Zvezdan Terzić (©MN Press)
Zvezdan Terzić (©MN Press)

Terzić: Apsurd je da Zvezda izgleda bolje u Ligi šampiona nego u domaćoj ligi, ali biće šampion

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.11.23. | 11:39

Direktor crveno-belih govorio o aktuelnostima vezanim za klub, FSS, reprezentaciju Srbije...

Fudbalska reprezentacija Srbije u 15 časova ima priliku da pobedom nad Bugarskom u Leskovcu obezbedi plasman na Evropsko prvenstvo posle 24 godine. Orlovima je dovoljan i bod, ali Zvezdan Terzić očekuje pobedu i navodi da bi bilo koji drugi ishod smatrao neuspehom.

Izabrane vesti

"Dobro je da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Sami se pitamo i treba da pobedimo realno slabijeg od sebe. Sve osim naše pobede bilo bi ravno čudu. Obično kad se ide na remi izgubiš utakmicu. Da bismo došli do tog remija treba da idemo na pobedu", istakao je generalni direktor Crvene zvezde gostujući na TV Prva.

Teme razgovora bile su razne. Osim očekivanja od današnje utakmice pričao je Terzić i o radu Fudbalskog saveza Srbije, problemima domaćeg fudbala i, naravno, o aktuelnostima vezanim za Crvenu zvezdu.

U dosadašnjem toku sezone mnogo više očekivalo se od crveno-belih u Mozzart Bet Superligi, u kojoj šestostruki uzastopni šampion trenutno ima šest bodova manje od vodećeg Partizana. Uveren je Terzić da će titula, ipak, ostati u Ljutice Bogdana.

"Ovu pauzu iskoristili smo da se napravi dobra analiza i konsoliduju redovi. Imamo do kraja jeseni još šest utakmica u prvenstvu i cilj je da uzmemo sve bodove. Imamo šest bodova zaostatka za večitim rivalom, ali i tri derbija i nemamo dilemu da je Crvena zvezda najbolji tim u prvenstvu i da će opet biti prva", naglasio je Terzić.

Probao je generalni direktor crveno-belih da objasni otkud slabiji rezultati od očekivanih u prvenstvu.

"Možda smo se malo previše okrenuli Ligi šampiona i potcenili domaće prvenstvo, Malo je apsurd da Crvena zvezda bolje izgleda u Ligi šampiona nego u domaćoj 'trakalica' ligi. Moramo da se vratimo na neka naša podešavanja. Znali smo proletos da hoćemo novu, modernu Crvenu zvezdu i hteli smo igrače koji mogu da igraju Ligu šampionu. U domaćoj ligi su potrebni drugačiji igrači, od kojih se ne zahtevaju atletske sposobnosti, brzina, hitrina, snaga, već da budu kreativni, maštoviti, majstori na malom prostoru, jer nam protivnici parkiraju autobus i spuste se se u nizak blok. Zato moramo da imamo dva tipa igrača, jedne koji znaju da igraju na evropskom nivou gde se trči i potrebna je snaga i one koji mogu da igraju u domaćem prvenstvu".

Ističe Terzić da Crvena zvezda i ima dovoljan igrački kadar raznovrsnih fudbalera,

"Imamo veliki broj igrača, dva kompletna tima, ali morali smo tako zbog dva različita takmičenja. Verovatno je i Baraku Baharu trebalo vremena da shvati šta je domaća liga, a šta Liga šampiona".

Zamera se aktuelnom rukovodstvu da Zvezda ove sezone ima najskuplji tim u svojoj istoriji, ali da rezultati nisu u skladu sa tim.

"Svestan sam da javna ličnot mora da bude kritikovana. Najveći problem nas koji vodimo Crvenu zvezdu je raskorak između ogromnih želja i malih mogućnosti. Zaboravili smo brzo gde je Crvena zvezfda bila 2014. godine. I onda se desila 2018, 2019. i ljudi su se postavili kao da je to rutina. Kao da su se probudili iz zimskog sna i rekli: 'čekaj, mi moramo da budemo prvaci Evrope'... Danas je ogromna razlika između Crvene zvezde i Bajerna, a te 1991. nije bilo tako", smatra Zvezdan Terzić.

Dodao da je direktor crveno-belih i da je zadovoljan kako ekipa ove sezone igra u Ligi šampiona.

"Moram da budem iskren, ja sam zadovoljan kako Zvezda igra Ligu šampiona. Mi smo 2018. i 2019. godine primali po pet, šest komada. Imali smo gol-razliku 0:18. Investirali smo naš novac, novac Crvene zvezde. Nismo ga potrošili nego smo investirali. I po prvi put imamo ozbiljnu tržišnu vrednost naših igrača. Mi sada, u januaru imamo konkretnu ponudu i razgovore od preko 70.000.000 evra za naše igrače za koje vlada interesovanje. Neke ćemo sigurno prodati, ali morali smo da imamo dva kompletna tima jer imamo dva različita takmičenja".

Osvrnuo se Terzić i na predstojeći zimski prelazni rok.

"Biće odlazaka jer nam je 50 odsto budžeta od transfera igrača. Očekujemo u januaru ogroman prihod, ali prodavaćemo igrače samo do granice kada se ne ugrožava osvajanje titule", naglasio je, a što se tiče dolazaka nagovestio da bi na stadion Rajko Mitić mogli da stignu levi bek i štoper.

Posebna tema je trener Barak Barah. Mnogi smatraju da Izraelac nema kvalitet potreban da vodi Crvenu zvezdu, ali ga je klupsko rukovodstvo podržalo.

"Čitajući medije i dežurne krivce deluje mi da je Srbija ksenofobična zemlja, što mi jako smeta. Srbija je uvek bila raširenih ruku i prihvatala strance. Zato mi smeta kada vidim da tako pričaju neki naši 'stručnjaci', koji 20 godina nigde ne rade a smetaju im stranci. Globalizacija je učinila svoje, stranci su preplavili Evropu i naravno da svi uzimaju bolje i kvalitetnije. Trener sigurno ostaje, a rezultati koje će napraviti u perspektivi će amortizovati kritike i napade na njega", ponovio je Terzić i dodao da navijači Crvene zvezde nikada neće prestati da imaju nerealna očekivanja, te će i kada Mančester Siti u decembru bude gostovao u Beogradu očekivati pobedu crveno-belih.

Govorio je Zvezdan Terzić i o Partizanu. Iznenađuje ga to što je najveći rival trenutno prvi na tabeli Mozzart Bet Superlige.

"Moram da pohvalim Partizan, izgledaju mnogo bolje nego što sam očekivao. Dobro su se namestili, kada su izgubili 0:5 letos od onih Danaca anonimusa mislio sam da tu nema sreće, ali čestitam Igoru Duljaju kako je namestio ekipu", rekao je Terzić i ponovio da nema dilemu da je Crvena zvezda kvalitetnija i da će biti šampion i ove sezone.

"NAJVEĆI PROBLEM JE TRENERSKA STRUKA"

Pohvalio je Zvezdan Terzić ulaganja države u fudbal, a pozvao FSS da se pozabavi trenerskom strukom, za koju smatra da je trenutno najveći problem domaćeg fudbala.

"FSS mora da napravi detaljnu analizu i vidi gde je srpski fudbal danas i zbog čega je tako. Ja mislim da nije u dobroj situaciji i da je potrebna dugogodišnja strategija za razvoj srpskog fudbala. Danas nemamo igrače koji su nosioci igre u velikim klubovima. I to mora da se preispita zašto je tako. Ali najveći problem mislim da je trenerska struka. Ništa se nije radilo proteklih 15-20 godina, to vreme pojeli su skakavci. Nemamo ni jednog jedinog trenera koji vodi klub neke ozbiljne evropske zemlje. I to je problem: ko uči našu decu? Talenat nije problem, na infrastrukturi se radi, ali FSS mora da počne da se bavi trenerima", smatra Terzić.

Govoreći pohvalno o otvaranju novih stadiona u Srbiji, Terzić se dotakao i Rajka Mitića.

"Uložili smo preko 10.000.000 evra u poslednjih devet godina i naš stadion ispunjava uslove da se na njemu igra Liga šampiona. Imamo velike planove sa zemljištem, da ga stavimo u funkciju da bismo povećali prednost kapitala našeg kluba. Da li ćemo rekonstruisati ili praviti novi stadion, to ćemo videti. Imamo 16.5 hektara zemlje oko našeg stadiona i tu lokaciju kada stavimo u funkciju sigurno je da će se duplirati vrednost Crvene zvezde", istakao je Terzić.


tagovi

FK Crvena zvezdaZvezdan Terzić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara