Gasprom na grudima Zvezde (©Starsport)
Gasprom na grudima Zvezde (©Starsport)

Terzić o krizi: Antiruska histerija! Gasprom bio uz Zvezdu kada je pretio “ključ u bravu“, to se ne zaboravlja

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.03.22. | 11:13

Generalni direktor crveno-belih ističe ipak da je klub sada osposobljen da funkcioniše i bez pomoći naftnog giganta

Jedan deo priče svetao – Crvena zvezda je bila dominantna i odnela pobedu u 166. večitom derbiju sa Partizanom. Drugi deo je mutan, jer zbog rusko-ukrajinskog rata na istoku Evrope mnogi se pitaju i šta će biti sa Zvezdinom saradnjom sa Gaspromom? Uefa je već raskinula saradnju s naftnim gigantom, iako joj je taj ugovor donosio 50.000.000 evra po sezoni. A da li je sličan zahtev stigao i na adresu crveno-belih?

Za sada – nije, kaže Zvezdin generalni direktor Zvezdan Terzić, koji u na gostovanju na televiziji K1 ističe i da u Ljutice Bogdana pamte šta je sve Gasprom uradio za klub, ali dodaje i da bi sada crveno-beli mogli da prežive i bez te pomoći.

Izabrane vesti

Elem, da li je Zvezda dobila zahtev da skine Gaspromov logo sa dresa?

Nismo dobili takav zahtev i iskreno se nadam da do toga neće doći. To bi bio sulud zahtev. Kompanija Gasprom je uz Crvenoj zvezdi od 2010. godine. Bla je uz klub i kada je pretio ’ključ u bravu’. Možda Crvena zvezda tada nije ni zasluživala takvog giganta kakvog je dobila, ali da ga nije bilo pitanje je da li bi klub bio danas ovde gde jeste. Ljudi koji vole Zvezdu nikada neće zaboraviti šta je ta kompanija uradila za klub. To između Zvezde i Gasproma nije samo puki sponzorski ugovor, već prijateljstvo“, rekao je Terzić za K1 i podsetio da su Rusi nekoliko puta i unapred davali pare crveno-belima.

Sada se situacija dosta promenila, pa čak i ako bi Gasprom morao da ode s Topčiderskog brda Zvezda bi normalno živela.

Crvena zvezda je sebe osposobila sebe da godišnje generiše 30.000.000 do 40.000.000 evra. Od Gasproma dobija 4.000.000 evra, a 84 odsto prihoda ostvaruje iz inostranstva. Pre svega od Uefa bonusa i transfera igrača. Mislim da Crvena zvezda nikada više neće imati finansijskih problema kakve je imala, može da se desi nešto kratkoročno, da nemamo u tom trenutku, ali nikada više dugoročno kao što je bilo. Ne pamtim kada smo bili u blokadi, uvek imamo pare na računu. Uefine licence dobijamo na prvom monitoringu“.

Terzić je dakle miran. Mada nije srećan zbog reakcije fudbalskog sveta na rusko-ukrajinski rat. Smatra da su Uefa i Fifa požurile sa izbacivanjem ruskih klubova iz međunarodnih takmičenja. Za srpske klubove za sada ne vidi posledice.

"Zasad se ne odražava na srpske klubove, ali pratimo sve što se dešava i ne odobravamo odluku Uefe i Fife. Takva odluka nema utemeljenje u međunarodnom pravu. Mi smo prošli takav period pod sankcijama, ali čak i tada je bila ispoštovana neka procedura. Usvojene su neke sankcije u Ujedinjenim nacijama, važile su i za sport, pa su spuštane niže, na MOK, Fifu... Ovde su potrčali ljudi da u par dana donesu političke odluke pozivajuci se na Brisel. A samo je 27 od 55 Uefinih članova istovremeno i član Evropske unije. Nije mi jasno zašto slušaju Brisel? To je jedna antiruska histerija“, ističe Terzić i nastavlja u dahu.

Pritisak na Uefu pravili su savezi pod pritiskom svojih vlada. Poljski savez je trpeo veliki pritisak od Vlade Poljske, isto tako i u Švedskoj. Sve ovo je proizvod antiruske propagande širom Evrope. Mučno je gledati, prošli smo sve to devedestih. Naravno da mi je žao i ukrajinskog naroda, to je pravoslavan narod, a i da nije. Ali...

Dosta jake reči za predsednika jednog kluba. Pribojava li se Terzić nekakve reakcije?

Ne interesuje me da li ću trpeti posledice za ovakve izjave, mene zanima samo interes Zvezde, ali ne mogu da se složim sa tim što su uradili Uefa i Fifa, ne razumem na osnovu čega su to uradili? Rusija je podržala Srbiju kada joj je bilo jako teško. Kao supersila stala je u zaštitu Srbije i ako imamo etički kodeks, to ne smemo da zaboravimo. Trenutno se vodi politika dvostrukih standarda, ali da ne idemo u politiku. Svim sportistima je žao zbog sukoba i civilnih žrtava, ali hoću da kažem samo da je UEFA požurila sa svojim odlukama“, ističe Terzić dodajući da je trebalo sačekati bar neko vreme ne bi li se videlo ima li diplomatskog rešenja ili bar nekakve odluke Ujedinjenih nacija...

Nije se čekalo. I to je jednostavno tako.



tagovi

Zvezdan TerzićUkrajinaRusijaGasprom

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara