Aleksander Serlot, Danijel Aleksić, Adem Ljajić, Arda Turan, Lukas Podolski (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Aleksander Serlot, Danijel Aleksić, Adem Ljajić, Arda Turan, Lukas Podolski (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Titula ne ide iz Istanbula

Vreme čitanja: 9min | pet. 11.09.20. | 11:30

Za 61 godinu samo dva kluba van najvećeg grada Turske su stigla do titule

Kreće turski šampionat, luđi nego ikad. Sa 21 klubom u Superligi. Neparan broj, to je zaista raritet, a da se nije desilo neko odustajanje ili izbacivanje iz lige usred prvenstva.

Ali, leto je bilo zaista neobično. Liga je završena, Bašakšehir je proslavio prvu titulu u istoriji, a tek kada je pala zavesa, kada su potrošene suze navijača ona tri kluba na dnu koja su ostala ispod crte, stigla je vest iz Fudbalskog saveza - Nema ispadanja!

Izabrane vesti

I tako umesto očekivanih 18, liga je proširena na 21 klub. Ona tri što je trebalo da uđu su ušla, ona tri što je trebalo da ispadnu – nisu ispala. I tako su Turci skockali najbroniju prvu ligu u Evropi. Nadmašili su Engleze, Špance, Italijane i – Srbe. Oni su ostali na 20.

Novi superligaši su Hatajspor, kojem je ovo prvi put u istoriji da će igrati u eliti, Karađumrjuk, koji se vratio na najvišu scenu posle 36 godina i Erzurum, koji je posle godinu dana boravka u nižem rangu našao put da se vrati u Superligu.

Titulu će u novoj sezoni braniti Bašakšehir. Posle nekoliko neuspelih pokušaja, kada mu je trofej izmicao u poslednjim kolima, narandžasti su ovog leta uspeli, izdržali su trku sa Trabzonom i prvi su prošli kroz cilj. Nekog velikog slavlja nije bilo, pošto je to klub koji je u poslednjoj deceniji doživeo volšebni uzlet zdušno pomognut državom, a ceh svega toga je da gotovo nema navijače. Samo šaka fanova dolazi na utakmice i to iz stadionskog komšiluka u istoimenom kvartu Istanbula.

KVOTE ZA ŠAMPIONA TURSKE

To da je titula ostala u Istanbulu nije nikakvo iznenađenje. Iako se u Turskoj fudbal igra skoro 100 godina, Fudbalski savez priznaje titule osvojene tek od 1959. godine. I za tu 61 godinu samo dva kluba van Istanbula su osvajala šampionsku krunu. Trabzon je šest puta bio prvak, poslednji put 1984. i Bursa jednom, pre tačno decenije. Ostale titule su među sobom raspodelili klubovi sa obala Bosfora: Galatasaraj je 22 puta bio šampion, Fenerbahče 19 puta, Bešikštaš 15 puta, a tom društvu se pre dva meseca pridružio Bašakšehir prvom osvojenom titulom.

LETO BEZ "BOMBI"

Ono što je upadljivo kada je period između dve sezone u pitanju je da nije bilo bombastičnih transfera. Štaviše, ogroman broj igrača je promenio klub bez ikakvog obeštećenja, a i oni najveći iz Istanbula su prilično stegli kese ovog puta. Nije tajna da finansijska kriza drma sva tri velikana, pogotovo Bešiktaš, ali ima još 20-ak dana do kraja letnje pijace, pa možda nekih „bombi“ bude u samom finišu.

Recimo, najskuplji transfer do sada je dolazak Berkaja Ozkana iz Hamburgera u Bašakšehir, za kojeg je plaćeno 2.500.000 evra. Na drugom mestu je dolazak Maurisija Lemosa iz Las Palmana u Fenerbahče, za kojeg su žuto-plavi dali 1.500.000 evra, isto koliko je Bašakšehir platio egipatskom Piramidsu za Okečukvua Azubujkea, mada je taj transfer ranije obavljen, on je završio sezonu u Africi kao pozajmljen igrač.

Još samo dva transfera su bila iznad milion evra: Flavio iz brazilske Baije u Trabzon za 1.200.000 evra i Dejvidson iz Gimaraeša u Alanju za okruglo milion evra.

Nije bilo ni bučnih izlaznih transfera, mada se oni tek očekuju. Pre svega, verovatno će Trabzon naplatiti sjajne igre Aleksandera Serlota, za kojeg ima mnogo zainteresovanih klubova. Ali, veliki broj iskusnih igrača, velikih zvezda na zalasku, koji su ostavili trag Turskoj, otišli su bez obeštećenja. Tako su uglavnom i došli.

Fudbaleri Bašakšehira (©Reuters)Fudbaleri Bašakšehira (©Reuters)

Tako su Bašakšehir napustili Robinjo, Gael Kliši, Elhero Elija, iz Kasimpaše su otišli Rikardo Kvarežma i Mame Tijam, Kajzeri je napustio Artem Kravec, pa Selso Borhes više nije u Goctepeu, kao ni Stefan Sesenjon u Genčlerbirligiju. Iz Galatasaraja je otišao niz uglavnom pozajmljenih igrača, ali i Juto Nagatomo, Marijano, dalje, u Bešiktašu neće biti naredne sezone Kevina-Prinsa Boatenga, Buraka Jilmaza, kao ni Papisa Sisea ili Đalme u Alanji.

Turska liga ima u Evropi status „groblja dinosaurusa“, šampionata u koji u sam smiraj karijere odlaze fudbaleri koji još imaju ime, ali ne i pravu vatru u nogama. Mada, mnogi od njih i pored toga uspevaju da prave razliku na terenu. Činjenica da Turska zauzima 11. mesto na UEFA rang-listi klubova, govori da je ni tamo, ni ovamo. Ni u evropskom kremu, niti je suvi prosek.

A, kada već pominjemo UEFA, poslednjih sezona je više klubova kažnjavano zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Ovog leta Trabzon neće videti međunarodnu scenu, iako je prvenstvo završio na drugom mestu.

POVRATAK ARDE TURANA

Šta možemo da očekujemo u novoj sezoni? Bašakšehir se već etablirao kao stabilan klub, koji je redovno u vrhu, tako da bi trebalo da se bori za titulu i ovog puta. Jeste ostao bez cele grupe iskusnih legionara, ali doveo je solidna pojačanja, koja obećavaju na papiru.

Dva najveća kluba Turske, Galatasaraj i Fenerbahče, nisu se mnogo trošili za sada. Uglavnom su se orijentisali na besplatne fudbalere. Ali, Galata je doveo Ardu Turana, pa Omera Elabdeluija iz Olimpijakosa, Ogenakara Eteba iz Stouka i to je opet pristojan sastav, mada je pitanje koliko će daleko moći na evropskoj sceni. Fener je ugrabio dvojicu igrača Trabzona kojima su istekli ugovori, Filipa Novaka i Hozea Sosu, iz Tigresa je doveden Ener Valensija, a iz Đenove Sinan Gumuš. Isto, pristojna ekipa na papiru. Ipak, od ova dva kluba može se očekivati da potegnu malo dublje u vreći do kraja prelaznog roka i dovedu i neka jača imena.

Trabzon je već u problemu. Njemu je mnogo toga zavisilo od odluke UEFA da li će mu ukinuti suspenziju i pustiti ga da igra na međunarodnoj sceni. Kako se to nije desilo, promenili su mu se planovi za leto. Očekuje se prodaja Serlota, a onda i dovođenje nekoliko pojačanja.

Ostali klubovi su u senci. Poslednjih sezona redovno je neko iskakao i ulazio u trku za Evropu, prošle sezone je Sivas dugo bio čak lider, a Alanja je zauzela peto mesto. Godinu ranije Malatija je bila peta. Tako da će sasvim sigurno i sada biti iznenađenja, ali je teško proceniti na koga bi se valjalo kladiti da će biti taj „crni konj“.

SRBI U TURSKOJ

Nekada su fudbaleri i treneri sa prostora Jugoslavije bili istinski učitelji i velike zvezde turskog fudbala, ali u poslednjih desetak godina i to se skroz promenilo. Srbiju danas u Superligi predstavljaju reprezentativci Danijel Aleksić, koji će sa Bašakšehirom braniti titulu i Adem Ljajić, koji je u Bešiktašu, ali se tvrdi da će otići iz kluba do kraja prelaznog roka. U Bašakšehiru je i Miloš Jojić, koji je takođe na izlaznim vratima i bira najbolje solucije za nastavak karijere.

Dres Sivasa nosi Armin Đerlek, a možda mu se pridruži Andrija Pavlović iz Rapida, u Konji je Marko Jevtović, a u Ankaragučuu Miloš Stanojević.

LETNJI PRELAZNI ROK

BAŠAKŠEHIR

Došli: Berkaj Ozkan (Hamburger), Naser Šadli (Monako), Hasan Ali Kaldirim (Fenerbahče), Okečukvu Azubujke (Piramids), Rafael (Lion), Miloš Jojić, Džemali Sertel, Soner Ajdogdu, Muhamed Šengezer, Muhamed Demir (istekle pozajmice).

Otišli: Robinjo, Gael Kliši, Gokan Inler, Ugur Udžar (slobodni), Atabej Čiček (Vesterlo), Elhero Elija (Utreht).

TRABZON

Došli: Flavio (Baija), Anders Trondsen (Rozenborg), Muhamed Tepe (Altinordu), Marlon (Fluminenze), Stiven Plaza (Valjadolid).

Otišli: Filip Novak (Fenerbahče), Hoze Sosa (Fenerbahče), Nemanja Anđušić, Manuel da Kosta, Burak Temir (slobodni), Badu Ndiaje (kraj pozajmice).

KAŠIMPAŠA

Došli: Kevin Varga (Debrecin), Jasin Dulger (Boluspor), Mehmet Fejzi (Eskišehir), Alan Karijus (Sent Pelten), Džulijan Žanvije (Brentford), Ertugrul Taškiran (Konja).

Otišli: Horhe Fernandes, Dijumersi Ngondala, Zvonimir Šarlija, Florent Haderđonaj, Jasin Merija (istekle pozajmice), Mame Tijam (Fenerbahče), Olivije Veinjo (Le Man), Fatih Ozturk (Galatasaraj), Rikardo Kvarežma (Gimaraeš), Ilhan Depe (Kajzeri).

KONJA

Došli: Samjuel Eduok (Hajduk Split), Musa Čagiran (Alanja), Ibrahi Šehić (Erzurum).

Otišli: Rijad Bajić (kraj pozajmice), Jens Jenson (Kadiz), Ferhat Eztorun (Tuzla), Ertugrul Taškiran (Kasimpaša), Selim Aj (Rize), Falu Dianj, Ali Turan (slobodni).

KAJZERI

Došli: Jao Akah (Boavista), Danijel Avramovski (Vardar), Dimitrios Kolovecios (Panatinaikos), Aron Lenon (Barnli), Ilhan Depe (Kasimpaša), Mugdat Čelik (Gacijantep), Džozef Atamah (Bašakšehir), Harison Manzala (Anže).

Otišli: Muris Mešanović, Emre Tašdemir (istekle pozajmice), Ajmen Abdenur, Zija Alkurt, Bris Đa Đeđe (slobodni), Bernard Mensah (Bešiktaš), Ben Rienstra (Fortuna Sitard), Čenk Šahin (Gacijantep), Artem Kravec (Dinamo Kijev).

HATAJ

Došli: Aron Bupendza (Bordo), Pablo Santos (Braga), Ruben Riberio (Žil Visente), Burak Čamoglu (Karlsrue), Gvido Erera (Taljeres), Munir Mohamedi (Malaga), Adama Traore (Monako), Mame Dijuf (Stouk), Isak Saki (Alanja), Aleksandros Katranis (Sent Etjen).

Otišli: Alidžan Ozfesli, Bugra Čagiran (kraj pozajmica), Kubilaj Sonmez (Gectepe), Furkan Šeker (Adana), Omer Alići (Boluspor).

GECTEPE

Došli: Burak Sulejman (Kodžaeli), Kubilaj Sonmez (Hataj), Braun Ideje (Aris), Šerif Ndaje (Gorica), Irfan Egribajat (Adana), Dženan Bureković (Ujpešt).

Otišli: Serdar Guler (Ueska), Soner Ajdogdu (kraj pozajmice), Andre Kastro (Braga), Beto (slobodan), Kamil Vilček (FK Kopenhagen), Kerem Atakan (Sivas), Selso Borhes (La Korunja), Valas Ris (Baija).

GENČLERBIRLIGI

Došli: Dijego Anđelo (Antalija), Salih Dursun (Antalija), Dominik Furman (Visla Plock), Matijas Johanson (Panatinaikos), Mustafa Čečenoglu (Menenspor), Murat Jildirim (Malatija).

Otišli: Sadio Dijalo, Ahmet Oguz, Erdem Ozgenč, Furkan Korkut, Stefan Sesenjon (slobodni), Mats Suntjens, Majk van Bajnen (Fortuna Sitard), Jasin Pelivan, Nadir Čifči (Rize).

GACIJANTEP

Došli: Čenk Šahin (Kajzeri), Zvonimir Kožulj (slobodan), Čaglar Akbaba (Bursa), Aleksandru Maksim (Majnc), Andre (Gremio), Andre Felipo (Gremio).

Otišli: Olerenvađu Kajode, Patrik Tvumasi, Hajdar Jilmaz (kraj pozajmica), Mugdat Čelik (Kajzeri), Kerim Avdži (Adana), Sejfedin Čabi, Mahmud Bilir, Raman Čibsah (slobodni).

GALATASARAJ

Došli: Arda Turan (slobodan), Omar Elabdelui (Olimpijakos), Emre Kilinč (Sivas), Oguldžan Čaglajan (Rize), Fatih Ozturk (Kasimpaša), Ogenekaro Etebo (Stouk), Mbaje Dianj, Rajan Babel, Emre Tašdemir (kraj pozajmica).

Otišli: Marijano (Atletiko Mineiro), Juto Nagatomo (Marselj), Žan Mišel Seri, Mario Lemina, Emre Mor, Florin Andone, Henri Onjekuru (kraj pozajmica), Majkon (Al Nasr), Adem Bujuk (Malatija), Seldžuk Inan (kraj karijere).

ANTALIJA

Došli: Dever Orgil (Ankaraguču), Gokdeniz Bajraktar (Kodžaeli), Serdar Gurler (Ueska), Nuri Šahin (Verder), Sidni Sem (Altah), Omar Imeri (Škendija).

Otišli: Sinin Gumuš (kraj pozajmice), Fredi, Čarls, Jekta Kurtuluš, Ali Sisoko (slobodni), Ondrej Čelustka (Sparta Prag), Dijego Anđelo (G'birligi), Salih Dursun (G'birligi).

FATIH KARAĐUMRJUK

Došli: Emilijano Vivijano (slobodan), Ervin Zukanović (SPAL), Mevlut Erdinč (Fenerbahče), Enco Roko (Bešiktaš), Erik Lišaj (Hal), Vato Arveladze (Lokomotiva Tbilisi).

Otišli: Džozef Ataman (kraj pozajmice), Engin Bekdemir (Rize), Čagri Ortakaja (Sakarija), Baris Bašdaš (Hanover), Baris Ozbek, Inosent Emeghara, Rahim Laval, Bojan Šaranov (slobodni).

SIVAS

Došli: Horhe Feliks (Pjast Glivice), Robin Jalčin (Malatija), Maks Grejdel (Tuluz), Kerem Atakan (Goztepe), Kazimir Ninga (Anže).

Otišli: Fernando Andrade, Petar Škuletić, Fatih Aksoj (kraj pozajmica), Mert Jandaš (Fenerbahče), Paul Pap (Krajova), Emre Kilinč (Galatasaraj).

FENERBAHČE

Filip Novak (©Reuters)Filip Novak (©Reuters)

Došli: Mihael Frej, Zanka (kraj pozajmica), Mert Jandaš (Sivas), Gokan Gonul (Bešiktaš), Čaner Erkin (Bešiktaš), Filip Novak (Trabzon), Sinan Gumuš (Đenova), Mame Tijam (Kasimpaša), Hoze Sosa (Trabzon), Maurisio Lemos (Las Palmas), Ener Valensija (Tigres), Ismail Jikšek (Goldžukspor).

Otišli: Mevlut Erdinč (Karađumrjuk), Hasan Ali Kaldirim (Bašakšehir), Maurisio Isla (Flamengo) Simon Falete (kraj pozajmice), Emre Belezoglu (kraj karijere), Alper Potuk, Tolgaj Arslan, Mehmet Ekiči, Erten Ersu (slobodni).

RIZE

Došli: Konrad Mihalak (Ahmat), Nader Čiftči, Jašin Pelivan (G'birligi), Muris Mešanović (Mlada Boleslav), Kemal Ruzgar (Altinordu), Engin Bekdemir (Karađurmjuk), Fabrisio Bajano (Maritimo), Loik Remi (Lil), Selim Aj (Konja), Atakan Akajnak (Viljem II).

Otišli: Jan Sase, Denis Garmaš, Ivanildo Fernandeš, Andrej Borjačuk (kraj pozajmica), Mohamed Abarhun (slobodan).

ERZURUM

Došli: Arturo Mina (Malatija), Kan Kanak (Alanja), Arvidas Novikovas (Legija), Mičel Donald (Malatija), Muhamed Gonuladžar (Umranije), Adolf Teiku (Sošo), Petrus Bumal (Ural), Fabijan Farnole (Malatija), Armando Sadiku (Levante).

Otišli: Ibrahim Šehić (Konja), Tunaj Deniz (Ofenbah), Jasmin Šćuk (Altaj), Osman Čelik (slobodan).

BEŠIKTAŠ

Došli: Fabris N'Sakala (Alanja), Bernard Mensa (Kajzeri), Velinton (Alanja), Atakan Iner (Altinordu), Fransisko Montero (Atletiko Madrid), Abdulah Ajdin (Konkorno), Fatih Aksoj, Kajl Larin, Sedat Šahinturk, Alpaj Čelebi, Nikolas Izimat-Mirin, Oguhan Ozjakup (kraj pozajmice).

Otišli: Viktor Ruiz (Betis), Gokan Gonul (Fenerbahče), Burak Jilmaz (Lil), Mohamed Elneni, Abdulaj Dijabi, Kevin-Prins Boateng (kraj pozajmice), Fatih Aksoj (Alanja), Sedat Šahinturk (Demirspor), Čaner Erkin (Fenerbahče), Enco Roko (Karađumrjuk).

ALANJA

Došli: Isak Saki (Denizli), Tajfur Bingol (Bursa), Fatih Aksoj (Bešiktaš), Ufuk Cejlan (Malatija), Dejvidson Pereira (Gimaraeš), Adam Bareiro (Monterej), Ahmet Đulaj (Bešiktaš), Kuma Babakar (Sasuolo), Fransoa Mubanđe (Dinamo Zagreb), Efkan Bekiroglu (Minhen 1860), Berhan Kutlu (Sion).

Otišli: Žunior Fernandes (El Itihad), Fabris N'Sakala (Bešiktaš), Papis Sise, Đalma, Bajano (slobodni), Hajdar Jilmaz (Tuzla), Musa Čagiran (Konja), Kan Kanak (Erzurum), Lokmar Gor (Altaj), Isak Saki (Hataj).

DENIZLI

Robert Prosinečki (©Reuters)Robert Prosinečki (©Reuters)

Došli: Anhelo Sagal (Pačuka), Čenk Genen (Alanja), Marvin Bakalorz (Hanover), Muris Mešanović (Mlada Boleslav), Kostel Pantilimon (Notingem Forest), Sakib Ajtak (Malatija).

Otišli: Tolgahan Adžar (Giresun), Zeki JAvru (Malatija), Mark Mbamba, Oldžaj Šahan (slobodni).

MALATIJA

Došli: Benjamin Tete (Sparta Prag), Murat Akča (Giresun), Zeki Javru (Denizli), Adem Bujuk (Galatasaraj), Fernado Zuki (Estudijantes), Karim Hafez (Vadi Degla), Kristijan Kueva (Santos), Gvido Erera (Taljeres).

Otišli: Mičel Donald, Fabijen Farnole (Erzurum), Murat Jildirim (G’birligi), Sakib Ajtak (Denizli), Robin Jalčin (Sivas).

ANKARAGUDŽU

Došli: Zvonimir Šarlija (Slaven), Danijel Lukašik (Lehija).

Otišli: Helmin Rivas (DC Junajted), Diver Orgil (Antalija), Rikardo Fati, Oskar Skarione, Mahmut Akan (slobodni), Žerson Rodriges, Konrad Mihalak (istekle pozajmice).

TURSKA 1 - 1. KOLO

Petak

19.00: (4,10) Rize (3,50) Fenerbahče (1,90)

Subota

16.00: (2,75) Fatih Karađumrjuk (3,30) Malatija (2,55)

16.00: (2,30) Sivas (3,40) Alanja (3,10)

19.00: (1,55) Galatasaraj (4,10) Gacijantep (6,00)

19.00: (2,30) Gectepe (3,20) Denizli (3,25)

Nedelja

16.00: (2,55) Ankaragudžu (3,20) Erzurum (2,85)

16.00: (2,80) Kajzeri (3,35) Kašimpaša (2,50)

19.00: (2,35) Antalija (3,35) Genčerbirligi (3,05)

19.00: (2,25) Trabzon (3,45) Bešiktaš (3,15)

Pondeljak

19.00: (5,20) Hataj (3,70) Bašakšehir (1,70)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Turska Super ligGalatasarajBešiktašFenerbahčeTrabzonBašakšehirTurska 1turska ligaTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara