(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)

Tadić udario 13. recku u prvenstvu, Den Hag nastradao u Amsterdamu

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.03.21. | 21:16

Ajaks "petardom" povećao prednost u odnosu na prve pratioce - 5:0 (4:0)

Do kraja Eredivizije ima još sedam rundi, ali već sada možemo konstatovati da je šampionska trka gotova. Jer nema tima u Holandiji koji u ovom trenutku može da stane na crtu ekipi Erika Ten Haga. Od početka 2021. godine samo je PSV u dva navrata u prvenstvu uspeo da remizira sa Kopljanicima. Preostalih deset timova u kalendarskoj godini morala su da se povinuju aktuelnom šampionu. Poslednji u nizu je to učinio ADO Den Hag, koji je u 27. kolu stradao na Amsterdam Areni - 5:0 (4:0).

Pride je AZ Alkmar ranije u toku dana savladao PSV i izjednačio se sa Filipsovcima na drugoj poziciji sa 55 bodova, pa Ajaks ima nedostižnih 11 koraka prednosti. Na sve to i utakmicu manje od najbližih pratioca. Den Hag, kao tim koji na 11 utakmica uoči ove nije slavio u prvenstvu, nije smeo ni da pomisli da će zaustavljanjem Kopljanika prekinuti i svoj post.

Izabrane vesti

A već do poluvremena morali su gosti da gledaju kako će sačuvati živu glavu. Jer na pauzu je otišao sa minusom od četiri gola. Praktično na svakih desetak minuta pogađali su domaći igrači u prvom poluvremenu. Prvi 18-godišnjak Devajn Renč sa šesnaest metara u 11. minutu na ostavljenu loptu Davida Neresa, kojoj je prethodila kardinalna greška defanzivca gostiju. Strelac prvog ubrzo je namestio drugi pogodak Brajanu Brobiju posle odlične timske akcije Ajaksa, a isti igrač "spakovao" je pogodak i Dušanu Tadiću (13. u prvenstvu) u finišu prvog dela, mada je veliki deo posla obavio Brobi, koji je lucidno propustio loptu srpskom fudbaleru na drugoj stativi. Između Brobijevog i Tadićevog pogotka u strelce se upisao i Edson Alvarez, iskoristivši gužvu u šesnaestercu rivala.

Uvidevši da je pitanje pobednika već rešeno, Ten Hag je do 55. minuta izvršio četiri izmene, čime je odmorio nosioce igre, među kojima su bili i Dušan Tadić (izašao već na poluvremenu) i Davi Klasen. Međutim, pet minuta pre nego što je napustio igru, i holandski vezista je "overio" trijumf Ajaksa, tako što je iskoristio slabu reakciju čuvara mreže Den Haga i sa peterca loptu glavom prosledio u mrežu.

Preostalih pola sata meča predstavljali su pravo mučenje za goste, koji za devedeset minuta nisu uputili ni jedan udarac ka Ajaksovom golu. Ako ništa drugo, makar se ni njihova mreža više nije tresla.

EREDIVIZIJA - 27. KOLO

Petak

Herenven - Tvente 0:0

Subota

Fortuna Sitard - Utreht 0:1 (0:0)

/Dalmau 81/

Fajenord - Emen 1:1 (1:0)

/Kokču 37 - De Leuv 79 pen/

RKC - Groningen 3:1 (2:1)

/Osting 5, 15, Sou 86 - El Mesaudi 33/

Nedelja

Zvole - Venlo 2:1 (0:0)

/Tedić 66, Lam 79pen - Gelmi 69/

AZ Alkmar - PSV 2:0 (1:0)

/Karlson 4, Kompajners 68/

Vitese - Vilem Drugi 0:0

Herakles - Sparta Roterdam 1:1 (1:1)

/Vloet 90+3 - Ti 58/

Ajaks - Den Hag 5:0 (4:0)

/Renč 11, Brobi 21, Alvarez 32, Tadić 44, Klasen 50/



tagovi

AjaksDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara