Navijači Strazbura i Tod Boli (©Reuters)
Navijači Strazbura i Tod Boli (©Reuters)

Tod Boli opet na udaru, pobunili se navijači Strazbura: Ne želimo nekompetentnost koja vlada u Čelsiju!

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.10.23. | 18:07

Pristalice francuskog tima se usprotivile politici američkog vlasnika koji je letos otkupio klub

Vezali su fudbaleri Čelsija tri pobede u svim takmičenjima pred odlazak na reprezentativnu pauzu i malo umirili svoje navijače, kupivši mir na Stamford Bridžu makar na neko vreme. Ali za vlasnika Plavaca Toda Bolija nema mira, njega i dalje kinje. Doduše, ovog puta ne (samo) pristalice londonskog kluba, već i najverniji fanovi – Strazbura.

Za one kojima je tokom leta promakla informacija, BlueCo, konzorcijum koji je Bolijevom vlasništvu, a u čije je ruke pao Čelsi u maju prošle godine, postao je većinski vlasnik francuskog kluba u junu 2023. godine. Detalji posla tada nisu obelodanjeni, ali su Amerikanci obećali da će uložiti novac u prvi tim i akademiju, sve sa ciljem da Starzbur vrate u gornji deo tabele, među osam najboljih klubova u zemlji.

Izabrane vesti

Obećali i ispunili, makar kada je reč o letnjem prelaznom roku. Uložili su u pojačanja preko 50.000.000 evra, neuporedivo više nego što je klub potrošio ikada ranije, pride za trenera postavili Patrika Vijeiru. Ipak, plavo-beli su reprezentativnu pauzu dočekali na 11. poziciji, sa samo jednom pobedom u poslednjih pet mečeva, što je navelo navijače Strazbura da pošalju pismo predsedniku kluba Marku Keleru u kojem kritikuju politiku kojom se vodi BlueCo.

Ono što je pristalicama kluba sa istoka Francuske posebno zasmetalo jeste dovođenje isključivo mladih igrača, kojima bi Strazbur trebalo da posluži kao razvojni poligon. Od odmorice letošnjih novajlija samo jedan ima više od 21 godine što se navijačima Strazbura nimalo ne dopada.

"Nakon što je klub kupio BlueCo, letnji prelazni rok 2023. je naš prvi element analize i naša prva velika briga. Regrutovanje veoma mladih igrača – koji još nisu dovoljno spremni i potencijalno su oslabljeni zbog prevelike ekspozicije, u kombinaciji sa nedolaskom zrelijih igrača, izlaže klub sportskom riziku od kojeg je vlasnici trebalo bolje da nas zaštite. BlueCo-ovo nametanje obaveze da klub kupuje samo veoma mlade nade je besmisleno na sportskom nivou i navijači trenutno ne osećaju povezanost sa timom. Navijači su od kupovine Strazbura tvrdili da smo mi centar za obuku i sekundarni deo globalnog biznisa, stekli su priznanje nakon prelaznog roka, što se čini daleko od najavljenih ambicija“, navodi se u pismu navijača Strazbura.

Kako bi dokazali da takva politika ne vodi ničemu navijači Strazbura su uperili prst ka bratskom klubu Čelsiju, koji se i pored preko milijardu uloženih evra muči u Premijer ligi. Inače, i Strazbur i Čelsi se nalaze među deset najmlađih u pet najjačih evropskih liga.

"Novac bez znanja ne vodi ničemu dobro, a primer Čelsija, našeg takozvanog 'velikog brata', koji je potrošio mnogo više novca, ali je doživeo pad u engleskoj hijerarhiji, važna je referentna tačka. Ne želimo u Strazburu nekompetentnost koja vlada u Čelsiju. Ni direktno, ni indirektno."

Ističu najvernije pristalice francuskog kluba da BlueCo u čitavom poslu vidi samo finansijsku dobit i da za Strazburovu budućost ne mari previše, te da je ovakav sistem vrlo štetan po fudbal.

"Nevezano samo za slučaj Strazbura, želimo da vas podsetimo da je vlasništvo nad više klubova opasnost za fudbal. Piramidalni sistem koji ovaj sistem polako uspostavlja, i još snažnije nego što je to ranije bio slučaj, rizikuje da većinu klubova svede na jedinsveni cilj razvoja mladih igrača i pomoći nekolicini klubova na vrhu piramide kako bi doneli profit njihovom biznisu. Jasno je da je to zabrinjavajuća perspektiva", zaključuje se u pismu.



tagovi

StrazburTod BoliČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara