Dušan Tadić (AFP)
Dušan Tadić (AFP)

Tadić i ključni trenuci karijere: Ajaks igrao najbolji fudbal u Evropi i zaslužio finale

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.03.21. | 16:03

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije se osvrnuo i na kvalifikacionu grupu Srbije za mundijal u Kataru

Od 2008. godine kada mu je Radomir Antić ukazao priliku da debituje Dušan Tadić igra za reprezentaciju Srbije. Vrhunskim izdanjima u dresu sa državnim grbom tokom 2016. i 2017. godine i sa četiri postignuta i sedam nameštenih golova, ofanzivni vezista je bio jedan od najzaslužnijih što se Srbija našla na prethodnom mundijalu u Rusiji. Već za šest dana 32-godišnjak će sa kapitenskom trakom na ruci uvesti Srbiju u kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a tim povodom u intervjuu za sajt Fife podsetio se trenutaka koji su obeležili njegovu karijeru.

Prvo dres Vojvodine, pa četiri sezone u Erediviziji kao član Groningena i Tventea, a onda selidba u Premijer ligu. Četvorogodišnja saga u Premijerligi i Sautemptonu ga je pripremila za ono što je usledilo - blistave sezone u Ajaksu. Iako nije mali broj onih koji su mislili da je selidba iz engleske u holandsku elitu korak unazad u karijeri.

Izabrane vesti

"Izuzetno sam ponosan na vreme provedeno u Engleskoj. Beležili smo najbolje rezultate u istoriji kluba i tri od četiri sezone bio sam među pet najboljih pakera lige. Imao sam ponude velikih klubova, ali nakon što smo dve uzastopne sezone završavali kao šestoplasirani, što je Sutemptonov rekord, klub nije želeo da me proda. Nastavili smo sa kvalitetnim rezultatima do moje četvrte sezone kada smo jedva uspeli da izbegnemo ispadanje. Tada sam rekao nadređenima da ću uraditi sve da ostanemo u ligi, ali da želim da imam slobodu u izboru za budućnost", prisetio se Tadić.

LIGA EVROPE, 21.00: (2,25) RENDŽERS (3,30) SLAVIJA (3,25)

Jula 2018. godine Ajaks ga je potpisao za 13.700.000 evra - sića... Jer ostalo je, što ono kažu istorija.

"Prešao sam u Ajaks jer je to veliki klub koji uvek cilja vrh. U Ajaksu se sve vrti oko fudbala, do najsitnijih detalja. Imate ambiciju da se nadgrađujete, da dominirate protiv svakog rivala. To je idealan klub za mene. Kao dečak, maštao sam o Ajaksu. Osvojio je četiri titule prvaka Evrope, da ne govorimo o ostalim trofejima. Iz njegovih redova poteklo je mnogo neverovatnih fudbalera. Totalni fudbal je počeo da se igra pod Rinusom Mihelsom, a kasnije je tu praksu nastavio Johan Krojf, koji je filozofiju preneo u Barselonu."

Sa brutalnom statistikom od 28 golova i 13 asistencija na 34 utakmice, nema zaslužnijeg čoveka od Tadića za Ajaksovu duplu krunu u sezoni 2018/19 kada je osvojen i Superkup. U istoj takmičarskoj godini, Kopljanici su igrali polufinale Lige šampiona, a pre toga skinuli skalpove Juventusu i Real Madridu!

"Očekivao sam da ćemo igrati polufinale jer smo u tom trenutku igrali najbolji fudbal u Evropi. Svi su nas podržavali, čak i naši protivnici. Po mom mišljenju doprineli smo razvoju fudbala, jer su mnogi pokušali da nas kopiraju i igraju na sličan način. Pobedili smo Bajern, Real Madrid, Juventus i igrali odlično. Čak i u polufinalu protiv Totenheam. Dobili smo prvi meč 1:0 u revanšu vodili 2:0 na poluvremenu. I dalje mi nije jasno kako su nas Sparsi izbacili. Zaslužili smo da igramo to finale."

Tadića nije pokolebao odlazak Matijasa de Lihta i Frenkija de Jonga tog leta.

"Ajaksova filozofija je da pravi od talenata gotove proizvode i da ih prodaje za veliki novac. Bio sam srećan zbog njih, čak su mi nedostajali. Ostao sam jer volim ovaj klub i način na koji igra. Ekipa je uvek gladna i svaki poraz je problem. Sviđa mi se to."

----------------------------------------------

Pored toga, Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita i isplate dobitaka - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.

----------------------------------------------

Srpski reprezentativac igra treću sezonu u Ajaksu i do sada na 136 utkamica ima 73 gola i 63 asistencije. Dakle, okruglo u proseku postiže ili namešta gol po utakmici, a svima koji su ga gledali više od par puta jasno je da uglavnom prvo razmišlja kako da proigra saigrače.

"To ima veze sa činjenicom da mi je glava uvek podignuta i da sve vidim. Tako da kada god opazim saigrača koji je u boljoj poziciji od mene, po automatizmu mu prosledim loptu."

Sa Srbijom se plasirao na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, ali Orlovi nisu uspeli da izađu iz grupe sa Brazilom, Kostarikom i Švajcarskom.

"San nam je bio plasman na Svetsko prvenstvo. Bili smo presrećni što smo uspeli. Srbija je na to čekala osam godina. Ipak, bili smo daleko više razočarani zbog toga što smo završili takmičenje u grupnoj fazi. Za mene i saigrače, Svetsko prvenstvo je san. Kao dečak maštao sam da ću zaigrati na planetarnoj smotri, a idol mi je bio Zinedin Zidan. Takođe su me "oblikovali" Ronaldo (Luiz Nazario da Lima prim. aut.) i Ronaldinjo. To su mi bila tri omiljena fudbalera."

Za kraj, Srbija će se za prvo mesto u grupi boriti sa Portugalijom, Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom.

"To je balansirana grupa iz koje će se samo jedan tim direktno kvalifikovati. Portugalija ima sjajan tim i svakako će biti najteži protivnik. Igrali smo sa Republikom Irskom ne tako davno i znamo da i oni imaju solidnu ekipu. Luksemburg i Azerbejdžan takođe poseduju kvalitet. Zato moramo da damo sve, pokažemo svoju najsvetliju stranu ukuliko želimo da se kvalifikujemo", zaključio je Tadić.



tagovi

Dušan TadićAjaksfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara