Totalna ludnica: VAR oživeo nikad hrabriju Južnu Afriku, Nigerija juri prvu krunu od 2013. godine

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.02.24. | 21:04

Bafana odigrala Hrabro, na kraju je poklekla u penal seriji posle 1:1 u regularnom delu

Bilu je tu i sjajnih generacija, i još boljih individualaca. Ali uvek je nešto nedostajalo Nigeriji da potvrdi tezu o dominantnoj selekciji u Africi. I večeras, u polufinalu kontinentalnog takmičenja protiv Južne Afrike, Nigerijci su plesali na ivici provalije. Niti su bili sigurni, niti dominantni, ali su preživeli potencijalni ujed autsajdera posle 150 minuta fudbala, totalne ludnice u sudijskoj nadoknadi i penal serije. Pamtiće se da je otišla dalje bolja selekcija, ali pamtiće se na koji način se odupirala Bafana Bafana odustajući da umre. Na kraju je Nigerija slavila posle penal ruleta (4:2), dok je meč u regularnom delu završen bez pobednika – 1:1.

Prvi put od 2013. godine Nigerija će juriti trofej najbolje afričke selekcije. Za selekciju nakrcanu takvim kvalitetom suviše dug period, ali će narednih dana u Lagosu biti vanredno stanje. Svi će čekati titulu i pozlat majstortva Viktora Osimena i bravuroznih odbrana čuvara mreže Nvabalija, koji je u penal seriji zaustavio udarace Mokuene i Makobe i trasirao put Nigeriji u finale. Prvi završni čin sa stranim selektorom od 2000. godine.

Izabrane vesti

Sigurni smo da je u većem delu meča u Južnoj Africi euforija bila nalik onojk kada je Šabalala 2010. godine, na otvaranju Mundijala, pogodio mređu Meksika. Južna Afrika, ekipa skromnih kvaliteta sa samo trojicom igrača iz Evrope, izdržala je i trenutak majstorstva Viktora Osimena. Upravo je as Napolija karakterističnim driblinzima izborio jedanesterac, koji je u pogodak pretvorio Ekong (vrlo nesigurno šutirao).

Međutim, pogodak favorita nije obeshrabrio četu Huga Brosa. Nisu htreli da ustuknu. Napadali su direktno, oslanjajući se na lopte u prostor koje je kupio golman Nigerije. A onda su u 90. minutu sačekali pomoć VAR-a. Pogodak Viktora Osimena poništen je jer je u začetku akcije Jusuf faulirao Tau. Bio je to jedanesterac koji je bio dovoljan Mokoeni da vrati meč na početak. I zakaže još 30 minuta bespoštedne borbe.

Ni u tom periodu Južna Afrika nije odustala. Igrala je kao 1996. godine kada je kao domaćin stigla do finala. Promašivali su jedni i drugi, mogao je lako Osimen da bude i tragičar...

Međutim, bilo je pošteno da se prvi finalista odluči penalima. Više iskustva i znanja imali su Nigerijci. Pogađali su Mofi, Omeruo, Ekong i Ihenačo. Promašaj Aine nije imao značaja, jer su na drugoj strani neprecizni bili Mokueana i Mokoba.


KUP AFRIČKIH NACIJA – POLUFINALE (OBALA SLONOVAČE)

Sreda

Nigerija - Južna Afrika 4:2 penalima (1:1, 0:0)

/Ekong 67 - Mokoena 90 pen/

Obala Slonovače - DR Kongo u toku


 


tagovi

NigerijaJužna AfrikaViktor Osimen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara