Tomane makazicama podigao temperaturu pred Pirej (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.12.19. | 17:22

Crveno-beli slavili protiv više nego dobrog Spartaka - 3:1

Zvezda je podigla radnu temperaturu uoči meča vrednog evropskog proleća u Pireju! Bilo je previše sivih tonova u uvodu utakmice sa Spartakom, ali je euforiju na najveći srpski stadion doneo portugalski napadač Tomane, bravurom koja liči na ostvarenje Bruna Mezenge iz 2012. godine. Jednim od najlepših golova viđenim u Ljutice Bogdana poslednjih sezona nekadašnji napadač Tondele krunisao je solidnu partiju srpskog šampiona, skinuo golgetersku mrenu sa očiju i pokazao da u sredu veče na Karaiskakiju može da bude ozbiljan adut.

Spartak se pokazao kao pristojna ekipa, tehnički potkovana i dobro vođene od strane Vladimira Gaćinovića - sposobna da Crvenoj zvezdi napravi silne muke u defanzivi. Međutim, brzina više u odnosu na većinu superligaških mečeva ove jeseni doprinela je da Crvena zvezda upiše lagan trijumf - 3:1.

Izabrane vesti

I ne samo to. Imaće navijači srpskog šampiona o čemu da pričaju, ubijajući vreme do duela istine u Pireju. Dugovečno svedočanstvo obične prvenstvene pobede predstavljaće već opisane makazice Tomanea, ali da nije bilo tog napadačkog blještavila momka iz Portugala pričalo bi se o izuzetnoj partiji Brazilca Žandera, kao i asistencijama kapitena Marina. Crvena zvezda je mogla da postigne još koji gol, tresla se i prečka gola gostiju, ali je Spartak pokazao ofanzivnu nadarenost, nateravši Vladana Milojevića da burno reaguje zbog nemoći i loših procena odbrane.

Kapiten Marko Marin je u standardnoj formaciji delovao često po levom boku, u paru su na sredini terena igrali Jovančić i Mirko Ivanić, što možda nagoveštava deo zamisli Vladana Milojevića za Pirej i potencijalno “punjenje” veznog reda na uštrb jednog krila.

Utakmica sa Spartakom imala je prizvuk generalne probe za najvažniji evropski meč ove jeseni u Pireju, ali pogled na protokol jasno je pokazivao da se Vladan Milojević odlučio da sačuva nekoliko važnih aduta za Pirej. Igra Zvezdine postave, bez Degeneka, Rodića, Njegoša Petrovića i rovitog Boaćija, personifikovala je sumorno zimsko vreme u glavnom gradu Srbije. Igračima srpskog šampiona nije bilo potrebno više od 20 minuta da se zagreju, već i da dobiju jaku opomenu u vidu vodeeg gola Spartaka. Do tog 21. minuta ekipa Vladimira Gaćinovića delovala je kao sat, posebno u defanzivi ne dozvolivši crveno-belima da ozbiljnije zaprete golmanu Miši Dubljeviću.

Dok je Zvezda tražila preko ofanzivnu šifru, Spartak je poveo. Kreatori gola u mreži Milana Borjana bili su igrački koji su do, ne tako davno, bili vezani za Crvenu zvezdu. Odlično je centrirao bivši omladinski reprezentativac Srije Stefan Milošević, a na drugoj stativi je skočio njegov imenjak Denković i savio loptu u dalji ugao. Nekadašnji Zvezdin đak kao da je tim potezom želeo da pokaže da je satkan od posebnog materijal, prigladnim za velike utakmice subotičkog Spartaka, pošto je proletos u Humskoj Denković imao šou.


CRVENA ZVEZDA – SPARTAK 3:1
/Žander 31, Tekijaški ag 41, Tomane 51 - Denković 21/

Stadion: Rajko Mitić
Sudija: Petar Piper

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Gajić, Milunović, Pankov, Žander (od 56. Rodić) - Jovančić, Ivanić, Ben, Marin, Vukanović (od 69. Vulić) - Tomane (od 77. Pavkov).

SPARTAK (4-2-3-1): Dubljanić - Dunđerski, Otašević, Tekijaški, Milošević - Jočić, Vidaković, Obradović, Tufegdžić, Denković (od 81. Gojkov), Baić (od 52. Srećković).


Šok u vidu gola gostiju dobrano je prodramu četu Vladana Milojevića. Posebno Brazilca Žandera koji je brzim nogama želeo da popravi utisak i sve glasnije priče o promašenoj investiciji. Bile su potrebne Crvenoj zvezdi brze Žanderove noge, ali je Zvezdinu brzinu promenio kapiten Marko Marin. Bivši reprezentativac Nemačke je u 32. minutu serijom driblinga napravio prostor na sreidini terena, ugledao Žandera koji se ubacivao iz drugog plana. Brazilcu je ostalo samo da rutinski pošalje loptu u dalji ugao.

Pod pritiskom raspoloženog Marina, kao i pokušaja Bena, odbrana Spartaka je sve više popuštala. Bilo je akcija, koje su napunile oko Zvezdinih navijača, sve do novog bega Žandera. Centrirao je Brazilac sa leve strane ka Tomaneu, Portugalac je zakasnio da pošalje loptu u mrežu sa peterca, što je zbunilo Tekijaškog. Štoper Spartaka je nespretnm reakcijom pogodio sopstvenu mrežu i potpisao preokret već u prvom poluvremenu.

Mnogo sadržajniji meč videli smo u nastavku. Spartak je igrao bez kalkulacija, čak I stigao do prve šanse u drugom poluvremenu. Međutim, visoko postavljenu odbranu Golubova kaznio je Tomane. I ovog popodneva Portugalac je bio prisutan u igri. Iznuđivao faulove, kupio ničije lopte, donosio dubinu u igru srpskog šampiona. Međutim, osnovni parametar uspešnosti jednog napadača čine golovi. Taj prag je Tomane preskočio u 51. minutu kada se vinuo kroz vazduh i makazicama zatresao mrežu. Na opšte oduševljenje navijača.

Do kraja meča bilo je uzbuđenja na obe strane. Jeste Ben pogodio prečku, ali pre bi se reklo da su Subotičani zaslužili drugi gol. Bilo je jako opasno po gol srpskog šampiona posle pokušaja Tufegdžića i Denkovića.

SRBIJA 1 - 20. kolo

Subota
Crvena zvezda - Spartak Subotica 3:1 (2:1)
/Žander 31, Tekijaški 41. autogol, Tomane 51 - Denković 21/

Nedelja
13.30: (14,0) Rad (6,75) Partizan (1,20)
15.00: (3,35) TSC (3,20) Vojvodina (2,25)
15.00: (2,40) Javor (3,20) Voždovac (3,10)
15.00: (1,55) Napredak (3,70) Mačva (7,25)
15.00: (4,70) Proleter Novi Sad (3,50) Čukarički (1,80)
15.00: (1,32) Radnički Niš (5,30) Mladost Lučani (9,50)
15.00: (1,60) Radnik Surdulica (3,80) Inđija (6,00)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara