©Reuters
©Reuters

To je sve, narode! Đanluiđi Bufon otišao u penziju

Vreme čitanja: 2min | sre. 02.08.23. | 16:23

Legendarni čuvar mreže odlučio da okonča bogatu karijeru tamo gde ju je i započeo

Prethodnih dana najavljeno, ove srede potvrđeno. Đanluiđi Bufon je odložio rukavice po strani, neće mu više biti potrebne, jer je posle 28 godina godina odlučio da okonča igračku karijeru!

"To je sve, narode! Dali ste mi sve. Dao sam vam sve. Uradili smo to zajedno!", napisao je 45-godišnji Italijan u oproštajnoj poruci na svom Instagram profilu.

Izabrane vesti

Tamo gde je počeo putešestvije, tamo je legendarni Italijan i odsvirao kraj – u Parmi. Imao je važeći ugovor sa klubom iz Emilija Romanje do narednog leta, a to što je zagazio u 46. godinu života nije smetalo Saudijcima da mu ponude dvogodišnji ugovor vredan 30.000.000 evra, ali su ga fizički problemi, koji su ga pratili u prethodne dve sezone, pogurali ka odluci da ipak kaže – dosta.

"Budućnost? Sve dok se osećam dobro i vidim da sam od koristi za ekipu nastaviću da igram. Mogao bih da se povučem sa 55 godina. Proveo sam čitavu deceniju razmišljajući o tome kada ću prekinuti sa fudbalom, ali bih uvek nastavio da ga igram", istakao je Bufon pre nekoliko meseci.

Ipak, prethodna sezona za Bufona bila je razočaravajuća. Italijan se u prvom polufinalnom meču plej-ofa sa Kaljarijem povredio, na drugom nije mogao ni da nastupa. Parma je ispustila promociju u Seriju A, a Bufon zbog povreda propustio 18 utakmica u čitavoj takmičarskoj godini što ga je i navelo da završi 28 godina dugu karijeru.

Od 19. novembra 1985. godine kada je debitovao protiv Milana, pa sve do danas, Bufon je noseći dres Parme, Juventusa, Pari Sen Žermena i italijanske reprezentacije – uključujući i mlađe kategorije Azura – upisao 1.175 zvaničnih nastupa, što ga čini devetim igračem u istoriji fudbala po broju odigranih utakmica. Igrao je utakmice u četiri različite decenije, delio svlačionice sa očevima i sinovima (Enriko i Federiko Kjeza) i osvojio "brdo" trofeja.

Najvredniji je svakako trofej sa Svetskog prvenstva u Nemačkoj osvojen sa reprezentacijom Italije, a pored toga podigao je i deset titula Serije A, Kup UEFA sa Parmom, sedam trofeja Super Kupa Italije, još šest u Kupu Italije, po jednu titulu Lige 1 i francuski Super kup, titulu prvaka Evrope za igrače do 21 godine sa Italijom… Izmakla mu je samo ta Liga šampiona. I to ne jednom, već tri puta… Prvo finale izgubio je 2003. na penale protiv Milana, posle još dva 2015. i 2017. protiv Barselone i Real Madrida, a kada je Italija 2021. postala prvak Starog kontinenta Bufon se već odavno povukao.

"Za mene je to veliki stimulans. Moram da zahvalim životu što mi nije dozvolio da osvojim Ligu šampiona, inače bih se pitao zašto još uvek igram", izjavio je Bufon 2019. godine, dok je još bio u Juventusu. Kasnije još više nije bio ni blizu.


tagovi

Đanluiđi Bufon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara