To je elitizam, to je Real: Kralj ponovo ustao iz groba i petardirao Enfild! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.02.23. | 22:53

Redsi vodili, ali je Real stigao do istorijske pobede na Enfildu – 5:2

To više nije nikakvo čudo, niti nova normalnost evropskog fudbala! To je elitistička navika Real Madrida i svega onog što najveći klub na svetu predstavlja. Prošle godine su krvarili, praktično bili sahranjeni tokom duela sa PSŽ-om i Sitijem, pa su ustajali iz groba i na kraju postali prvaci Evrope. Tu naviku vaskrsenja, nesumnjivo redak kvaliteta u istoriji fudbala, videli smo i ove večeri na Enfild Roudu. Smejao se brk navijačima Liverpula posle 15 minuta igre kada su Redsi imali dva gola viška.

Verovali su da je to ovo veče. Da će se osvetiti i za Kijev, iz onu korona sezonu, pa i za nezasluženu pobedu Madriđana na Sen Deniju maja ove godine. Prevarili su se. I kada su delovali pogubljeno, igrači Real Madrida su isijavali samopouzdanjem. Sačekali su i poklon Alison Bekera, ali su, da budemo iskreni, epski preokret u Engleskoj iskreirali Vinisijus Žunior, Militao i na kraju Benzema – 5:2.

Izabrane vesti

Opet je Karlo Ančeloti bio za katedrom i držao predavanje Jirgenu Klopu, potrudivši se svojski da još malo zagrebe po istorijskim knjigama. Do februara 2023. godine niko nikada Liverpulu u Ligi šampiona nije dao četiri gola na Enfildu. Real Madrid je i tu granicu pomerio, stigao je do petarde. Podsetile su stare kuke iz Ančelotijevog špila karata, pre svega Benzema i Modrić da ih ni ove sezone ne treba otpisivati. Uskoro će oni ući u onu svoju zonu završnice Lige šampiona koju ne igraju. Oni to osvajaju.

I veliko je pitanje da li veliki preokret na Enfildu posledica slabosti Liverpula, ili jednostavno navike Reala da pobeđuju na ovakav način. Čisto fudbalski: videli smo sposobnost vladajućeg šampiona Evrope da beskrupolozno kažnjava svaku grešku. Kada je Alison kiksnuo – usledio je pogodak Vinisijusa. Kada je talentovani Bajčetić bio neodlučan, Luka Modrić ga je pretrčao. Kada je Fabinjo nepotrebno uklizavao, Benzema ga je slao u prazno.

Intenzitet odličan, kvalitet fudbal vrlo dobar, i kontradiktoran zaključak da su sa vatrometnih 2:2 posle prvog poluvremena na Enfildu mogli da budu zadovoljni i jedni i drugi. Kada je Liverpul uspeo da digne tempo bilo je posle samo 14 minuta ogromnih 2:0. Kada je Real na sebi svojstven način, u periodu teške oluje i početničkih grešaka, bio smiren uspeo je da izjednači rezultat i drži situaciju pod kontrolom. Svašta smo videli u prvom poluvremenu osmine finala Lige šampiona, ali je malo ko verovao da će u verovatno najbolje golmane na svetu, Tiba Kurtou i Alisona Bekera, ući Karijusov duh.

Neshvatljivo, gotovo amaterski prilikom osnovnog prijema lopte, Tibo Kurtoa je dozvolio da ima kontakt više kolenom i omogući u tom 14. minutu Mohamedu Salahu da postane najbolji strelac u istoriji Liverpula računajući evropske mečeve. Goreo je Enfild, ljuljala se kamera, jer je pre toga Salah bio asistent osporavanom Darvinu Nunjezu. Nije znao vezni red Real Madrida sa Kamavingom, Modrićem i Valverdeom šta ga je snašlo. Svaki napad Liverpul donosio je probleme timu Karla Ančelotija.

Ali kažu da je svaka ekipa na svetu ogledalo trenera. Dokaz toga videli smo i ove noći na Enfildu. Nije paničio Karlo Ančeloti ni kada mu je sistem pucao po šavovima i delovalo u svakom duelu da Real ne može da parira fizičkom gabaritu Liverpula. Za Madriđane ovakve situacije nisu izoloovani slučajevi, već – navika. Kao što su prošle godine oživljavali bezbroj puta u samrtničkom ropcu, tako su i sad pokazali od kakvog su materijala napravljeni. Bilo je potrebno samo da na sekund spuste ruke Arnold i Gomez, pa da Vinisijus Žunior savije besprekorno preciznu dijagonalu u dalji Alisonov ugao. Majstorstvo kakvo se retko viđe gotovo je resetovalo ekipu Liverpula.

Odlučio se Jirgen Klop da šansu u veznom redu da supertalentovanom vezisti srpskog porekla Stefanu Bajčetiću. Bio je 18 godina i 122 dana fudbaler sjajan u uvodnom delu, kada je Liverpul sticao ogromnu prednost. Čitao je igru, odlično se postavljao, dobijao duele sa Kamavingom, ali je napravio i nekoliko grešaka. Posebno u akciji koja je prethodila drugom golu, mada je gotovo jedini režiser Realovog vaskrsnuća bio Alison Beker. Praktično je Vinisijus Žunior odustao od lopte, krenuo da skrati ugao jednom od štopera, ali ga je golman Liverpula pogodio i umirio Enfild.

Verovalo se da nas nešto slično čeka u nastavku, da će Liverpul ponovo udariti. Ali derbi osmine finala Lige šampiona pretvorio se u špansku bajku, demonstraciju kvaliteta, karaktera i šampionskog mentaliteta. Sve je počelo skokom Militaa, posle slobodnog udarca Luke Modrića. Nastavilo se u režiji Karima Benzeme, koji je kod petog pogotka stigao da se lažnjacima našali sa odbranom domaćina. Teško je navijačima Liverpula bilo da gledaju nemoć, možda i meč koji označava početak kraj velike ere Jirgena Klopa.

LIVERPUL - REAL MADRID 2:5 (2:2)

/Nunjez 4, Salah 14 - Vinisijus 21, 36, Militao 47, Benzema 56, 67/

Stadion: Enfild

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Liverpul (4-3-3): Alison - Aleksander-Arnold, Gomez (73. Matip), Van Dajk, Robertson - Bajčetić (od 85. Eliot), Fabinjo, Henderson (73. Milner) - Salah, Nunjez (64. Žota), Gakpo (64. Firmino).

Real Madrid (4-3-3): Kurtoa - Karvahal, Militao, Ridiger, Alaba (27. Naćo) - Kamavinga, Modrić (od 86. Kros), Valverde - Rodrigo, Vinisijus, Benzema (od 86. Asensio).

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

Utorak

Ajntraht - Napoli 0:2 (0:1)

/Osimen 40, Di Lorenco 65/

Liverpul - Real Madrid 2:5 (2:2)

/Nunjez 4, Salah 14 - Žunior 21 i 36, Militao 47, Benzema 55 i 67/

Sreda

21.00: (1,80) Inter (3,60) Porto (5,20)

21.00: (5,00) RB Lajpcig (3,70) Mančester Siti (1,80)

Utorak (14. februar)

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)

/Dijaz 7/

Pari Sen Žermen - Bajern Minhen 0:1 (0:1)

/Koman 53/

Sreda (15. februar)

Klub Briž - Benfika 0:2 (0:0)

/Žoao Mario 51pen, Neres 88/

Borusija Dortmund - Čelsi 1:0 (0:0)

/Adejemi 63/


tagovi

Karlo AnćelotiJirgen KlopKarim BenzemaVinisijus ŽuniorTibo KurtoaAlison

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara