Trenutak odluke (© Reuters)
Trenutak odluke (© Reuters)

To su ti Gvardiolini izumi: Štoper od 45.000.000 evra skrivio penal, Lester srušio šampiona i uzeo trofej

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.08.21. | 20:14

Keleči Ihenačo junak, a Nejtan Ake tragičar na Vembliju

Novca imaju u izobilju, trofeja na početku ove sezone – ne. Izgubio je skupoceni tim Pari Sen Žermena meču Superkupa Francuske (savladao ga Lil), a identično se proveo Mančester Siti u najavi novog takmičarskog ciklusa na engleskom tlu, jer je u duelu Komjuniti šilda izgubio od Letsera – 0:1.

Pred dobro popunjenim tribinama Vemblija sastavu Brendana Rodžersa je pehar doneo bivši član Građana Keleči Ihenačo. Minut pre kraja, kad su se uveliko previle kombinacije za produžetak, Nigerijac je najpre izborio jedanaesterac, a zatim sa bele tačke matirao Zeka Stefena i Lisicama doneo drugi trofej u kalendarskoj godini, pošto su se na istom mestu sredinom maja protiv Čelsija domogli premijernog FA kupa u istoriji.

Izabrane vesti

Ako je Ihenačo junak, onda je Nejtan Ake tragičar. Štoper koga je Pep Gvardiola prošlog leta platio 45.000.000 evra pokazao je da nije baš toliko kvalitetan koliko ga vrednuje trener aktuelnog prvaka, čim je loše kontrolisao loptu, a zatim srušio Ihenača i tako odlučio utakmicu koja je obilovala zicerima.

Kakav se fudbal igrao pravo je čudo kako sve do pred kraj nije bilo pogodaka. Bar po dve velike šanse propustili su i jedni i drugi, opravdavši epitet napadački potentnih timova, pa kad naredne sedmice krene Premijer liga biće veliko zadovoljstvo gledati i Lester i Siti.

Pred odlučujućeg trenutka, Lisice su golu najbliže bile kad je pucao Džejmi Vardi. Tri šanse je imao sjajni špic, najbolju u poslednjem minutu prvog poluvremena kad je iz povoljne pozicije tukao pravo u nogu Stefena, a od nje se lopta odbila do stative. Ne i u mrežu. Osim toga, opalio je Vardi još nekoliko puta sa malo veće udaljenosti, probao je i Ajoze Perez, razvlačio odbranu Sitija Keleči Ihenačo i tek kad se susret primakao kraju pogodio cilj. Nikad nije kasno...

Američki golman bi možda bio jedan od heroja Sitija samo da su danas njegove kolege u napadu bile na jednakom nivou. A – nisu. I nije slučajno što Pep Gvardiola traži Harija Kejna da proširi krug napadača, jer aktuelni kadar ove subotnje večeri nije podseio nišanske sprave.

Jedan od najboljih igrača prošle sezone, Ilkaj Gundogan probao je iz slobodnog udarca na početku susreta, pred kraj prvog dela prebacio prečku, 18-godišnji Samuel Edozi pucao pored stative, a Rijad Marez sa obrukao kad je istrčao kontru i umesto da je završi golom dozvolio Vilfridu Endidiju da ga stigne i oduzme loptu tako da dobije ovacije na otvorenoj sceni. Uz sve to, Lester je imao sjajnog Kaspera Šmajhela, koji je sa nekoliko odbrana potvrdio da obožava da brani na Vembliju (setite se finala FA kupa i finala Prvenstva Evrope), pa je golman zaslužio da visoko podigne pehar Komjuniti šilda. I najavi da, ako ovakav bude u Premijer ligi, može valjda di do te Lige šampiona koja mu je izmakla u završnici prethodna dva prvenstva.

A Siti? U „šarenom“ sastavu. Bez Edersona, De Brujnea, Fodena, Sterlinga, Stounsa... Deluje da Gvardiola nije baš zagrejan za Komjuniti šild. Mada jeste da omogući debi Džeku Grilišu (najskuplji britanski fudbaler svih vremena igrao 25 minuta), sudeći po onome što se videlo doskorašnjem članu Aston Vila nemenio je mesto na levom krilu. E, sad, što odbrana i dalje popušta, što Nejtan Ake deluje nespretno, a Pep veruje da je u pitanju igrač koji pravi razliku, to će katalonski stručnjak morati da preispita, ako misli da jurne po odbranu titule.

Ako je Komjuniti šild generalna proba za prvenstvo, deluje da će Mančester Siti dosta toga morati da popravi.


 


tagovi

Nejtan AkeKeleči IheanačoLesterLester SitiMančester SitiKomjuniti šild

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara