Mohamed Salah i Pjer Emerik Obamejan (©Shutterstock, ©Reuters)
Mohamed Salah i Pjer Emerik Obamejan (©Shutterstock, ©Reuters)

Tobdžije nagoveštavaju velika dela, ali je Liverpul klasa iznad

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.09.20. | 09:24

U startnoj postavi Redsa najavljen Tijago Alkantara umesto povređenog kapitena Džordana Hendersona. U tim se vraća i Džo Gomez. Arsenal bez pobede na Enfildu od 2012. godine

Silno se Čelsi pojačao ovog leta, ali je pretprošlog vikenda, protiv Liverpula, izgledao kao prosečna premijerligaška ekipa, a ne kao tim koji može da se bori za titulu. I nije to toliko do Frenka Lamparda i njegove ekipe, već je tim Jirgena Klopa jednostavno prejak, a način na koji Nemac obavlja kupovine i popunjava „rupe“ govori nam da će još dugo biti tako.

I ostali giganti sa Ostrva posrću na startu sezone. Vicešampion Mančester Siti dobio je šamarčinu u nedelju na Etihadu od Lestera (2:5), dok je gradski rival Junajted, posle blamaže od Kristala Palasa na Old Trafordu na premijeri nove sezone (1:3), u subotu golom Bruna Fernadeša iz penala u devetom minutu sudijske nadoknade nezasluženo slavio u Brajtonu sa 3:2. Totenhem niko ne ubraja u favorite za titulu, dok je odličan start Evertona malo da bismo i Karamele ubrajali u potencijalne rivale za krunu u Engleskoj. Početak sezone nagoveštava da bi Arsenal mogao da bude najveći rival Redsima.

Izabrane vesti

Da li je to preterano ili ima nade za Tobdžije da se vrate na staze stare slave s početak ovog milenijuma, kada ih je predvodio Arsen Venger, odgovor bismo mogli da dobijemo večeras (21.00) na Enfildu kada se igra derbi trećeg kola Premijer lige – duel dve ekipe sa maksimalnim učinkom, Liverpula i Arsenala (Lester i Everton su počeli šampionat sa tri pobede).

Londonski klub je u seriji odličnih rezultata, a 29. avgusta je slavio upravo protiv tima s Enfilda u Komjuniti Šildu, posle boljeg izvođenja penala. Eto i dodatnog motiva za Klopove izabranike za revanš i nastavak pobedničke serije. Pre toga je Arsenal dobio na svom terenu Liverpul sa 2:1 u Premijer ligi, ali tada je titula već bila obezbeđena.

Klopova mašinerija se prošle sezone prošetala u Premijer ligi. Osvojila je krunu posle tri decenije posta, prvu od kada najjače takmičenje na Ostrvu nosi naziv Premijer liga (od 1992. godine). Arsenal je preporodio Mikel Arteta. Osvojena su već dva trofeja pod komandom Španca, učenika Pepa Gvardiole i bivšeg igrača Arsenala. Osim pomenutom Komjuniti Šilda vitrine kluba krasi i pehar pobednika FA kupa.

Za Redse bi od prvog minuta na Enfildu mogao da debituje Tijago Alkantara, veliko pojačanje iz šampiona Evrope, Bajerna. On je igrao u drugom poluvremenu na Stamford Bridžu, kada je zamenio povređenog Hendersona. Očekuje se da bude prvi put u startnih 11. Iskusni vezista nije trenirao u subotu. Na lakšu povredu se žali i golman Alison Beker, ali bi trebalo da stane među stative.

Osim veziste Džordana Hendersona, zbog povreda neće biti ni štopera Džoela Matipa i Aleksa Oskslejd-Čembrlena. Dobra vest za nemačkog stručnjaka je da se Džo Gomez vratio u tim. On je propustio duel sa Čelsijem prošle nedelje zbog povrede kolena. Oporavio se i trebalo bi odmah da bude u prvoj postavi u tandemu sa Holanđaninom Van Dajkom. Za Arsenal van stroja su Škodar Mustafi, Sedrik Soares, Sokratis i Emil Smit Rou. Defanzivac Kiran Tirni se oporavio od povrede i konkuriše za startnih 11 gostiju iz Londona.

Kada se ova dva kluba sastanu obično pršti na sve strane – GG je prošlo na poslednjih sedam međusobnih okršaja, a na prethodna tri njihova duela na Enfildu palo je ukupno 20 golova. Redsi su dobili Arsenal na Enfildu na poslednje četiri utakmice u Premijer ligi. Londonski tim nije slavio u Liverpulu od septembra 2012. godine.

Sadio Mane i Roberto Firmino (©Reuters)Sadio Mane i Roberto Firmino (©Reuters)

Liverpul je prošle sezone pobedio na prvih osam ligaških utakmica. Nijedan šampion nije vezao tri pobede u novoj sezoni još od Mančester Junajteda pre devet godina. Četa Jirgena Klopa nije poražena na 60 poslednjih utakmica u prvenstvu na Enfildu. To je treći najduži niz posle Čelsijevih 86 mečeva (2004-2008) i Liverpulovih 63 (1978-1980).

Od meča sa Mančester Sitijem u oktobru 2018. godine, Liverpul je na 35 utakmica kao domaćin postigao makar po gol. Egipćanin Mohamed Salah raspucan je na Enfildu. On je postigao 26 pogodaka kod kuće od poslednjih 33.

Arsenal nije slavio na uvodne tri utakmice Premijer lige još od sezone 2004/2005. Tobdžije nisu pobedile na 27 utakmica u gostima protiv Top 6 ekipa lige, a poslednji put su to uradili u januaru 2015. godine, kada su slavili u Mančesteru protiv Sitija sa 2:0. Na 27 mečeva primili su čak 61 gol, a samo su 10 puta ostali neporaženi.

LIVERPUL – ARSENAL (21.00)

LIVERPUL – Stadion: Enfild

Sudija: Kreg Pauson

LIVERPUL: Alison – Aleksander Arnold, Gomez, Van Dajk, Robertson – Tijago, Fabinjo, Vajnaldum – Salah, Firmino, Mane

ARSENAL: Leno – Holding, Gabrijel, Kolašinac – Belerin, Sebaljos, Džaka, Saka, Vilijan – Lakazet, Obamejan

PREMIJER LIGA - 3. KOLO

Subota

Brajton - Mančester Junajted 2:3 (1:0)

/Mopej 40pen, Marč 90+5 - Dank 43ag, Rašford 55, Bruno Fernandes 90+9pen/

Kristal Palas - Everton 1:2 (1:2)

/Kujate 26 - Kalvert Luin 10, Rišarlison 40pen/

Vest Bromvič - Čelsi 3:3 (3:0)

/Robinson 4, 25, Bartli 27 - Maunt 55, Hadson-Odoi 70, Abraham 90+3/

Barnli - Sautempton 0:1 (0:1)

/Ings 5/

Nedelja

Šefild Junajted - Lids 0:1 (0:1)

/Bamford 88/

Totenhem – Njukasl 1:1 (1:0)

/Moura 25 – Vilson 96/

Mančester Siti – Lester 2:5 (1:1)

/Marez 4, Ake 84 – Vardi 37pen, 54, 58pen, Medison 77, Tilemans 88pen/

Vest Hem - Vulverhempton 4:0 (1:0)

/Boven 17, 57, Souček 63, Ale 90+2/

Ponedeljak

18.45: (2,75) Fulam (3,25) Aston Vila (2,65)

21.00: (1,60) Liverpul (4,15) Arsenal (5,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaEngleskaArsenalLiverpul

Obaveštavaj me

Arsenal
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara