Francuzi jaki kao crna zemlja (©Reuters)
Francuzi jaki kao crna zemlja (©Reuters)

Svetski šampion u Sarajevu: Pjanićeva stotka protiv rivala od kojeg hvata jeza

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.03.21. | 11:30

Koga god da Didije Dešan pošalje na teren – neće pogrešiti

Posle remija sa Finskom (2:2) na otvaranju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, te blede partije sa Kostarikom u prijateljskom susretu (0:0), pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je sada najteži i onaj pravi zadatak. U Sarajevo stiže svetski šampion Francuska (20.45). Velesila koju zaista ne treba puno predstavljati. Teško savladiva prepreka za bilo koju svetsku selekciju, a kamoli za Bosnu i Hercegovinu.

Remi sa Fincima u prvom kolu podelio je mišljenja tamošnje javnosti. Dok su jedni mislili da ekipa nije imala ni glavu ni rep, drugi su pak pod utiskom da je BiH bila bliža pobedi u Helsinkiju, te da je prvi meč pod selektorskom palicom Ivaila Peteva opravdao očekivanja.

Izabrane vesti

Bugarski stručnjak neće večeras sediti na klupi Zmajeva, jer je nakon povratka iz Helsinkija pozitivno testiran na korona virus, te će sa klupe instrukcije igračima davati tandem pomoćnika Slaven Musa – Elvir Rahimić. Upravo je nekadašnja vedeta moskovskog CSKA i govorio na zvaničnoj pres konferenciji najavivši duel sa svetskim prvakom.

Svi znamo protiv koga igramo. Igramo protiv najbolje reprezentacije na svetu. Kako ćemo igrati? Sigurno imamo svoje zamisli, ali zavisi i od protivnika. Teško je igrati napadački protiv takvih ekipa. Igraćemo kompaktno, agresivno i hrabro”, rekao je Rahimić, te dodao:

Znamo ko će da igra. Znamo postavu i sistem igre s kojim ćemo igrati. Najveći hendikep je nedostatak selektora. Svi su zdravi i mogu odgovoriti na ono što se bude od njih tražilo. Drago nam je da nas gostujuća reprezentacija ceni. Svesni su da i njih očekuje težak zadatak i da protiv njih igraju svi 300 odsto“.

Ono što stručni štab može da raduje jeste da su svi igrači testirani negativno, te će na raspolaganju biti isti igrači kao i protiv Finske. Istina, jedino se napadač Frajburga Ermedin Demirović vratio u Nemačku zbog tamošnjeg COVID protokola, ali je on svakako u drugom planu, jer je i u Helsinkiju upisao svega desetak minuta.

Samim tim, verovatno bi na teren Grbavice trebalo da istrči sličan sastav kao u Helsinkiju uz neke manje izmene. Većih verovatno neće biti, jer je to Ivailo Petev i najavio još pre Finske.

Na golu će sasvim sigurno stajati Ibrahim Šehić, koji je bez dileme bio najbolji pojedinac u prvom meču. Rokada bi moglo da bude u odbrani, s obzirom na to da je u pomenutom susretu sa Finskom tu najviše i škripalo. Čini se da je jedino nedodirljiv Siniša Saničanin, dok bi ostalu trojku trebalo da čine Darko Todorović, Eldar Čivić (Sead Kolašinac) i Denis Hadžikadunić (Anel Ahmedhodžić).

Takođe, određene izmene se mogu očekivati i u sredini terena. U Helsinkiju je vezni red činila petorka Miralem Pjanić, Amer Gojak, Gojko Cimirot, Rade Krunić i Miroslav Stevanović, a može se očekivati da umesto nekog od pomenutih uskoče Amir Hadžiahmetović ili Haris Duljević.

Naravno, u špici napada promena neće biti. Nedodirljiv je kapiten Edin Džeko.

Miralem Pjanić (©Reuters)Miralem Pjanić (©Reuters)

Večerašnji duel biće i jubilej za veznjaka Barselone Miralema Pjanića. Naime, duel protiv Trikolora biće mu stoti u dresu reprezentacije.

Za mene mnogo znači što igram stotu utakmicu. Moj san će postati stvarnost, hiljade kilometara kao dete od 10 godina sam prelazio s ocem da gledam našu reprezentaciju na Koševu. Meč posvećujem svom ocu, porodici i prijateljima. Svima se zahvaljujem, onima koji su mi pomogli da u 17. godini obučem dres reprezentacije, kao i da igram Svetsko prvenstvo u tom dresu“, rekao je Pjanić pre no što je prozborio i o očekivanjima za ovaj duel.

Očekuje nas teška utakmica. Igramo protiv favorita, protiv svetskih prvaka. Znamo njihove kvalitete. Spremili smo našu igru i taktiku. Znamo šta i kako. Biće prilika. Moramo sve iskoristiti na ovom nivou, što se tiče ofanzive. Defanzivno moramo dobro stajati, svih 90 minuta da se borimo jedan pored drugog. Neće biti lako. Ne smemo im dati previše lopti i da kontrolišu igru. Moramo izaći sigurni u sebe. Igramo kod kuće i moraju da nas poštuju“, završio je Pjanić.

Kada je reč o Francuzima, u prethodna dva meča osvojili su četiri boda. Prvo, iznenađujući remi sa Ukrajinom (1:1) na Parku Prinčeva, a potom rutinski gostujući trijumf nad Kazahstanom (2:0). S obzirom na reputaciju ove selekcije jasno je da su očekivali svih šest bodova, pa će taj “zaostatak“ od Ukrajine, Trikolori da probaju da nadoknadei u Sarajevu. Bespotrebno je govoriti o sastavu koji će selektor Didije Dešan izvesti na teren od prvog minuta, jer koga god izvede – pogrešiti neće. Paklen igrački kadar da se čovek zamisli ko je “bolji od boljeg“. Ako je verovati uglednom francuskom listu Parizjenu, sastav bi trebao da bude sličan onome koii je igro protiv Ukrajine uz dve izmene u veznom redu.

Odbrana bi trebalo da bude ista. Na golu Ugo Ljoris, a defanzivni bedem činiće Benžamen Pavar, Rafael Varan, Presnel Kimpembe i Lukas Ernandez. Trojku u veznom redu činiće Adrijen Rabio, Pol Pogba i Tangi Ndombele, dok će ofanzivni trio, po svemu sudeći, činiti Kilijan Mbape, Antoan Grizman i Olivije Žiru.

Da se zaledi krv u žilama. A kad uz to dodate da će sa klupe priliku čekati Kingsli Koman, Antoni Marsijal, Usman Dembele, Luka Dinj, Visam Ben Jeder, onda tek shvatite sa čim raspolaže Didije Dešan.

Sve u svemu, aktuelni šampion je apsolutni favorit o čemu svedoči i kvota 1,40 na dvojku. Trikolori dolaze u Sarajevo po sva tri boda što i ne kriju.

Francuska i BiH su verovatno najbolje ekipe u grupi, dodao bih tu i Ukrajinu. Svakako se radi o teškoj grupi, a sigurno i da nas stoga čeka teška utakmica. Naravno, mi imamo status favorita, jer ipak smo svetski prvaci. Ovaj meč nije odlučujući ni za jednu ekipu, ali je veoma važan u ovim kvalifikacijama“, istakao je Didije Dešan te se dotakao kvaliteta Zmajeva.

U procesu su podmlađivanja ekipe, ali imaju i iskusnih igrača koji su na top nivou i koji igraju u snažnim ligama. Istina je i da su nedavno promenili selektora. Analizirali smo njihovu igru u Finskoj, kao i njihovu odbranu. Ali, to opet ne mora ništa da znači, neke stvari mogu da se promene u odnosu na tu utakmicu upravo zbog toga što je novi selektor. Znam i da je selektor BiH pozitivan na Covid, želim mu brz oporavak. Mi ćemo se svakako potruditi da što bolje odigramo i ostvarimo pobedu“.

Kada je reč o međusobnim duelima, ove dve selekcije sastale su se četiri puta. Dva prijateljska duela, te dva u kvalifikacijama. Poslednji put je to bilo prije deset godina kada je na Parku prinčeva bilo (1:1). Postigao je tada Džeko vodeći pogodak za BiH, a poravnao je Samir Nasri sa bele tačke.

Sve u svemu, duel koji privlači mnogo pažnje. Motivisani domaćin protiv izuzetno kvalitetnog gosta. Duel na Grbavici sudiće italijan Daniele Orsato.

KVALIFIKACIJE ZA SP, GRUPA D

20.45: (8,50) Bosna i Hercegovina (4,50) Francuska (1,40)

20.45: (1,22) Ukrajina (6,25) Kazahstan (14,0)


Piše: Marko TEŠANOVIĆ


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija BiHreprezentacija Bosne i HercegovineMiralem Pjanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara