Foto: AFP, Reuters
Foto: AFP, Reuters

Tite sklapa paklenu navalu za Katar: Napadački kvartet Brazila već učestvovao u 34 gola ove sezone

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.09.22. | 10:32

U prvom planu Nejmar i Vinisijus Žunior...

Do početka Mundijala u Kataru ostalo je još nešto manje od dva meseca, te je trenutni prozor za reprezentacije poslednji u kojem će učesnici planetarne smotre moći da testiraju snagu. Nas u Srbiji, barem za sada, posebno interesuju naši rivali u Grupi G: Brazil, Švajcarska i Kamerun. Pre svih, naravno – Selesao.

Kako za razliku od Evropljana nemaju obaveze u Ligi nacija, Brazilci će u narednih sedam dana odigrati dve prijateljske utakmice, a za protivnike su birali dve afričke države, Ganu i Tunis, obe učesnice Svetskog prvenstva, kako mečevi ne bi imali isključivo prijateljski karakter.

Izabrane vesti

Srbija je i na prethodnom Mundijalu u Rusiji imala priliku da se sastane sa Brazilom. Busali smo se u grudi, nadali pobedi koja bi nas odvela u nokaut fazu, ali nas je Selesao rutinirao. Pride, Brazil u ovom sastavu ima znatno više igrača u velikim evropskim timovima nego tada, pojedinci su u periodu između Rusije i Katara sazreli i etablirali se kao zvezde svojih timova, a pojedinaca poput Vinisijusa Žuniora i Rodriga tada nije bilo ni na horizontu.

Ukratko, Tite ima znatno više opcija nego lane, posebno u napadačkoj liniji. Na slatkim mukama biće 61-godišnji stručnjak kada bude morao da napravi konačan spisak. I ovaj sadašnji izazvao je veliku polemiku u domovini, ali i u Evropi, jer se na njemu nije našao Arsenalov trio GabrijelaMagaljaesa, Žezusa i Martinelija. Opet, i bez pomenutih napadača londonskog tima koji su u odličnoj formi na startu sezone, napad Brazila deluje zastrašujuće.

Tite je prethodnih dana u Avru, gde će odigrati prijateljsku utakmicu sa Ganom, uigravao navalu koja je u dosadašnjem delu sezone učestvovala u 34 gola!

Najveći doprinos ovakvom učinku daje Nejmar. Lider je Lige 1 sa osam golova i sedam asistencija (koliko ih ima i Lionel Mesi), što nikome u ovom veku nije pošlo za nogom u francuskom prvenstvu. Pride ima po gol i asistenciju u Ligi šampiona, a dva puta je pogodio i protiv Nanta u Superkupu Francuske. Ne pamti se da je ikada imao ovakav početak sezone…

Vinisijus Žunior je u novoj takmičarskoj godini samo nastavio tamo gde je stao u prošloj. U odsustvu Karima Benzeme prvi je strelac Reala sa četiri pogotka u Primeri gde je namestio još dva, ima po gol i asistneciju u Ligi šampiona, a bio je asistent i u pobedi nad Ajntrahtom u UEFA Super kupu.

Druga polovina Titeovog napadačkog kvarteta, Rišarlison i Rafinja, nešto je sporije startovala ove godine. Može se to pripisati i činjenici da su letos menjali sredine, obojica su u nedavno završenom prelaznom roku ostvarili transfere u velike klubove, ali i u njihovim slučajevima stvari polako dolaze na svoje. Rafinja je doduše od dolaska u Barsu standardan u prvoj postavi kod Ćavija (ima po gol i asistenciju), a sve veću minutažu u Totenhemu ima i Rišarlison, koji se sve bolje nosi sa konkurencijom koju mu čine Heung-min Son i Dejan Kuluševski. Još nije postigao prvenac u Premijer ligi, ima po asistenciju u pobedama nad Notingem Forestom i Fulamom, dok je u trijumfu nam Marseljom postigao oba gola, njegove prve u elitnom evropskom takmičenju.

Iz pozadine će, zajedno sa Kazemirom – i dalje pričamo o utakmici sa Ganom - delovati Lukas Paketa (sve zbog balansa u ekipi o kojem neprestano priča Tite) još jedan igrač koji može mnogo toga da doprinese u napadu mada je i on menjao klub ovog leta i još se privikava na novu sredinu (Vest Hem).

Ne treba, ponavljamo, zaboraviti ni Žezusa i Martinelija, makar jedan od njih dvojice trebalo bi da se nađe na finalnom spisku, kao ni Felipea Kutinja za kojeg ovog puta nije bilo mesta, a tu su još i Antoni, Rodrigo, Roberto Firmino, Mateuš Kunja, pa i Flamengov Pedro koji ove godine dominira u Južnoj Americi (24 gola i deset asistencija u svim takmičenjima)...

UČINAK BRAZILOVOG NAPADAČKOG KVARTETA ZA MEČ SA GANOM

Nejmar: 8 golova i 7 asistencija u Ligi 1; 1 gol i 1 asistencija u Ligi šampiona; 2 gola u Superkupu Francuske

Vinisijus Žunior: 4 gola i 2 asistencije u Primeri; 1 gol i 1 asistencija u Ligi šampiona; 1 asistencija u UEFA Super kupu

Rafinja: 1 gol i 1 asistencija u Primeri

Rišarlison: 2 asistencije u Premijer ligi, 2 gola u Ligi šampiona

Tite bi problem mogao da ima na bekovskim pozicijama. Jedini desni bek kojeg je pozvao je Danilo, ali kako on ne blista u Juventusu, na toj poziciji će probati Edera Militaa koji je ranije kroz karijeru umeo da odradi posao koji je pred njega sada stavio Tite. Na suprotnoj strani pak ima veći izbor, pozvao je Aleksa Teljesa i Renana Lodija, međutim nijedan u ovom trenutku nije u zavidnoj formi. Obojica su letos menjali klub iz razloga što se na njih u prethodnim klubovima (Mančester Junajted i Atletiko) nije preterano računalo, pa situacija u poslednjoj liniji nije najsjajnija.

Ali je zato u napadu onako kako se samo poželeti može...


tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaNejmarRafinjaVinisijus Žunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara