©Star Sport
©Star Sport

Taktička perfekcija Ljubomira Ristovskog

Vreme čitanja: 7min | ned. 12.02.23. | 16:10

U razgovoru za Mozzart Sport šef stručnog štaba Mladosti GAT Ljubomir Ristovski i kapiten ekipe Novica Maksimović sumiraju utiske nakon sinoćnjeg veličanstvenog trijumfa u Humskoj

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Često se u našoj fudbalskoj javnosti može čuti da englesku Premijer ligu najviše cene zbog toga što je nepredvidiva i što se dešava da i poslednji na tabeli pobedi lidera. Istina, u našem prvenstvu takvi slučajevi su retki i mogu da se prebroje na prste jedne ruke, ali zato kad se dese onda budu istorijski. Tako će se sigurno dugo pamtiti i jučerašnji trijumf novosadske Mladosti, novajlija u eliti, koje su usred Beograda kreirale jednu od najvećih blamaža Partizana u klupskoj istoriji (4:0).

Izabrane vesti

Pretposlednjeplasirani tim Mozzart Bet Superlige, koji je posle poraza u prošlom kolu od Javora – glavnog konkurenta u borbi za opstanak – već od dela javnosti viđen kao povratnik u niži rang, stigao je na megdan Partizanu i održao čas fudbal u Humskoj. Partizanovi igrači nisu znali šta ih je snašlo, a rezultat na semaforu ispod imena gostujuće ekipe samo se menjao.

Na kraju “poker” u mreži vicešampiona, najteži poraz beogradskih crno-belih kod kuće u poslednjih 47 godina – od 1976. i poraza od splitskog Hajduka 1:6 – i najveća pobeda u istoriji Mladosti GAT, koja im je udahnula novi život. Zapravo, koja im je dala neophodno veštačko disanje i vratila nadu da ipak mogu ostati članovi elite, jer su pokazali karakter u najtežem momentu.

"Mnogo je lep osećaj... Sigurno još nismo ni svesni šta smo uradili, tek ćemo toga biti svesni kroz neko vreme. Napravili smo ogroman uspeh. Ovakom rezultatu niko se nije nadao, ali smo se uvek nadali da možemo da napravimo dobar rezultat, jer kada god izađemo 11 na 11 postoji šansa za pobedu. Sa ova tri velika boda vratili smo se u igru, dobili na samopouzdanju. Ekipa je uradila sve onako kako smo se i dogovorili, bili smo dobri taktički, organizovani, disciplinovani. Takođe, poneli smo se na kraju kako treba. Znamo da je teško pao taj poraz Partizanu, ali u fudbalu je moguće sve. Možda su nas i pomalo potcenili i mislili o Evropi, ali nekad i Bajern i Real izgube kod kuće... Nemamo mnogo vremena i spremamo se za naredni meč, koji je još teži od ovog, a to je meč protiv TSC-a", kaže u razgovoru za Mozzart Sport šef stručnog štaba Mladosti i tvorac senzacionalnog trijumfa Ljubomir Ristovski.

Ristovski je odlično taktički spremio utakmicu, ali kao autor istorijske pobede nad Partizanom najveće zasluge pripisuje igračima, koji su ispoštovali dogovor i nisu se uplašili favorizovanog protivnika.

"Rekao sam igračima pre utakmice da se ne plaše, da izađu hrabro, da je sve moguće u fudbalu. To je bio moto za ovu utakmicu. Ušli smo bez straha da odigramo kao što znamo. Na kraju su svi ispoštovali ono što smo i radili tokom cele nedelje. Teško je bilo podići se psihološki posle tog poraza od Javora, bilo je mnogo treninga, mnogo priče, ali se taj naporan rad u svim segmentima isplatio. Bavili smo se dosta Partizanom, uradili smo detaljnu analizu i znali ko gde treba da stoji, kako ko treba da se kreće... Sve te zadatke su momci ispoštovali, dali maksimum i na njihov račun ide najveći deo ove pobede".

Imali su „Gatovci“ na poluvremenu prednost od 2:0, ali i tada je Ristovski upozorio svoje izabranike da ne smeju da se opuštaju.

"Na poluvremenu sam rekao igračima da moraju da nastave u istom ritmu, jer je to fudbalski najopasniji rezultat. Partizan je tada i promenio formaciju, prešli su u 4-3-3 i ubacili dva krila, a Natho se pomerio napred. Sve smo to ispratili i odgovorili na njihovu taktiku. Bilo je najvažnije da eliminišemo Natha i Rikarda i to nas je dovelo na pola puta do pobede".

U jučerašnjoj pobedi blistala su i pojačanja, koja su postigla tri od četiri gola. Pogađali su Brazilac Dal Belo, Amerikanac Gal i povratnik u srpski fudbal Nemanja Milić.

"Sigurno da je uprava napravila dobar posao u prelaznom roku. Otišlo nam je petnaest igrača, došlo desetak novih. Trebaće vremena da se uigraju i spreme. Došli su sa raznih strana: Dal Belo iz Ukrajine, Gal iz Švedske, Hekmen iz Portugala, a tu su i povratnici iz inostranstva, kao što su Milić i Marković. Nismo počeli svi zajedno pripreme i to se osetilo u toj utakmici protiv Javora. Svi ti igrači su dobro analizirani, praćeni od strane skaut službe i uprave. Svi oni imaju kvalitet i zbog toga su došli".

Novajlija Dal Belo je postigao gol i bio najbolji pojedinac na terenu, ali Ristovski naglašava da je ovo timska, a ne individualna pobeda.

"Kao fudbaler sam uvek bio timski igrač i takav sam kao trener. Najvažniji mi je tim u celini i ne mogu nikog da posebno ističem, jer je ovo zasluga celokupnog tima. Najvažniji je timski duh i na tome gradim trenersku karijeru već dvadeset godina. Prema tome, ne bih nikog izdvajao, svi momci su uradili lavoski deo posla i zato smo i pobedili".

Ovaj trijumf strateg Novosađana vidi kao obavezu da budu u nastavku još bolji.

"Ova pobeda nas obavezuje da budemo još bolji, jači, organizovaniji...Vreme je ono što je nama najpotrebnije, jer kad vam dođe toliko broj igrača u zimskom prelaznom roku, treba period da ih uigrate. Ova pobeda može da nam ulije samopouzdanje i da budemo još motivisaniji, energičniji i posvećeniji. Ne sumnjamo da možemo da izborimo opstanak, ali znamo opet da nam neće biti lako", zaključio je strateg Mladosti GAT Ljubomir Ristovski.

MAKSIMOVIĆ: TREBALO NAM JE OVAKO NEŠTO

Kapiten novajlija u Mozzart Bet Superligi Novica Maksimović ističe da je ovo najveća pobeda u karijerama većine prvotimaca Mladosti GAT.

"Ovo je veliki, pozitivan šok za sve nas u klubu, istorijska pobeda u Srbiji i veliki trijumf za Mladost koja je novajlija u Mozzart Bet Superligi... Ostvarili smo pobedu nad jednim od naših najvećih klubova, a to je učinak i zasluga celog tima i svih u klubu. Dali smo sve od sebe, verovali u pobedu i tako smo i ušli u utakmicu, s namerom da iskoristimo svoje šanse, da iz tog nekog bloka i čvrste, organizacione igre idemo na polukontru ili kontru. Posle prvog gola Partizan je morao da se dodatno otvori, opet smo iskoristili to i postigli drugi gol. Onda se sve se samo otvorilo...Većini igrača je ovo najveća pobeda u karijeri, možda ne i meni jer sam sa Vojvodinom pobedio Sampdoriju u Italiji sa 4:0, ali svakako jedna od najvećih pobeda i za mene. Ne znam da je neko uspeo da ovo uradi u ligi protiv Partizana, ali eto uspela je Mladost kao novi član Superlige", priča nam vezista Novosađana Novica Maksimović dan nakon istorijskog trijumfa.

A samo Maksimović zna kakav je osećaj kad takvu ekipu predvodite sa kapitenskom trakom oko ruke.

"Veoma lepo, neverovatno je kad ste kapiten ovakve ekipe... Posle utakmice smo gledali i dalje jedni u druge, nismo verovali šta smo napravili, bio je stvarno neverovatan meč... Svi smo bodrili jedni drugi, disali smo kao jedan i na kraju nam se to isplatilo. Osećaj je fantastičan, ali posle sinoćnje euforije opet nas čeka velika borba za opstanak. Pokazali smo da imamo kvalitetan tim i daćemo sve od sebe da ostvarimo svoj cilj, a to je opstanak".

Dešava se često da autsajderi načnu apsolutne favorite i da povedu sa 1:0 ili 2:0, ali da ipak u nastavku dožive krah. Mladosti se to juče nije moglo dogoditi, jer je od prvog do poslednjeg minuta koncentracija bila na maksimalnom nivou

"Ključno je bilo to što smo izašli veoma čvrsto od samog starta. Čim smo poveli, krenuli smo još čvršće kako ne bismo primili gol i uspeli smo da sačuvamo vođstvo. U drugom poluvremenu smo znali da ništa nije sigurno, iako smo vodili sa 2:0, jer smo znali protiv koga igramo... Znali smo da bi neki brzo primljen gol zakuvao situaciju. Posle tog mog gola iz penala stvorili smo ozbiljnu prednost i posle stigli i do četvrtog gola. Verovali smo u ovo, uradili sve što je šef rekao i na kraju imali šanse i za koji gol više. Odigrali smo zaista savršenu utakmicu".

Maksimović veruje da im se u ovom susretu i vratilo za velike promašaje odranije, a posebno iz prošlog meča u kojem su u Novom Sadu poraženi od Javora (2:3).

"Siguran sam da nam se ovog puta vratilo za promašaje iz prethodnog perioda, kao i iz prošlog kola u porazu od Javora, kada smo promašili veliki broj prilika. Golman Javora je odbranio neke neverovatne šanse. Teško nam je palo sve to i potonuli smo posle tog poraza od direktnog konkurenta za opstanak. Eto, sad nam se vratilo protiv Partizana, pa smo opet u igri za opastanak, iako smo već od mnogih bili već prežaljeni. Ova pobeda nam je veliki podstrek za dalje".

Možda je baš nešto ovako senzacionalno trebalo Mladosti da se pokrene sa mrtve tačke?

"Nema sumnje da je tako i dan me je trebalo ovako nešto. Ovo je velika pobeda, koja će nam mnogo značiti za samopouzdanje. Videli smo da možemo i jako smo srećni zbog toga. Svi jedva čekamo sledeću utakmicu".

Među ljubiteljima fudbala dobro je poznata fraza „2:0 je najopasniji rezultat“. Zato su „Gatovci“ krenuli i po treći gol, izborili penal, a siguran sa bele tačke bio je upravo Maksimović, koji je tako potvrdio veliki trijumf.

"Šef mi je ukazao to poverenje nakon promašenih penala protiv Kolubare... Penale sam izvodio i u inostranstvu, u Kazahstanu. Tada sam imao učinak pet od pet, a sad sam na tri od tri... Za sad ide dobro, hvala Bogu, i nadam se da će se tako i nastaviti", završio je kapiten Mladosti iz Novog Sada Novica Maksimović.


tagovi

Ljubomir Ristovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara