Titula na talonu, Srbin u istorijskoj prilici: Vuković sanja iskupljenje posle 15 godina

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.06.23. | 23:15

U velikom finalu A-lige ove subote se sastaju Melburn Siti i Central Koust Mariners, a iskusni golman može da postane prvi Srbin koji je kao kapiten podigao trofej u Australiji

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Trka za šampionsku titulu u australijskoj A-ligi došla je do svog završnog čina. Ove subote (11.45) u velikom finalu A-lige za trofej će se nadmetati fudbaleri Melburn Sitija i Central Koust Marinersa.

Izabrane vesti

Za razliku od prethodnih duela za titulu, ovaj će se igrati na neutralnom terenu u Sidneju, pošto je rukovodstvo A-lige još ranije donelo kontroveznu odluku da sklopi sporazum sa vladom Novog Južnog Velsa, prema kojem će se tri naredna velika finala igrati na Kombank areni u sidnejskom predgrađu Paramata.

Ovakav potez nije naišao na odobravanje mnogih klubova, a naročito onih iz Melburna. Najveći razlog za nezadovoljstvo trenutno svakako ima Melburn Siti, kojem je ovakav potez onemogućio da kao pobednici ligaškog dela takmičenja imaju prednost domaćeg terena u finalu, što je do sada bio slučaj.

11.45: (2,00) Melburn Siti (3,50) Central Koust Mariners (3,75)

Svesni da od kukanja nema ništa, premijeri A-lige tvrde da su fokusirani samo na teren i osvajanje druge titule šampiona u istoriji kluba. Igrači Melburn Sitija iznad svega žele da se iskupe za pomalo šokantan poraz u prošlogodišnjem finalu, kada su im Aleksandar Prijović i njegov Vestern Junajted praktično odneli trofej iz vitrine.

Siti je bez dileme najuspešniji klub u Australiji poslednjih godina, što je i potvrdio plasmanom u četvrto uzastopno finale zaredom. Međutim, u dosadašnja tri osvojili su samo jednu titulu i to 2021. godine.

Na drugoj strani, Marinersi sa Centralne obale Novog Južnog Velsa sanjaju ovaj trofej već punu deceniju. Jedini put bili su šampioni A-lige 2013. godine, što je ujedno bilo i njihovo poslednje učešće u velikom finalu. Decenija koja je usledila nije bila baš za pamćenje, jer su više tavorili na dnu nego što su dolazili u priliku da igraju plej-of.

Situacija se potpuno promenila kada se najmanje očekivalo. Naime, Marinersi su pre početka ove sezone ostali bez nekoliko ključnih igrača i malo ko im je predviđao ovako berićetnu godinu. Međutim, predvođeni iskusnim golmanom i kapitenom Denijem Vukovićem, koji se vratio u klub posle 12 godina, žuto-plavi su zauzeli drugo mesto u prvenstvu i zaslužili zvanje najprijatnijeg iznenađenja A-lige.

Vuković ima poseban motiv uoči ovogodišnjeg finala, pošto je 2008. godine ne samo propustio priliku da sa Central Koustom postane prvak, već je bio i jedan od tragičara finala protiv Njukasl Džetsa, pošto je isključen u završnici utakmice.

Kako kaže, sada ima ogromnu želju da uradi ono što nije uspeo pre 15 godina.

"Iz mog prvog 'mandata' u klubu najviše žalim za tom titulom. Sada ponovo imamo šansu i osećamo da možemo da je iskoristimo. Nadam se da ću ove godine uspeti da pobedim u finalu sa Marinersima", rekao je Vuković.

Upravo zbog Vukovića, 38-godišnjaka rođenog u Sidneju, gotovo cela srpska zajednica na Petom kontinentu biće ove subote uz Marinerse. Doskorašnji reprezentativac Australije imaće i motiv više, pošto će u slučaju pobede svog tima postati prvi Srbin u istoriji A-lige koji je kao kapiten podigao šampionski trofej.

Vuković inače zna kako se osvaja titula, pošto je zajedno sa Milošem Ninkovićem i Milošem Dimitrijević bio član šampionskog tima Sidneja iz 2017. godine.

Treneri obe ekipe, Vido Radošić (Siti) i Nik Montogomeri (Mariners), na raspolaganju imaju najjače sastave svojih ekipa. Oba tima su takođe dodatno ohrabrena činjenicom da su na ubedljiv način eliminisali svoje suparnike u polufinalu – Melburn Siti je bio bolji od Sidneja (1:1 i 4:0), dok su Marinersi oba puta nadigrali Adelajd Junajted – 2:1 i 2:0.

Kada je reč o međusobnim okršajima, Melburn Siti ima više uspeha i ostvario je 16 pobeda u 36 mečeva. Marinersi su slavili 12 puta, dok je samo osam duela ovih klubova završeno nerešenim rezultatom.

Gledano istorijski, na 53 odsto njihovih utakmica padne tri i više golova, ali ove sezone to nije slučaj. U oba međusobna meča odbrane su dominirale, pa je prvi duel u Melburnu završen pobedom Sitija od 1:0 (Vuković je na tom meču odbranio penal prvom strelcu lige Meklarenu), dok je u Gosfordu bilo nerešeno – 1:1. Takođe, treba imati u vidu da su oba učesnika finala među ekipama s najmanje primljenih golova ove sezone. Jedino su Ninkovićevi Vonderersi manje puta savladani od Sitija i Marinersa.

Zanimljivo, još jedan Srbin biti akter ovogodišnjeg finala A-lige. Nekadašnji reprezntativac Australije Milan Ivanović uručiće Medalju Džoa Marsdena najboljem pojedincu velikog finala A-lige. Ivanović je nekadašnji igrač Crvene zvezde i Adelajd Sitija, a dres državnog tima Australije oblačio je 59 puta. I sam je dobitnik istog priznanja iz finala tadašnje NSL lige 1993. godine.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

AUSTRALIJA 1 – FINALE

Subota

11.45: (2,00) Melburn Siti (3,50) Central Koust Mariners (3,75)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Australija 1Deni VukovićCentral Koust MarinersiMelburn Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara