(© AFP)
(© AFP)

Ti čudni fudbalski putevi: Pre dve godine u baražu za opstanak, sad u finalu Kupa Francuske

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.04.23. | 23:09

Tuluz se pridružio Nantu, meč za trofej na programu 29. aprila

Ni skupoceni tim Pari Sen Žermena, ni velikani poput Marselja ili Liona, nema ni Monaka, niti Lila, zato će u finalu Kupa Francuske igrati Nant i Tuluz. Posle Kanarinaca (izbacili favorizovani Lion), mesto na stadionu Sen Deni 29. aprila rezervisali su u Ljubičasti, tako što su preživeli nimalo prijatno gostovanje Anesiju, drugoligašu koji je u četvrtfinalu šokirao Marselj.

Koliko je to neočekivan par u borbi za pehar vidi se po podatku da su ova dva kluba leta 2021. igrala baraž za ostanak u Ligi 1. Tad je Nant u dvomeču bio bolji, poslao Tuluz u niži rang, a sad će igrati za mesto u istoriji. Uz dodatak da će pobednik predstavljati Francusku u grupnoj fazi Lige Evrope od jeseni. Posebno interesantno je što ni Nant, ni Tuluz nisu sigurni da će u narednoj sezoni biti članovi Lige 1, jer se bore za opstanak. I to ilustruje draž kupa.

Izabrane vesti

Tuluz je stigao u Anesi posle samo jedne pobede u poslednjih šest kola, međutim, slavio je (2:1). Najviše zahvaljujuči Zakariji Abulhalalu, strelcu za inicijalnu prednost u 36. minutu, odnosno japanskom rezervisti Adu Onaivu, preciznom u 85. Na taj način će srpski internacionalac Veljko Birmančević (ušao u 87) biti u prilici da se bori za drugi Tuluzov kup u istoriji, jedini zasad je osvojen 1957. trijumfom nad Anžeom (6:3).

Anesiju ostaje za utehu podatak da je pre nešto više od mesec dana uzeo meru Marselju, na penale, a i sad mu je nedostajalo samo pet minuta (tad je primio drugi gol, prethodno u nadoknadi prvog dela poravnao Boseti sa bele tačke) da uvede polufinalni duel u sličan obračun.



tagovi

TuluzKup Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara