undefined
undefined

Svi neuspeli poslovi Bartomeuove uprave: Od megalomanskih planova s Nejmarom i Lautarom, do bagatele Depaja, Garsije, Vilijana, Rabioa...

Vreme čitanja: 7min | sub. 10.10.20. | 10:23

Osvrt na poslovanje Barselone ovog leta i prethodnih godina...

Poverenje aktuelne uprave u sportskom društvu Barselona dovedeno je u pitanje, pa će na referendumu kroz najviše mesec dana biti odlučeno da li će Đosep Marija Bartomeu i njegovi najbliži saradnici otići ili ne.

Opozicija je uspela u svojim namerama i prikupila čak 19.532 potpisa overena kod sudskog notara, što je daleko iznad 16.521 glasa potrebnog za odlazak na referendum. Narod je rekao svoje i čini se da im je dosta više Bartomeua i politike koja poslednjih godina nanosi štetu klupskim rezultatima, a gotovo je uništila sve mostove u odnosima s ikonom katalonskog naroda Lionelom Mesijem i ozbiljno ugrozila finansijsko blagostanje u kojem je Barselona godinama uživala. Istini za volju, ovom poslednjem aspektu dodatno je doprinela i globalna ekonomska kriza uslovljena pandemijom virusa korona. S tim što je trenutna garnitura visokih funkcionera na stadionu Kamp Nou svojim radom prva povukla katalonskog giganta ka crvenoj finansijskoj zoni poslovanjem na tržištu koje nije dalo željene rezultate.

Izabrane vesti

Pisalo se i pričalo o tome mnogo puta minulih godina – Barselona od momenta Nejmarovog odlaska jednostavno ne zna gde udara. Nije da su u Barsi želeli da Brazilac ode, već je PSŽ istresao džakove pare pred ljude iz La Lige i platio otkupnu klauzulu od 222.000.000 evra posle čega više ništa nije isto. Ne samo u Barseloni, već i svetskom fudbalu. Barselona je uglavnom išla iz greške u grešku na tržištu i tokom poslednje tri godine na 26 pojačanja spucala tačno 916.600.000 evra, od čega su tri transfera bila sa devet cifara (Usman Dembele 130.000.000 – ostaje da se isplati još 15.000.000 u bonusima, Filipe Kutinjo 145.000.000 – ostaje da se isplati još 15.000.000 u bonusima, Antoan Grizman 127.000.000 evra), što je pokriveno sa 651.950.000 evra kroz prodaju igrača. Ukupni klupski bilans u trogodišnjem intervalu je minus 264.650.000 evra! Što je, pored zavrnutih slavina sa svih izvora prihoda, dovelo Barselonu do toga da, brzim premotavanjem napred, novom treneru Ronaldu Kumanu ispuni samo jednu želju i dovede mu Seržinja Desta na desnom beku. Dakle, ni štopera, ni levog beka centralnog vezistu ili centafora. Samo desnog beka. I to sve pod parolom uprave preko svojih kanala da klub “nema para za pojačanja“.

Nije samo Kuman ostao kratkih rukava. Isto su prolazili i njegovi prethodnici, od Kikea Setjena, preko Ernesta Valverdea, do Luisa Enrikea. Svako sa svojim željama i idejama...

Bartomeu i Kuman na promociji (©Reuters) Bartomeu i Kuman na promociji (©Reuters)

Barselona je poslednjih godina zbog nedostatka para ili adekvatne pripreme za pregovore ostala bez kompletnog tima pojačanja u polju. I to je vremenom počelo sve više da ljuti navijače, koji su Bartomeuu i njegovim ljudima definitivno okrenuli leđa posle one afere botovanja sa komentarima protiv Lionela Mesija i kompletne svlačionice. Još je gore postalo letos kada je Mesi poželeo da ode i zbog načina na koji se Barsa ponela prema Luisu Suarezu kada ga je Ronald Kuman precrtao u svojim planovima.

Ako izuzmemo poziciju golmana, gde je Mark Andre Ter Štegen praktično nezamenjiv i iza njegovih leđa se smenjuju rezerve, Barselona je samo ovog leta propustila da dovede Lautara Martinezai prošle godine bio glavna meta –, Memfisa Depaja, Vilijana i Erika Garsiju.

Transfer saga Lautara Martineza traje više do godinu dana. Poslednjih sedmica i meseci bio je prva meta kluba, ali od posla nije bilo ništa. Inter nije odustajao od otkupne klauzule od 111.000.000 evra ni za cent, a Barsa je pokušavala da cenu umanji kroz trampe i bonuse. Lični uslovi su bili dogovoreni za platu od 12.000.000 evra godišnje u narednih pet sezona, ali Inter i Barselona se nikada nisu “našli“ oko cene. Kada nije mogao Lautaro, pokušalo se s Memfisom. Kuman je po dolasku u Barselonu imao jasnu sliku tima kakav želi na početku još jednog velikog renoviranja, a Memfis je trebalo da bude među prvim novajlijama. Lion je želeo da pusti Holanđanina jer je on sam tražio da ode, bilo je čak priče o vrednosti transfera između 30.000.000 i 35.000.000 evra sa bonusima, ali je sve propalo zato što Barselona nije mogla da rastereti budžet za plate prodajom ili pozajmicom Usmana Dembelea u Mančester junajted. Sve je palo u vodu zbog 8.000.000 evra.

Barselona se s Mančester Sitijem natezala za Erika Garsiju do poslednjeg časa prelaznog roka za nama. Dete katalonskog giganta htelo je nazad i odbilo je da potpiše novi ugovor sa Sitijem zbog toga, ali Barselona nije htela da plati 20.000.000 evra fiksno, koliko su tražili na Etihadu. Dugo je cena bila ispod tražene, a poslednja ponuda glasila je – 13.000.000 fiksno i 7.000.000 u bonusima, što Siti nije prihvatio.

Vilijana je Barselona htela i mnogo pre nego što je postao slobodan igrač. Prošlog januara, leto pre toga, pa i zimu ranije... Ali, posle Čelsijevih odbijenih ponuda na 70.000.000 evra u prvom trenutku, do kraja prošle sezone, kada je Vilijan postao slobodan igrač, Barselona nije uspela da nađe formulu kako da dovede toliko željeno pojačanje na desnom krilu koje je trebalo da pokrije Dembeleove povrede i rastereti Mesija.

Injiga Martineza je tražio Ernesto Valverde pošto je preuzeo klupu od Luisa Enrikea. Bio je jedna od prvih Valverdeovih želja u odbrani. Martinez je tada još bio igrač Sosijedada, a kasnije je potpisao za Bilbao. Dogovor je postojao između kluba i igrača oko petogodišnjeg ugovora, ali je transfer propao pošto je veto uložio prvi čovek Sosijedada Hokin Aperibaj. Martinez je kasnije optužio Aperibaja da nije ispunio reč jer ga nije pustio u Barsu, pa je ovaj u januaru 2018. otišao u Bilbao.

Još se u glavi pamte sekvence onog strašnog Ajaksa koji je prošle godine imao svet pod nogama. Dušan Tadić kao vođa ekipe s poletnim zvezdama Frenkijem de Jongom, Matijsom de Lihtom, Donijem van de Bekom... Barsu se je tih meseci pucala nostalgija za nekim prošlim vremenima, kada je disala na pogon Ajaksove fudbalske škole i filozofije. zato je htela De Lihta i De Jonga u paketu. Mladog vezistu je uspela da ukrade Pari Sen Žermenu ispred nosa, zbog čega je tadašnji sportski direktor Svetaca Antero Enrike kasnije dobio otkaz, dok je Zlatni dečko iz 2018. ipak završio u Juventusu. Iako se, veruju u to i danas mnogi, savršeno uklapao u Barsin fudbalski sistem zbog kontrole lopte, snage i fudbalske inteligencije. De Liht je kasnije izjavio da je izabrao Staru damu kako bi bio “konkurentniji igrač“.

U Juventusu je, pre nego u Barseloni, završio i Adrijen Rabio. I ta se priča pretvorila brzo u latinoameričku sapunicu. Doduše, propali talenat francuskog fudbala bio je talac pohlepne majke koja je tražila previše za sebe i svog sina u smislu finansija. Barselona je čak prešla i preko svih zahteva njegove majke Veronik i bila na pragu toga na leto prošle godine dovede Rabioa bez obeštećenja, ali je sve propalo. Naravno, zbog nelogičnih finansijskih zahteva, mada se kasnije više pričalo o tome da Rabio nije želeo da igra poziciju “šestice“, već da je tražio da bude pozicioniran ofanzivnije na terenu...

Kada smo već kod igrača iz PSŽ, Barselona je još u leto 2016. ciljala visoko s kupovinom Marka Veratija, tada jednog od najtalentovanijih vezista svoje generacije. Bio je viđen kao idealna zamena za legendarnog Ćavija u srcu veznog reda. Barselona je Veratiju nudila ogroman novac, ali je PSŽ odneo pobedu jer je ponudio – više.

Barselonini pokušaji da dovede Rodriga Morena takođe ima nekoliko poglavlja. Poslednje je ispisano prošle godine, kada je Barsa počela da traži zamenu za Luisa Suareza. Opipavanje pulsa odužilo se sve do januara ove godine, ali Barselona jednostavno nije želela da odgovori na zahteve Valensije. A to je da plati otkupnu klauzulu od 55.000.000 evra. Nije katalonski velikan imao ni pregovaračku moć da spusti cenu. Šest meseci kasnije Rodrigo je otišao u Lids za 30.000.000 evra. Valensija je morala da ga proda jer je bila pred finansisjkim kolapsom, mada situacija u kasi nije bila znatno bolja ni početkom godine...

Za kraj – Nejmar. Koliko je samo toga ispričano i napisano o senzacionalnom povratku najskuplje plaćenog fudbalera svih vremena... Već posle prve godine boravka u Parizu počele su spekulacije o Barseloninim namerama da kupi Nejmara, koji se u međuvremenu pokajao što je otišao bez pozdrava i čak dobio oproštaj od svlačionice. Toliko zapleta, ali rasplet je uvek bio isti – Nejmar je i danas igrač PSŽ. A mogao je čak da ode i u Real Madrid da je Florentino Perez zaista imao najozbiljniju nameru da ga dovede. Svaki prelazni rok od Nejmarovog transfera na Park prinčeva Barsina uprava se hvatala za kec u rukavu s njegovim likom kad god bi rezultati bili loši ili situacija u klubu nepovoljna. Ali, sve je ostalo samo u domenu želje, bez realizacije.

Uprkos tome što su dovedene superzvezde poput Kutinja, Dembelea, Grizmana, Pjanića, De Jonga, te Lenglea, Artura, Vidala, Paulinja, Neta, Firpa...Praktično niko još nije ostavio utisak top pojačanja. A, uprkos dobro poznatoj poruci “Više od kluba“ Barselona je poslednjih godina u sve većem problemu da dovede pojačanja po meri. Ne samo velika imena, već igrače koji bi zaista pravili razliku. Kutinjo i Dembele su se dosad pokazali kao populističke kupovine, koje su najviše pomogle marketinškom razvoju kluba, pre nego li rezultatima, Grizman i De Jong su negde između, mada su kritičari već dali procenu da šampion sveta s Francuskom nije igrač za Barselonu. Pjanić je tek stigao, Lengle stalno balansira, o Arturu Melu, Vidalu i ostalima ne treba ni trošiti previše reči...

Verovatno se razlozi takvog poslovanja mogu pronaći i u činjenici da je Barselona za pet godina promenila čak pet sportskih direktora, a nedavno je Ramon Planes zamenio Erika Abidala. Barselona sada ima novog direktora i trenera, ali problemi su ostali isti, a oni bi mogli da počnu da se rešavaju tek kada Đosep Marija Bartomeu i njegovi najbliži saradnici – odu. 



tagovi

Matijs de LihtErik GarsijaInjigo MartinezAdrijen RabioMarko VeratiNejmarVilijanRodrigo MorenoLautaro MartinezMemfis Depaj

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara