Goran Pandev ©AFP
Goran Pandev ©AFP

Tamo gde Sunce sja, na EP je Makedonija! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.11.20. | 19:57

Istorijski plasman Crvenih lavova na kontinentalnu smotru

Nema Severna Makedonija veću reprezentativnu legendu od Gorana Pandeva, barem ne u ovom veku. A večeras i ko zna koliko dugo slaviće se njegovo ime. Jer nema veće simbolike od toga da najbolji strelac i igrač sa najviše utakmica u dresu državnog tima, omogući tom istom državnom timu da prvi put u istoriji igra Evropsko prvenstvo. Od trenutka kada je postalo jasno da će rival u finalu baraža biti Gruzija, čitava nacija počela je tiho da se nada nezapamćenom scenariju. Večeras je kapiten i najdugovečniji reprezentativac zapalio čitavu Makedoniju bez konkurencije najvažnijim pogotkom u karijeri koja traje već dve decenije - 0:1.

Nema sumnje da će večeras širom Makedonije veliki broj novorođenih beba muškog pola dobiti ime Goran. Goran, Goran... orilo se iz grla svih reprezentativaca novopromovisanog učesnika kontinentalne smotre posle poslednjeg sudijskog zvižduka Entonija Tejlora u Gruziji. Sunce je obasjalo Makedoniju, a ove večeri Goran Pandev je zasijao tačno onda kada je trebalo.

Izabrane vesti

U skladu sa stilom igre po kojem su poznati Gruzijci, čvrsto, zatvoreno, snažno u duelu i na mali broj golova, nismo ni mogli da očekujemo ništa drugo do velike borbe na sredini terena uz ne preveliki broj prilika. Jedna smislena akcija, iako su ih Makedonci do kraja napravali još nekoliko, bila je dovoljna za ulazak u odabrano evropsko društvo.

Završnica, poprilično praznog prvog poluvremena donela je opasan pokušaj Pandeva glavom i u tom trenutku, ako je i bilo sumnje, postalo je jasno, da ukoliko sudbina postoji, da će se postarati za to da on bude strelac. Debitovao je još davne 2001. za Crvene lavove i čekao 19 godina da naciji priredi nezapamćeno slavlje.

Povukao je kontru Elif Elmas u 55. minutu, a onda usporio, "davio" loptu i delovalo je da se iz brzog napada neće izroditi ništa konkretno. Ali kako je spustio tempo, tako je i ubrzao vezista Napolija. Osetio je trenutak, povukao loptu u desnu, jaču stranu. Želeo je dupli pas sa Nestorovskim, ali je lopta umesto fudbalera Udinezea, našla Gorana Pandeva. A njegovo decenijsko iskustvo nije dozvolilo grešku. Ne u ovako važnom trenutku kada se istorija prvi put piše. Makedonski Serija A trio režirao je akciju posle koje je savladan golman Lorija.

Ostalo je oko 40 minuta tokom kojih je trebalo odbraniti gol, ali izabranici Igora Angelovskog bili su toliko disciplinovani da nisu dozvolili rivalu prostora za makar jedan ozbiljan napada i opasnost pred golom Dimitrijevskog. Izbegli su Makedonci haotičnu završnicu, a tenzija iako je na terenu odlično prikrivena, sigurno je postojala u svakom fudbaleru gostiju, pa i najiskusnijem Goranu Pandevu. I dosegla je vrhunac kada su domaći u poslednjem minutu nadoknade gađali ovir gola sigurnog Dimitrijevskog.

Slavi se večeras u Skoplju, slavi čitava Makedonija! Slave 36. gol svoje ikone u reprezentativnom dresu. Fudbaleri slave buduću priliku da u grupi C Eura 2020, a zapravo 2021. odmeravaju snage sa Austrijom, Holandijom i Ukrajinom. To je više nego dovoljno od fudbalskih autsajdera bivše Jugoslavije. Sigurno znate onaj citat Dejana Savićevića: "Ne pričamo sigurno o Makedoncima...". Bogami, došlo je vreme da se priča o Makedoncima.



BARAŽ ZA PLASMAN NA EP – JEDAN MEČ

Četvrtak

Gruzija - Severna Makedonija 0:1 (0:0)

/Pandev 55/

Mađarska - Island 2:1 (0:1)

/Nego 88, Soboslaj 90+2 - Sigurdson 11/

Severna Irska - Slovačka 1:2 (1:1, 0:1)

/Škrinijar ag 88 - Kucka 17, Duriš 110/

Srbija - Škotska 1:1 (1:1, 0:1), penalima 4:5

/Jović 90 - Kristi 52/


tagovi

fudbal Makedonijakošarkaška reprezentacija Makedonijebaraž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara