo u četvrtak veče gledati Crvenu zvezdu, koja je konačno, posle dugo vremena, bila taktički posložena, sa jasnim idejama i principima u igri, mudra i navalentna kada je u pitanju iskorišćavanje protivničkih grešaka.

 Kada god su gostujući igrači kiksirali, srpski šampion je bio spreman da prihvati poklon. Na kraju se Zvezdi „otvorilo“, možda i vratilo za Makabi iz Haife, jer je se i taj meč lomio u jednom trenutku. Primera radi, da je Kanga u onom zlokobnom trenutku, posle Borjanovog odbranjenog penala, dodao loptu ka Bukariju možda bi i šampion Izreala prošao kao Fradi... Fudbal je postao igra trenutka, ako ne iskoristiš momenat – gubiš.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je odigrala više nego korektan meč, sigurno ne u granicama maksimuma, ali i takvo izdanje joj je bilo dovoljno da pokaže ozbiljan autoritet koji je proistekao iz nagomilanog iskustva u Evropi. Jer crveno-beli, i kada još osećaju posledice mračnog perioda, predstavljaju ozbiljnu brendiranu marku za klubove iz okruženja. Jer nije slučajno što je klub sa Marakane demolirao prvaka Rumunije Kluž prethodne godine, potom rutinirao Ludogorec u dva meča i na kraju bacio pod noge Ferencvaroš, klub u velikom usponu sa budžetom od 62.000.000 evra. Fradi, gledajući reference startne postave, sigurno nije slabiji od Makabija iz Haife. Trkački i fizički je čak i jači. O tome najbolje ilustruje činjenica da su se odgovorni na Marakani uoči letošnjeg žreba kvalifikacija za Ligu šampiona najviše plašili Fradija, tima koji je okončao zlatnu eru Slavije iz Praga prethodnog leta.

Ali, koliko god fudbal gledali kroz nauku i savremene platforme, suštinski on predstavlja prostu igru. Da bi bio konkurentan i da bi sve to izgledalo normalno potrebno je ispoštovati neke podrazumevajuće zakone. Pre svega da igrači igrači igraju na "prirodnim" pozicijama.

Povreda Nemanje Milunovića, možda i ponajboljeg Zvezinog štopera, u prva dva kola bila je polazna osnova za Miloša Milojevića da sa visokom ocenom položi mađarski test. Da krenemo prvo od Zvezdinog stručnog štaba. Ferencvaroš se na početku grupne faze iskristalisao kao tim koji se gubi u posedu, ali i ekipa koja ima veliki broj kontranapada. Mađari su ih protiv Trabzona i Monaka kombinovano imali 34. U četvrtak veče na Marakani Crvena zvezda je više trčala u tranziciju, Tokmak Nguen imao je samo jednom otvoren pogled ka Milanu Borjanu, napadač Boli praktično nije bio u igri, Rodić i Gobeljić su pojeli Adamu Traorea.

Sve je to zasluga Miloša Milojevića koji je doprineo da Crvena zvezda ne izgleda kao tim u hroničnom stresu. Svežije je delovao srpski šampion, sposoban da trči i dobija duele 50:50. Šapatom će u Ljutice Bogdana reći da je najveći krivac za ranije fizičke podbačaje Federiko Panočniji, Italijan u koga je Dejan Stanković imao najviše poverenja i koji je promašio „pik“ ove sezone. Tačnije, nije loše pripremio ekipu, nego ih je "pretrenirao" i ostavio bez svežine kada je to bilo najpotrebnije.

„GOBELJIĆ – IGRAČ KOJI SE NE UMARA“

Ali nije profesionalno prebacivati krivicu na ljude koji više nisu tu. U meču protiv Fradija sve je delovalo normalno i prirodno. Desnog beka je igrao – desni bek. Veliki deo krivice za sve što mu se u prethodnom periodu dešavalo u karijeri snosi Marko Gobeljić. Ti konstantni kiksevi na velikoj sceni doprineli su da se se zaborave i osnovni kvaliteti momka iz Kraljeva. Kada gledate njegovo telo i motoriku, jasno vam je da Gobeljić može da igra fudbal na visokom nivou. Igrač koji se ne umara, sposoban da vrši presing u 90. minutu, pre ili kasnije će dobiti šansu kod svakog trenera. Zvezdin šef stručnog štaba imao je zadatak da napravi balans između fizičkih i psihičkih dostignuća Marka Gobeljića. I očigledno je uspeo, jer je bivši član Napretka odigrao vrhunski meč. Ne samo zbog dve asistencije

Naš prirodni desni bek je Gobeljić. Kad mnogi nisu verovali, ja sam verovao. On je jedan od igrača koji su dali gol legendarnom Bufonu. Kada vidite njegovu fiziku, vidite da on može da igra moderan fudbal. Mnogi nisu, ali je za sam znao za to. Kao što znam da on može mnogo bolje. Ali kad nekome 100 puta kažete da nema pojma, on stvarno pomisli da nema pojma. Njemu više odgovara da ima prostora, kada ispred sebe imate dupli blok onda vam treba drugačije rešenje. To je taj disbalans između Srbije i Evrope. Ja znam koliko Gobeljić može, a može i više od ovoga. Večeras je bio perfektan“, poručio je Miloš Milojević.

Dakle, bek igra beka, a najbolji štoper u ligi – štopera. I to je cela filozofija. Posebno što igra Strahinje Erakovića u tom delu terena predstavlja čistu umetnost, koliko i prodori i golovi Kataija i Kange. Reprezentativac Srbije je bio ozbiljan kolateral odluke da se u klub vrati Nemanja Milunović. I da budemo skroz pošteni: trojica Zvezdinih štopera zaslužuju da budu članovi startne postave. Jer u formaciji sa trojicom pozadi Nemanja Milunović izgleda najbolje, pre samo mesec dana je pojeo u direktnom duelu napadača Monaka Ben Jedera, pre toga kod Stankovića bio najbolji centralni defanzivac grupne faze Liga Evrope. Ali trener radi u klubu da bi znao kako da „prevari“ višak kvaliteta na nekoj poziciji i izabere u datom trenutku najbolju kombinaciju. Za ono što je bila ideja protiv Ferenca Dragović i Eraković su bili najbolja kombinacija. Ne znači da će tako biti za izazov u Budimpešti ili kada u Beograd bude dolazio Trabzon. Jer primera radi sasvim je logično što je Milunović bio izbor za Haifu imajući u vidu reference Pijeroa.

Ima Miloš Milojević dovoljno prostora da kombinuje, posebno u zgusnutom rasporedu do početka Mundijala u Kataru. Imaće i prostor da razmišlja kako da bira najbolje sistem i najbolju kombinaciju kada se u ekipu vrate Osman Bukari i Kings Kangva.


tagovi

Aleksandar KataiMarko GobeljićMiloš MilojevićStrahinja Eraković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara