Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Tigrovi iz Malezije prerasli sredinu, zovu Falkaa i nišane završnicu Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.06.23. | 11:26

Johor Darul Tazima ima 13 pobeda iz isto toliko prvenstvenih utakmica, uz gol-razliku 51:1, koju će probati dodatno da popravi protiv Teranganua (petak, 15). Prvak Malezije nije izgubio od aprila 2021. godine...

Zamislite kada bi predsednik Bajerna Herbert Hajner, vlasnik Ludogoreca Kiril Domusčijev, gazda Zenita Aleksander Medvedev ili generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić u jeku dominacije svojih klubova u domaćim prvenstvima izašli pred medije i rekli: Cilj ove sezone nam je da budemo među prva tri na tabeli i da doguramo do četvrtfinala nacionalnog kupa. Upravo jednu ovakvu, blago rečeno komičnu izjavu, pred početak prvenstva Malezije imao je gazda Johor Darul Tazima Tunku Ismail Idris, zbog koje su se smejali svi na jugoistoku Azije. Mada, navijačima Johor DT-a nije bilo baš smešno, protumačili su pojedinci to i kao najavu da će se princ savezne države Johor povući iz fudbalskog kluba i baviti nekim drugim poslovima, što bi moglo da dovede do kolapsa najambicioznijeg sportskog projekta u Maleziji. Za sada, ipak, deluje da su te brige bile nepotrebne.

Možda je Idris samo želeo da skine pritisak sa igrača, mada nije bilo realne potrebe za time. Johor DT je u uvodnih 13 kola šampionata ponovo pokazao da niko ne može da ga zaustavi – ostvario je 13 pobeda, uz gol-razliku 51:1. Striktno statistički gledano, Tigrovi juga su među najuspešnijim ekipama na planeti.

Izabrane vesti

Prošle sezone je devetu uzastopnu titulu Johor osvojio bez ijednog poraza (17 pobeda i pet remija), a na domaćoj sceni prvak Malezije nije izgubio još od 24. aprila 2021. godine i meča sa Terenganuom na svom terenu. Baš ta ekipa će mu biti rival ovog petka od 15 časova, kada će izabranici Estebana Solarija potražiti 48. uzastopni prvenstveni meč bez poraza.

Dominacija Tigrova je u neku ruku slična kao Ludegorecova u Bugarskoj. Klub je osnovan 1972. godine, ali decenijama je bio niželigaš, bez bilo kakvog većeg uspeha. Sve do 2012. godine, kada je Johor dobio bogatog vlasnika. Preko noći je prva liga proširena na 14 učesnika, kako bi Johor upao u ligu. Prve dve sezone trofeji nisu osvojeni, ali su infrastruktura i temelji postavljeni, a 2013. stigla su u tommomentu najzvučnija pojačanja u istoriji malezijskog fudbala – za Johor su potpisali španski internacionalac Dani Guiza (Hetafe, Majorka, Fenerbahče) i Italijan Simone Del Nero (Breša, Lacio). Njih dvojica doduše nisu ostavili neki značajniji trag, nisu uspeli da donesu Johoru trofej, pa su vrlo brzo napustili Aziju.

15.00: (11,0) Teranganu (6,25) Johor DT (1,20)

Pravi potez uprava Johora je napravila tek naredne sezone, kada je za trenera angažovala nekadašnjeg stratega Valensije i Atletiko Madrida, Sesara Fernanda Himeneza. Uz Španca je stigao i Hrvat Bojan Kodak kao asistent, njih dvojica su podigli ekipu i na leto 2014. godine doneli Johoru istorijski trofej, Kup Malezije, pobedom nad Saravakom u finalu sa 1:0. Krajem te godine kompletirana je i dupla kruna, osvajanjem prvenstva. Od tada, Tigrovi više nisu nijednom sišli sa trona.

A i kako bi, kada su uzeli gotovo sve najbolje domaće fudbalere koje su mogli. U reprezentaciji Malezije su na poslednjem okupljanju imali čak 11 igrača (Hamzi, Dejvis, Sad, Safari, Korbin-Ong, Baharudin, Aba, Insa, Endrik, Aiman i Rašid), još trojica su dobili poziv na prethodnom (Faiz, Sumareh i Ahmad). U prvenstvu Malezije, kao i u svim azijskim ligama, postoji ograničenje broja stranaca, pa Johorovi konkurenti ne mogu da se preterano pojačaju ni dovođenjem fudbalera iz inostranstva.

Naravno, Johor DT ima i kvalitetne domaće igrače. Tu su Brazilci Bergson (bivši igrač Gremija, Paranaensea i Seare) i Diogo (Palmeiras), Argentinac Leandro Valaskez (Velez, Deportivo Pasto), Italijan Fernando Forestijeri (Votford, Šefild Venzdej, Udineze), Španac Huan Muniz (Sporting Hihon, Atromitos) i Australijanac Šejn Louri (Milvol). Ostavio je Johor još jedno mesto za stranca, zato što puca na visoko. Cilj mu je da ovog leta angažuje Kolumbijca Radamela Falkaa, kada mu bude istekao ugovor sa Rajo Valjekanom. Ideja je da nekadašnji golgeter River Plejta, Porta, Atletiko Madrida, Monaka, Mančester Junajteda, Čelsija i Galatasaraja dođe u Maleziju na vreme za početak azijske Lige šampiona. Ovaj 37-godišnji Kolumbijac je kontaktiran, ponudu je dobio, mada je veliko pitanje da li je spreman u ovim godinama da se upusti u azijsku avanturu. Možda mu je povratak u Južnu Ameriku ipak realnija opcija. Ako Falkao i ne dođe, tim iz grada koji se graniči sa Singapurom će izvesno napasti još neko atraktivno pojačanje.

Fudbaleri Johora na meču sa Uravom (©AFP)Fudbaleri Johora na meču sa Uravom (©AFP)

Nedavno su gazda Johora i Falkao imali javnu prepisku na Tviteru, Idris je napisao Kolumbijcu „vidimo se uskoro“, na šta je fudbaler odgovorio sa „radujem se tome“.

Znamo naravno za mogućnost da dođe kod nas. To je nešto na čemu šef radi. Još uvek čekamo, ne mogu da kažem ništa više od toga. Naš šef će doneti konačnu odluku“, kazao je strateg Johora Esteban Solari.

Prošle sezone je Johor na domaćoj sceni osvojio sva četiri moguća trofeja, a u azijskoj Ligi šampiona je stigao do osmine finala. Prošao je grupu sa kineskim Gvangdžouom, južnokorejskim Ulsanom i japanskim Kavasakijem, ali je potom kasniji prvak Azije Urava trijumfovao sa 5:0. Tada je Malezijcima bilo jasno da im je za ozbiljniji iskorak u elitnom takmičenju potreban fudbaler Falkaovog renomea. Igraće Johor DT i ove sezone Ligu šampiona, direktno se plasirao u grupnu fazu i čekaće septembar i završetak kvalifikacija da sazna imena protivnika.

Do tada, Solarijev tim će probati da sakupi što više pobeda na domaćoj sceni i da ostvari zacrtan cilj, osvajanje barem tog trećeg mesta na prvenstvenoj tabeli.

MALEZIJA 1 – 14. KOLO

Sreda

Kedah – Perak 3:0 (1:0)

Kalantan Junajted – Selangor 1:7 (0:4)

Četvrtak

PDRM – Sabah 1:0 (1:0)

Penang – Kuala Lumpur Siti 1:1 (1:1)

Petak

14.15: (1,97) Pahang (3,30) Negeri Sembilan (3,70)

15.00: (11,0) Teranganu (6,25) Johor DT (1,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

JohorRadamel FalkaoMalezija 1Letnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara